Overblik: Forstå sagen om kvotekonger på to minutter
Siden 2002 har danske fiskere kunnet købe og sælge kvoter. Men det er ikke foregået efter hensigten.
Rigsrevisionen har onsdag fremsat en kras kritik af Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning i sagen om de såkaldte kvotekonger. Få et overblik over sagen her:
* Folketinget reformerede i 2002 fiskeriet ved at indføre omsættelige kvoter. Det betyder, at fiskerne kan købe og sælge kvoter - altså rettigheder til at fiske en bestemt mængde og type fisk.
* De omsættelige kvoter erstattede rationsfiskeri, hvor alle skibe havde lige adgang til at fiske en bestemt mængde. Det gjorde det svært for fiskerne at planlægge og tjene nok.
* Folketinget påpegede, at kvoterne ikke måtte ende på for få hænder, men gav ingen præcise anvisninger for, hvordan det skulle undgås.
* Miljø- og Fødevareministeriet skulle dog lave et kvoteregister, der kunne sikre kontrol og gennemsigtighed af kvoteejerskab.
* Rigsrevisionen undersøgelse konkluderer, at ministeriets forvaltning har været "meget kritisabel" og "ikke har understøttet Folketingets intention om, at kvoterne ikke måtte koncentreres på for få hænder".
* Samlet set vurderer Rigsrevisionen, at ministeriet i en årrække har anvendt "ufuldstændige data, skiftende beregningsgrundlag og forkerte registreringer af kvotehandler og kvoteejerskab".
* Ministeriet har bedt politiet om at indlede efterforskning i de sager, hvor Rigsrevisionen har påpeget, at der kan være mistanke om strafbare forhold.
Kilde: Rigsrevisionen.
Dokumentation: Læs Rigsrevisionens beretning om kvotekongerne her (pdf).
/ritzau/