Thulesen: Naturligt at DF er med til at lede Danmark

Det er helt naturligt, at Dansk Folkeparti skal med i regering, hvis hver femte dansker stemmer på partiet, siger formand Kristian Thulesen Dahl.

Artiklens øverste billede
Foto: Cicilie S. Andersen/Polfoto

Dansk Folkeparti skal »selvfølgelig« sidde med i regering efter næste valg, hvis der igen bliver blåt flertal, og hvis vælgerne giver DF omtrent samme opbakning som sidst.

Det var budskabet fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl, da han lørdag talte på Folkemødet på Bornholm.

»Hvis Dansk Folkeparti over en længere periode kan bevare en tilslutning på det niveau, vi har – cirka hver femte dansker – så er det helt naturligt, at Dansk Folkeparti selvfølgelig også kommer til at indgå i en regering, og derfor også kommer til at lede det her land,« sagde Thulesen Dahl.

Udmeldingen kommer på etårsdagen for folketingsvalget sidste år, der banede vejen for den nuværende,smalle Venstre-regering.

På trods af, at Dansk Folkeparti dengang gik fra 22 til 37 mandater og blev Folketingets næststørste parti kun overgået af Socialdemokraterne, endte Thulesen Dahl som bekendt med ikke at gå med i Lars Løkke Rasmussens regering. Valget skyldtes ifølge partiformanden blandt andet, at de øvrige borgerlige partier ikke ville give tilpas store politiske indrømmelser til Dansk Folkeparti.

Men det vil ændre sig, hvis partiet bevarer sin nuværende størrelse, forudså Thulesen Dahl i dag.

»Så vil de andre partier også indse, at Dansk Folkeparti ikke er et forbipasserende fænomen,« sagde han.

I talen fik Thulesen Dahl også pudset klassiske DF-budskaber af såsom strammere udlændinge- og asylpolitik og mindre indflydelse til EU, som han kaldte en »maskine«, der tager mere og mere magt fra nationalstaterne.

Efter talen uddybede partilederen sin udmelding om regeringsdeltagelse:

»Man må med god grund forvente, at et parti, der får en opbakning omkring hver femte dansker, også er klar til at tage det skridt. Og det skridt er vi klar til at tage,« sagde han og forudså, at DF vil kunne få mere indflydelse i regering efter et valg end udenfor.

På spørgmålet om, hvilke ministerposter Dansk Folkeparti eventuelt vil gå efter, svarede han, at det stadig er alt for tidligt at gå ind i den slags overvejelser. Hans udmelding handler først og fremmest om at sende et klart signal til danskerne, sagde han.

»Nu ved danskerne, at hvis de fortsat støtter Dansk Folkeparti på det niveau, som de gjorde sidst – og vi indgår i et flertal – så vil vores målsætning være, at vi så også naturligt indgår i et regeringssamarbejde,« lød det fra Thulesen Dahl, mens solen bragede ned over Allinge.

Adspurgt hvorfor DF vil vente til næste valg i stedet for at gå med i regering nu, svarede han, at der efter hans vurdering skal et valg til, for at »stadfæste« partiets nuværende størrelse. Desuden tror han ikke, at Venstre er klar til at byde velkommen endnu:

»Jeg har ikke på nuværende tidspunkt set nogen signaler fra Venstre, der skulle sandsynliggøre, at de er villige til at skrive et nyt regeringsgrundlag, der er tilfredsstillende for os,« sagde Thulesen Dahl.

Skal du være statsminister?

»Nej, jeg har gjort det klart, at det ikke er det, det handler om,« svarede Thulesen og understregede, at han ikke ønsker at starte en persondiskussion om poster på nuværende tidspunkt.

»For os handler der her stadig om den politiske indflydelse. Det er klart, at med de konditioner, jeg har lagt for dagen, vil den politiske indflydelse efter vores opfattelse efter næste valg – efter vores opfattelse – være størst ved at vi går aktivt ind og søger et regeringsansvar.«

»Det der med at begynde at fjerne sine egne ønsker for at få poster, det vil man ikke se i Dansk Folkeparti.«

Hvilke andre partier ser du i en eventuel regering, hvor DF er med?

»Nu må vi se, hvordan Folketinget bliver sammensat, men det er klart, at hvis vi skal tage udgangspunkt i det eksisterende folketing og som vi kender det i dag, så vil det være naturligt, at det er Venstre og Dansk Folkeparti, der sætter sig sammen og ser, om vi kan blive enige.«

I de seneste meningsmålinger står Dansk Folkeparti til at få omkring 20 procent af stemmerne (35 mandater), mens Venstre ligger historisk lavt omkring 16-17 procent (29 mandater). Tilbagegangen betyder, at Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen sandsynligvis ville blive statsminister, hvis der var valg i dag.

Men som bekendt kan der gå helt op til tre år, før der skal være folketingsvalg igen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.