*

Politik

DF fremlægger nyt burkaforslag i forsøg på at samle flertal

Forhandlinger skal fastlægge straffen for at gå med »heldækkende beklædning« såsom burkaer, skriver DF i justeret beslutningsforslag.

»Vi har udformet det på en måde, så det bliver svært for andre partier at stemme nej,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) om partiet justerede forslag til et burkaforbud. Arkivfoto: Boris Roessler/AP

Dansk Folkeparti kommer nu med sit konkrete forslag til et såkaldt burkaforbud, som skal gøre det strafbart at bære »maskering eller heldækkende beklædning i det offentlige rum«.

Forslaget fremsættes onsdag i Folketinget og er en justeret udgave af et DF-forslag fra sidste år. Dengang hed det, at en overtrædelse burde sanktioneres med en bøde og eventuelt »et pligtmæssigt kursus« i danske værdier. Nu vil DF lade det være op til en politisk forhandling at fastlægge straffen.

Dokumentation: Dokumentation: DF's forslag om burkaforbud

»Vi har udformet det på en måde, så det bliver svært for andre partier at stemme nej. Hvis forslaget kommer på plads, skal de partier, der stemmer for, mødes og diskutere mulige sanktioner,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

Socialdemokratiet stemte imod DF’s forslag sidste år. Argumentet fra udlændingeordfører Dan Jørgensen (S) var bl.a., at det er bedre at gå efter dem, der undertrykker, i stedet for at give bøder til dem, der undertrykkes.

S-profil imod burkaforbud: Strider mod individets rettigheder

Dan Jørgensen vil i dag hverken sige ja eller nej til DF’s nye forslag. S afventer regeringens holdning, oplyser han:

»Burkaer er kvindeundertrykkende, og derfor tager vi afstand fra den klædedragt. Hvordan vi bedst løser problemet, diskuterer vi gerne med regeringen, når den er blevet enig internt.«

Kort før afgørelsen: Pape ønsker burkaforbud

Regeringspartierne strides imidlertid med sig selv og hinanden. V er splittet, og LA er imod det forbud, som K går ind for.

Udlændingeordfører Naser Khader (K) påpeger, at LA fik sin vilje, da regeringen i maj gik med til at fjerne blasfemiparagraffen.

»Så må de også give sig her,« siger Naser Khader, der nægter at stemme imod et forbud:

»Jeg står ikke i salen og leger komiske Ali og stemmer mod noget, jeg har talt for i mange år.«

Men LA står fast.

»Vores modstand handler ikke om sanktionen. Vi er imod et forbud, fordi det kan få den effekt, at undertrykte kvinder slet ikke får lov til at forlade hjemmet. Og så har man skabt et endnu værre fængsel for dem,« siger Christina Egelund (LA).

Løkke før afgørelse: Burkaer er kvindeundertrykkende

Venstre oplyser, at folketingsgruppen endnu ikke har drøftet DF’s forslag.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Kaos-regeringens finanslov gør Danmark fattigere

Christian Rabjerg Madsen
Hvis de sidste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem Regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere.

Blog: Gør det rigtige: Send regeringen på wellness-ophold

Annika Smith
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her