Annonce
Politik

DF’s første borgmester

Carl Christian Ebbesen får efter flere forsøg en borgmesterpost i Københavns Kommune.

Carl Christian Ebbesen har haft sin gang på Københavns Rådhus siden 2001 og får nu en borgmesterpost. Foto: Henning Hjorth/Polfoto

Det lyder selvmodsigende: Dansk Folkeparti har fået et rigtig fint kommunalvalg, der blev kronet med en borgmesterpost – i København, hvor partiet gik tilbage!

Blå Bog
Carl Christian Ebbesen
  • Uddannet civiløkonom på Odense Universitet i 1993.
  • 1995-1999 landsformand for Dansk Folkepartis Ungdom.
  • 1997 politisk sekretær for DF på Christiansborg.
  • 2001 medlem af Københavns Borgerrepræsentation.
  • 2004 organisatorisk næstformand i DF.
  • 2009 borgmesterkandidat for DF.

Men sådan er kommunalpolitik, og efter flere forgæves forsøg er det partiets organisatoriske næstformand, Carl Christian Ebbesen, der får Dansk Folkepartis første borgmesterpost, efter at partiet på landsplan er gået fra 8,1 pct. af stemmerne til 10,1 pct.

Borgmesterposterne er endnu ikke endeligt fordelt, men meget tyder på, at han kan vælge mellem at blive borgmester for Sundheds- og omsorgsforvaltningen, der bl.a. indeholder ældreområdet, eller borgmester for Socialforvaltningen.

Det vil gøre den 45-årige familiefar fra Vanløse mere kendt – omend næppe så kendt som hans lillebror, Eskild Ebbesen, fra den berømte guldfirer i roning.

Som medlem af Københavns Borgerrepræsentation siden 2001 har Carl Christian Ebbesen flere gange været involveret i interne magtkampe blandt de borgerlige partier, når de i forbindelse med kommunalvalgenes konstitueringer har kæmpet om borgmesterposter.

Opgør med De Konservative

Typisk har det været et opgør mellem De Konservative og Dansk Folkeparti, der ved kommunalvalgene i 00’erne har ligget side om side med ens mandattal, og hvor Dansk Folkeparti hver gang er endt med at trække det korteste strå.

Men denne gang var partiet ikke til at komme uden om, efter at De Konservative gik tilbage med næsten 2 procentpoint.

Carl Christian Ebbesen – blandt kollegerne i Borgerrepræsentationen bedre kendt som ”CC” – har gjort et stort arbejde som organisatorisk næstformand i partiet, men har indtil valget i 2009 haft svært ved rigtigt at trænge igennem og få mange personlige stemmer.

Her fik han 2.500 personlige stemmer trods de tidligere problemer med politisk gennemslagskraft.

Hyggelig fyr

Han betegnes som en o.k. debattør og en hyggelig fyr, der på studieture og lignende altid er med på det sidste hold, inden der bliver sagt godnat. Men ud over den hyggelige side bliver han også karakteriseret som opportunistisk og rimelig kynisk, når det gælder om at nå et politisk mål.

Internt i partiet har han via sine job som politisk sekretær og organisatorisk næstformand haft en stærk platform, hvor han hele tiden har været tæt på den politiske ledelse i et topstyret parti. Her har han været en god løjtnant for partiets top og været den, der tog sig af de mere bøvlede sager, når partimedlemmer med for rabiate holdninger skulle lempes ud.

Allerede som 15-årig meldte han sig ind i Fremskridtspartiets ungdomsafdeling, men egentlig politisk aktiv blev han først, da han som værnepligtig soldat mødte den jævnaldrende Kristian Thulesen Dahl på kasernen i Skive.

Senere gik Carl Christian Ebbesen med over i Dansk Folkeparti og stiftede i 1995 partiets ungdomsafdeling, som han var formand for frem til 1999. Den unge civiløkonom kom for alvor tæt på den politiske top og magtens centrum, da han i 1997 blev politisk sekretær for Dansk Folkeparti på Christiansborg. Som han selv siger, »var det en drøm, der gik i opfyldelse«.

En borgmesterpost i København er en anden opfyldt drøm.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her