Annonce
Politik

Ministre til DF: Blå mandag står trods alt ikke i grundloven

To LA-ministre minder DF om, at elever ikke har en grundlovsfæstet ret til fri på blå mandag.

DRESLING JENS

Det vakte stor debat, da en skole i nordsjællandske Espergærde i april sløjfede elevernes fridag på blå mandag.

Dansk Folkeparti førte an i debatten og advarede mod en udvanding af en god, gammel dansk tradition. Støttepartiet har tirsdag kaldt hele to ministre i samråd for at høre regeringens holdning til sagen.

På samrådet minder kirkeordfører Christian Langballe (DF), der selv er sognepræst, om, at grundloven forpligter staten på folkekirken.

Både undervisningsminister Merete Riisager (LA) og kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) betegner blå mandag som en "fin tradition".

- Men blå mandag er trods alt ikke en del af grundloven, minder kulturministeren om på samrådet.

Her slår undervisningsministeren samtidig fast, at der er visse ting, man ikke skal "detailregulere inde fra Christiansborg":

- Blå mandag er en fin tradition, men jeg synes, at lokale løsninger er at foretrække.

- Jeg skelner mellem regler, jeg som undervisningsminister skal stå på mål for, og traditioner, som jeg har en forventning om, at man kan bevare og dyrke lokalt, siger Merete Riisager.

- Hvis man suspenderer undervisningen for at give fri til blå mandag, så tæller det jo ikke med i opfyldelsen af timetallet, hvilket betyder at timerne skal lægges på skoleårets øvrige dage, tilføjer hun.

Mette Bock mener, at "der er vigtigere ting at diskutere end blå mandag":

- Det er en god tradition, men hvis det er fuldstændig afgørende for forældrene, så har vi jo et frit skolevalg. Så kan man jo i sidste ende vælge at flytte sine børn til en anden skole.

Blå mandag er ikke det eneste emne, Christian Langballe bringer til torvs.

Han påpeger også den "stedmoderlige behandling", som han mener konfirmationsforberedelsen får i folkeskolen, hvor der ikke alle steder sættes timer af til den i skemaet.

Også her lægger de to ministre op til lokale løsninger og lokalt ansvar.

- Konfirmationsforberedelse er ikke en del af folkeskolens undervisning, men kommunalbestyrelsen er forpligtet til at finde den nødvendige tid til det, siger Riisager.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Kvinde æresdræbt d. 9. september i Århus

Jaleh Tavakoli
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig.

Blog: Bryd med bankernes magt, split dem op

Signe Munk
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt.

Blog: S bremser dansk økonomi med myter

Morten Løkkegaard
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at det er forkert.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her