Europa

Erdogan: »Jeg er dødelig, jeg kan dø når som helst«

Den tyrkiske præsident understreger, at folkeafstemningen ikke handler om ham.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, afviser, at forfatningsreformen handler om ham. Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Søndagens folkeafstemning i Tyrkiet gav præsident Recep Tayyip Erdogan præcis det, som han ønskede.

Et lille flertal af de tyrkiske vælgere sagde således ja til, at indføre en forfatningsreform, som bl.a. betyder, at landet ikke længere vil have en premierminister, at præsidenten bliver både statsoverhoved, leder af regeringen og samtidig kan være leder af et politisk parti, og at Erdogan kan blive siddende til 2029.

Samtidig kan præsidenten efter reformen indføre undtagelsestilstand og afsætte parlamentet, som til gengæld mister retten til at granske ministre.

Tyrkiets valgkommission gennemgår klager over afstemning

Kritikere mener, at det åbner op for diktatur i Tyrkiet, og både oppositionen og den tyrkiske sammenslutning af advokater har klaget, fordi de mener, at valget ikke blev afholdt efter reglerne. Også EU-Kommissionen har opfordret Tyrkiet til at indlede en efterforskning folkeafstemningen.

Og selv om det kun var 51,4 pct. der sagde ja til forfatningsændringen, generer det ikke Erdogan, som i et interview med CNN henviste til sin fortid som semiprofessionel fodboldspiller:

»Det er ligegyldigt, om man vinder 1-0 eller 5-0. Det ultimative mål er at vinde spillet.«

I interviewet understreger Erdogan, at ændringen af forfatningen ikke bliver gennemført for hans skyld.

»Dette er ikke et system, som tilhører Tayyip Erdogan. Jeg er dødelig, jeg kan dø når som helst (...) Dette system repræsenterer en forandring, en transformation i Tyrkiets demokratiske historie,« lyder det.

Adspurgt, hvad han vil sige til de kritikere, som mener, at det er den direkte vej mod diktatur, siger han:  

Fakta: Det stemte tyrkerne om ved folkeafstemningen

»Man behøver ikke nødvendigvis et præsidentielt system for at have diktatur. Her har vi et valg, en valgurne. Hvis man siger, at valgurnen producerer en diktator, er det uretfærdigt og unfair over for den person, som er blevet valgt. Samtidig vil det også være respektløst over for vælgerne. Demokratiet får sin magt fra folket, det er, hvad vi kalder den nationale vilje.« 

Tyrkiets Øverste Valgkommission (YSK) evaluerer nu klagerne over og appellerne om at annullere resultatet af søndagens folkeafstemning, men Erdogan har tidligere afvist enhver kritik af folkeafstemningen. 

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her