Regeringens »substantielle løft« af forsvaret kommer først senere

Regeringen lover, at der kommer flere penge til at styrke forsvaret end de maksimalt 2,5 mia. kr., som er afsat i finanslovsforslaget.

Artiklens øverste billede
Nye værnepligtige i terræntræning ved Dragonkasernen i Holstebro. Står det til De Konservative skal både optaget og uddannelsen af værnepligtige øges som en del af et styrket forsvar. Foto: Mathias Svold

Slå koldt vand i blodet. Der er flere penge på vej.

Sådan lyder beskeden fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), efter at forsvarets personale tidligere på dagen kritiserede regeringen for ikke at afsætte et tilstrækkeligt stort beløb til forsvaret i finanslovsudspillet for næste år.

Men der skal nok komme flere penge til krudt, kugler og camouflagemaling, end hvad der fremgår af finanslovsforslaget, forsikrer Claus Hjort Frederiksen:

Betyder det, at der er flere penge til forsvaret i regeringens kommende udspil?

»Vi siger ikke noget om størrelsen af det substantielle løft. Jeg kan bare sige, at det er et rigtigt, substantielt løft, som ikke er afspejlet i finanslovsforslaget.«

Men jeg spørger heller ikke til størrelsen. Jeg spørger bare, om regeringen vil bruge flere penge på forsvaret end dem, der nu er præsenteret i finanslovsforslaget?

»Så vil jeg sige ja,« svarer Claus Hjort.

Regeringen har gang på gang lovet et »substantielt løft« til det danske forsvar, når forsvarsforliget for de næste fem år skal forhandles på plads senere på efteråret. Men når man læser finanslovsudspillet for 2018, bliver man ikke meget klogere på hvor, hvordan og hvor mange penge, der skal bruges. Det kommer først i det forsvarsudspil, som Claus Hjort Frederiksen omtaler.

I første omgang nøjes regeringen med at afsætte en såkaldt forhandlingsreserve på 2,5 mia. kr. årligt de næste fire år, som bl.a. skal komme forsvaret til gavn. Pengene kan fordeles i forbindelse med finansloven af de partier, som ender med at stå bag den endelige finanslov. Regeringen ser dog gerne, at reserven bruges på politiet, kriminalforsorgen, forsvaret samt på andre »højt prioriterede områder«. Kagen skal altså skæres ud i bidder.

Men det er ikke det samme som, at styrkelsen af Forsvaret bliver mindre end 2,5 mia. kr., fastslog finansminister Kristian Jensen (V) torsdag.

»Man kan ikke ud fra vores forhandlingsreserve se, hvor meget vi vil prioritere til forsvaret,« lød det.

Regeringen forventer dog, at styrkelsen skal ske over en flerårig periode, forklarede finansministeren.

Hos forsvarets største fagforening, Centralforeningen for Stampersonel, følger man regeringens udmeldinger med stor interesse og en smule skuffelse. Formand Jesper K. Hansen havde for eksempel håbet, at regeringens finanslovsforslag ville give en klarere indikation af ambitioner på forsvarsområdet. Han havde også gerne set, at regeringen for længst havde sat tal på, hvor mange penge, der skal tilføres.

»Vi har aldrig fået en definition på, hvad et substantielt løft er. Jeg har forsøgt at få svar, men jeg kan ikke,« siger han og afviser, at 2,5 mia. kr. årligt kan kaldes substantielt set i lyset af de seneste års milliardbesparelser på forsvaret.

Omvendt er Jesper K. Hansen glad for Claus Hjort Frederiksens forsikring om, at der er flere penge på vej.

»Så må vi bare vente og se, hvad der sker,« siger han.

I 2014 forpligtigede Danmark og de øvrige Nato-lande sig til gradvist af øge deres respektive forsvarsbudgetter til 2 pct. af bruttonationalproduktet (BNP) frem mod 2024.

Danmark bruger i øjeblikket kun 1.17 pct. af BNP på forsvaret svarende til 23,6 mia. kr.

For at nå Nato-målsætningen skal det beløb op på ca. 54 mia. kr.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.