*

Politik

Socialdemokraterne raser: Er Clement Kjersgaard sprunget ud som politiker?

Socialdemokraterne kræver DR's ledelse på banen, efter at Clement Kjergaard har stillet vrede S-folk spørgsmål om partiets flygtingepolitik.

Socialdemokraterne angriber nu direkte DR-værten Clement Kjersgaards troværdighed og uafhængighed som journalist.

Det sker efter, at Clement Kjersgaard har skrevet et åbent brev til Socialdemokraterne, hvor han efterlyser svar på fem konkrete spørgsmål om partiets flygtningepolitik.

5 spørgsmål til S

Clement Kjersgaards fem spørgsmål til Socialdemokraterne:

  • Hvor anderledes ville Danmarks asyl- og flygtningepolitik være i dag, hvis I havde magten?
  • Skal asylreglerne strammes, hvis antallet af flygtninge stiger til foråret?
  • Har Inger Støjberg (V) ret i, at familiesammenføringsstramningen (der blev vedtaget i sidste uge med bl.a. S' stemmer) er på kanten af konventionerne?
  • Er »danskerne, danskernes velstand og velfærd« vigtigere end flygtningene? (som Henrik Sass Larsen udtalte 17/1 i JP)
  • Skal ulandsbistanden for at kunne bidrage til at finansiere S-idéen om flygtningelejre i fx Libyen og Algeriet hæves til mere end 0.87 af BNI (niveauet fra SR-regeringen)?
Dermed er DR-værten trådt ud af sin rolle som journalist, mener Socialdemokraternes Morten Bødskov, der er stærkt utilfreds med Kjersgaards handling.

»Det rejser det helt åbne spørgsmål, om Clement Kjersgaard er sprunget ud som politiker – eller om han stadig er journalist,« siger Morten Bødskov, som mener, at sagen kalder på et svar fra Danmarks Radios ledelse.

Video: Clement Kjersgaard skriver åbent brev til vrede Socialdemokrater

»Er dette her Danmarks Radios nye linje at sætte sig i spidsen for, at orkestrere kampagner mod bestemte politiske partier, når man er kommet uheldigt af sted med et interview? Er dette her den nye form for journalistik, man skal forvente fra Danmarks Radio?« spørger Morten Bødskov.

Striden bunder i søndagens udgave at DR-programmet »Vi ses hos Clement,« hvor S-formand Mette Frederiksen var gæst. Undervejs i interviewet, som handlede om Socialdemokraternes flygtningepolitik og de seneste S-støttede stramninger af blandt andet familiesammenføringsreglerne, kom det nærmest til mundhuggeri mellem Clement Kjersgaard og Mette Frederiksen, da studieværten forsøgte at få svar på sine spørgsmål, og politikeren forsøgte at få lov til at tale ud (hele udsendelsen kan ses her).

Regeringens asylstramninger vedtaget med stort flertal

Siden da har debatten om interviewet raset på sociale medier. Og i dag lagde Clement Kjersgaard så det åbne brev ud på Facebook til de mange vrede socialdemokrater.

»En række af jeres folketingsmedlemmer har kritiseret mig for, at Mette Frederiksen i søndags efter deres vurdering ikke fik tilstrækkelig tid til at besvare mine spørgsmål,« skriver han.

»Derfor fik jeg en idé: Vi har oprettet denne post, hvor vi nu vil invitere alle Socialdemokrater til at besvare 5 af de spørgsmål, der var mest centrale i udsendelsen,« skriver Clement Kjergaard og understreger, at det er spørgsmål, som man kunne stille til alle danske partier.«

Morten Bødskov anklager Clement Kjersgaard for at føre »målrettet« politisk kampagnevirksomhed imod Socialdemokraterne:

»Jeg må indrømme, at jeg er meget overrasket over, at både Clement Kjersgaard og Danmarks Radio som public service-station vil bringe sig selv i den sårbare position. Det forstår jeg simpelthen ikke.«

Clement Kjersgaard stiller Socialdemokraterne fem spørgsmål. Gør han ikke bare, hvad en journalist gør?

»Man skal se konteksten for, hvad han gør. Og det er, at han bringer sig selv position, hvor man med rette kan stille spørgsmål ved hans journalistiske funktion som journalist ved et public service-medie,« siger Morten Bødskov.

Han mener, at Socialdemokraterne for længst har svaret på de spørgsmål, som Clement Kjersgaard borede i. Eksempelvis, om Socialdemokraterne vil gå med til flere asylstramninger, hvis antallet af flygtninge fortsætter med at stige til foråret.

Så skal asylreglerne strammes, hvis flygtningetallet stiger?

»Det svarede Mette Frederiksen meget klart på; Nemlig at det afhænger af situationen. Sådan har det også været de mange andre gange, man har ændret på asylreglerne,« og forklarer, at svaret afhænger af, om forudsætningerne ændres. En sådan ændring af forudsætningerne kunne eksempelvis være, at flygtningetallet stiger, påpeger Bødskov.

Så hvis antallet af flygtninge stiger, skal asylreglerne så strammes?

»Det sagde Mette Frederiksen meget klart, at det vil hun ikke afvise.«

Clement Kjersgaard mener ikke, at han er gået over grænsen ved at skrive det åbne brev til Socialdemokraterne. Tværtimod er de fem spørgsmål et forsøg på at imødekomme kritikken af hans afbrydelser, forklarer han, og lægger op til at bruge den slags metoder systematisk i fremtiden.

»Hvis vi fremover oplever, at så mange folketingsmedlemmer fra et bestemt parti går ud kritiserer, at der ikke var tid nok til at svare på spørgsmål i programmet, så gør vi det samme igen. Det gælder uanset, om det er en venstremand, en fra Liberal Alliance eller hvilketsomhelst andet parti, der er i studiet,« siger Clement Kjersgaard til Jyllands-Posten.

Han afviser, at det åbne brev til S-folkene er en gimmick, men han medgiver, at spørgsmålene om flygtningeudfordringerne er så komplekse, at der ikke nødvendigvis findes korte ja/nej-svar.

»Man kan sagtens have en diskussion om, hvor mange af den slags spørgsmål, man kan nå at have med i et interview på 25 minutter. Derfor har vi bagefter sagt: Her er nogle af de spørgsmål, vi stillede – vi vil gerne høre svarene,« siger Kjersgaard, som af princip aldrig udtaler sig om sine egne interviews.

Video: DR giver fuld støtte til Clement Kjersgaard efter voldsomt angreb fra S

Opdatering: DR giver fuld støtte til Clement Kjersgaard. Læs mere her.

Hovedpersonen selv tager sagen ganske roligt og med ironisk distance:

»Som du ved – og det er til citat – er jeg jo ekstremt magtfuld i Danmarks Radio,« siger Clement Kjersgaard.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Rejs hjem, og byg dit land op
Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Flygtningekrise

Debat: Rejs hjem, og byg dit land op

Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her