Annonce
Politik

DF overrasker regeringen: Vil ikke stemme for nye statsborgerskaber

Til regeringens store overraskelse nægter støttepartiet at stemme for tildelingen af nye statsborgerskaber.

Dansk Folkeparti kan være på vej til grundlæggende at ændre partiets kurs, når det kommer til tildeling af statsborgerskaber.

Dansk Folkepartis indfødsretsordfører Christian Langballe fastslår fredag, at partiet ikke stemmer for L189 om tildeling af dansk statsborgerskab til 2710 personer.

Det opsigtsvækkende melding kommer under behandlingen af lovforslaget i Folketinget fredag formiddag. Christian Langballe siger:

- Vi kommer ikke til at stemme for og deltage i den fortsatte opløsning af Danmark og fremme parallelsamfund.

- Vi nægter at deltage i det parlamentariske skuespil, hvor samtlige andre partier vil ønske velkommen og bedyre, hvor fantastisk det går, siger ordføreren.

L189 tildeler dansk statsborgerskab til 2710 personer, heraf 2139 voksne og 571 børn.

Christian Langballe pointerer, at DF ved tidligere tildelinger af dansk statsborgerskab har stemt "modvilligt for", og at partiet nu ikke længere vil deltage i "det parlamentariske teater".

FAKTA: Sådan tildeles dansk statsborgerskab

Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, er "meget overrasket" over DF's melding:

- Dansk Folkeparti har jo stemt for de tidligere lovforslag, hvor vi har tildelt indfødsret. Så talen overrasker mig og ærgrer mig.

- Det var en meget overraskende tale fra DF, for DF er jo med i den aftale, vi har lavet om kriterierne for at få dansk statsborgerskab. Vi har jo strammet betingelserne ganske betragteligt.

- Det er nyt, at man opsiger en aftale fra folketingets talerstol, siger Jan E. Jørgensen med henvisning til indfødsretsaftalen.

Flere af de øvrige partiers ordførere undrer sig over, hvordan DF kan stemme nej til et lovforslag, der følger direkte af en aftale, som partiet selv er med i. Om indfødsretsaftalen siger Christian Langballe:

- Vi anerkender, at vi har indgået aftalen, men vi føler os ikke forpligtet af den mere. Og derfor stemmer vi nej.

Man kan kun tildeles dansk statsborgerskab ved lov. Der fremsættes to gange årligt lovforslag om indfødsret.

Dansk Folkeparti har tidligere forgæves forsøgt at få sat et loft på 1000 over antallet af udlændinge, der årligt kan få det danske pas.

- Dengang sagde jeg, at hvis det krav ikke blev opfyldt, føler vi os ikke forpligtet af den aftale mere. Vi anerkender, at vi har indgået den, men det er bare sådan, det er, siger Christian Langballe.

I 2015 fik 4064 personer tildelt dansk statsborgerskab. I 2014 var det 4500 og i 2013 var tallet 1527, viser tal fra Danmarks Statistik.

Selv uden DF's stemmer ventes L189, der fredag blev førstebehandlet i salen, at blive vedtaget før sommerferien.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Gavner Dansk Industri Danmark?

Anders Vistisen
Dansk erhvervsliv med Dansk Industri i spidsen vil have flere udlændinge til Danmark. Men det tager ikke selv ansvar for samfundsudviklingen og jamrer konstant.
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her