Erdogan anklager dansk EL-politiker for at støtte terrorister

Tyrkiets præsident viser et billede af den danske valgobservatør Nikolaj Villumsen frem på TV og kritiserer ham for ikke at være neutral.

Artiklens øverste billede
Billede fra TV-interviewet, hvor Tyrkiets præsident Erdogan fremviser et billede af Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen. Foto: Skærmdump fra Al-Jazeera

Tyrkiets magtfulde præsident Recep Tayyip Erdogan går direkte til angreb på det danske folketingsmedlem Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten.

Det sker i et interview med den arabiske TV-kanal Al-Jazeera, hvor Erdogan fremviser et billede af Nikolaj Villumsen og andre udenlandske valgobservatører, som han anklager for at være partiske eller ligefrem støtte terrororganisationen PKK.

Nikolaj Villumsen var en del af Europarådets internationale korps af valgobservatører, som overvågede søndagens folkeafstemning i Tyrkiet. En afstemning, som efterfølgende har fået hård kritik fra netop Europarådet og OSCE (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa) for ikke at leve op til demokratiske standarder.

Nu angriber Erdogan så bestemte valgobservatører og kritiserer dem for ikke at være neutrale.

»Hvordan kan disse mennesker, der så åbenlyst støtter en terrororganisation være neutrale og forfatte en neutral rapport om valget? Kan dette lade sig gøre?« spørger han i Al-Jazeera-interviewet, mens han viser billeder af blandt andre Nikolaj Villumsen.

»Her er endnu en europæisk parlamentariker. Han er dansk,« siger Erdogan og anklager udenrigsordføreren fra Enhedslisten for at »tale for forbrydere«.

Se klippet her:

Erdogan viser billede af EL-politiker på TV

På billedet, som Erdogan viser frem, taler Nikolaj Villumsen ved en støttedemonstration for kurderne i Syrien på Christiansborg Slotsplads. I baggrunden ses både det kurdiske flag samt et flag fra peshmergagruppen YPG og det rødstjernede banner fra PKK – Kurdistans Arbejderparti, som både EU og Tyrkiet anser for at være en terrororganisation.

Også den tyske venstrefløjspolitiker Andrej Hunko bliver i Erdogan-interviewet vist frem på et billede, hvor han står bag et PKK-flag.

Præsidentens udfald er bare én del af en større kampagne rettet mod Europarådets valgobservatører. På Twitter anklager Erdogans pressetalsmand, Ibrahim Kalin, for eksempel Nikolaj Villumsen for ikke at være neutral. Talsmanden har delt to billeder af den danske politiker samt to andre valgobservatører og skrevet teksten:

»Dette er IKKE, hvordan internationale observatører bør være. Hvor er deres upartiskhed og integritet?«

Derudover har flere regeringsvenlige, tyrkiske medier bragt historier om, at Nikolaj Villumsen og andre internationale valgobservatører støtter PKK.

Nikolaj Villumsen kalder angrebene en »massiv smædekampagne« mod ham og Europarådets valgobservatører orkestreret af Erdogan og hans propagandaapparat.

»Det handler ikke om mig, men om at Erdogan er enormt presset af den voldsomme kritik, som er blevet rejst af den tyrkiske folkeafstemning. Derfor prøver han i desperation at aflede opmærksomheden,« siger han og kalder præsidentens angreb på Europarådet »helt uacceptabelt« og et eksempel på, hvor stort det »demokratiske underskud« i Erdogans Tyrkiet er blevet.

Det bedste forsvar er et angreb, og det er det, som Erdogan gør her.

Deniz Serinci, historiker og redaktør

OSCE og Europarådets internationale valgobservatører slog allerede tirsdag fast, at folkeafstemningen ikke levede op til demokratiske standarder. Valgkampen blev »spillet på en ulige bane«, og vælgerne blev ikke informeret om vigtige aspekter af reformen, lød kritikken; Ja-siden blev klart favoriseret, mens nej-siden blev modarbejdet, konkluderede OSCE og Europarådet i en fælles rapport.

Det er denne kritik, som Erdogan og hans politiske apparat nu forsøger at affeje over for sin egen befolkning ved at underminere valgobservatørernes troværdighed, mener Deniz Serinci, historiker og redaktør på den dansk-kurdiske netavis jiyan.dk.

Han er enig med Nikolaj Villumsen i, at Erdogan må føle sig presset.

»Det bedste forsvar er et angreb, og det er det, som Erdogan gør her,« siger Deniz Serinci og uddyber:

»Erdogan bliver indirekte kritiseret for at have fusket med valgresultatet, som oven i købet blev tæt. Så han ved godt, at han risikerer at tabe, hvis der skal laves en omtælling.«

Tyrkiet-kenderen vurderer, at Erdogans forsøg på at miskreditere valgobservatørerne sandsynligvis vil lykkedes.

Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen er formand for den danske delegation til Europarådets Parlamentariske Forsamling – altså en slags formand for de danske valgobservatører.

Han kalder Erdogans angreb »fuldstændig uhørt« og »rent spin« for at fjerne fokus fra Europarådets harmdirrende kritik af valgkampen.

»Vi taler om Europarådet, som er en totalt neutral organisation med et hav af eksperter og andre gode folk, der observerer og vurderer de her valg og folkeafstemninger. At begynde at sætte spørgsmålstegn ved om valgobservatørerne er neutrale eller ej og sige, at Nikolaj Villumsen støtter terrorister, det er bare endnu et eksempel på, at Erdogan er ved at dreje Tyrkiet ind på en bane, hvor man simpelthen ikke spiller efter de samme spilleregler som alle andre europæiske lande,« siger Michael Aastrup, som selv har været valgobservatør flere gange.

Jeg har 100 procent tillid til, at Nikolaj har udført den mest neutrale valgobservation i Tyrkiet, som man kan gøre.

Michael Aastrup Jensen, Venstre

Som formand for den danske delegation vil Michael Aastrup nu tage sagen op med Europarådet.

Selvom Erdogans angreb vækker kritik, er hans anklagepunkter mod Enhedsliste-politikeren dog ikke grebet fuldstændig ud af den blå luft.

Enhedslisten mener for eksempel, at PKK skal fjernes fra terrorlisten, og partiet støtter aktivt det tyrkiske venstrefløjs- og prokurdiske parti HDP. Derudover har Enhedslisten tætte bånd til kurderne i Syrien, som kæmper imod terrorgruppen Islamisk Stat. Liste Ø har tilmed indsamlet penge til PKK's syriske søsterparti, PYD.

Villumsen har også talt ved en demonstration i København imod fængslingen af PKK-lederen Abdullah Öcalan.

Udenrigsordføreren afviser dog enhver anklage om terrorstøtte:

»Jeg er stolt af Enhedslistens støtte til kurderne og deres kamp mod IS i Syrien. Det er en vanvittig påstand, at det skulle være terrorstøtte,« siger han.

Under sit ophold som valgobservatør i Tyrkiet i sidste uge delte han et billede af sig selv foran et »nej«-banner i Ankara.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Han mener dog, at han »fuldt ud« har levet op til sin rolle som neutral valgobservatør. Blandt andet peger han på, at observatørerne repræsenterer et bredt politisk spektrum, og at OSCE og Europarådets delegationer afgav deres rapport i fuld enighed.

Billedet foran »nej«-banneret tog han, da han ankom til Ankara og tilfældigt så banneret hænge i en lokal park, fortæller han.

»Det er der ikke noget galt i,« mener Villumsen, som tidligere har været valgobservatør i blandt andet Ukraine, Bulgarien, Bosnien og også i Tyrkiet.

Men risikerer du ikke at underminere valgobservatørrollen ved for eksempel at dele et billede, hvor du står foran et nej-banner?

»Nej, for valgobservatørdelegation fra Europarådet er bredt sammensat af alle partigrupper i den Europarådets Parlamentariske Forsamling for lige præcis at have en bred repræsentation. Rapporten afgiver vi i enighed.«

Så dit personligt politiske ståsted er irrelevant for jobbet som valgobservatør?

»Ja, fuldstændig. For det vi i fællesskab har givet en samlet vurdering af er, om grundlæggende demokratiske principper blev overholdt i forbindelse med folkeafstemningen, og det gjorde de tydeligvis ikke,« siger EL-ordføreren.

PKK kom på EU's terrorliste tilbage i 2002, men i 2008 dømte EU-Domstolen terrorstemplingen for ugyldig, fordi EU-landenes regeringer ikke i tilstrækkelig grad havde begrundet, hvorfor PKK kan kaldes en terrororganisation. Den dom har EU-landene dog endnu ikke rettet ind efter.

Ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har PKK taget aktivt del i kampene mod IS i Nordirak.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.