Socialdemokraterne raser: Er Clement Kjersgaard sprunget ud som politiker?

Socialdemokraterne kræver DR's ledelse på banen, efter at Clement Kjergaard har stillet vrede S-folk spørgsmål om partiets flygtingepolitik.

Artiklens øverste billede

Socialdemokraterne angriber nu direkte DR-værten Clement Kjersgaards troværdighed og uafhængighed som journalist.

Det sker efter, at Clement Kjersgaard har skrevet et åbent brev til Socialdemokraterne, hvor han efterlyser svar på fem konkrete spørgsmål om partiets flygtningepolitik.

»Det rejser det helt åbne spørgsmål, om Clement Kjersgaard er sprunget ud som politiker – eller om han stadig er journalist,« siger Morten Bødskov, som mener, at sagen kalder på et svar fra Danmarks Radios ledelse.

»Er dette her Danmarks Radios nye linje at sætte sig i spidsen for, at orkestrere kampagner mod bestemte politiske partier, når man er kommet uheldigt af sted med et interview? Er dette her den nye form for journalistik, man skal forvente fra Danmarks Radio?« spørger Morten Bødskov.

Striden bunder i søndagens udgave at DR-programmet »Vi ses hos Clement,« hvor S-formand Mette Frederiksen var gæst. Undervejs i interviewet, som handlede om Socialdemokraternes flygtningepolitik og de seneste S-støttede stramninger af blandt andet familiesammenføringsreglerne, kom det nærmest til mundhuggeri mellem Clement Kjersgaard og Mette Frederiksen, da studieværten forsøgte at få svar på sine spørgsmål, og politikeren forsøgte at få lov til at tale ud (hele udsendelsen kan ses her).

Siden da har debatten om interviewet raset på sociale medier. Og i dag lagde Clement Kjersgaard så det åbne brev ud på Facebook til de mange vrede socialdemokrater.

»En række af jeres folketingsmedlemmer har kritiseret mig for, at Mette Frederiksen i søndags efter deres vurdering ikke fik tilstrækkelig tid til at besvare mine spørgsmål,« skriver han.

»Derfor fik jeg en idé: Vi har oprettet denne post, hvor vi nu vil invitere alle Socialdemokrater til at besvare 5 af de spørgsmål, der var mest centrale i udsendelsen,« skriver Clement Kjergaard og understreger, at det er spørgsmål, som man kunne stille til alle danske partier.«

Morten Bødskov anklager Clement Kjersgaard for at føre »målrettet« politisk kampagnevirksomhed imod Socialdemokraterne:

»Jeg må indrømme, at jeg er meget overrasket over, at både Clement Kjersgaard og Danmarks Radio som public service-station vil bringe sig selv i den sårbare position. Det forstår jeg simpelthen ikke.«

Clement Kjersgaard stiller Socialdemokraterne fem spørgsmål. Gør han ikke bare, hvad en journalist gør?

»Man skal se konteksten for, hvad han gør. Og det er, at han bringer sig selv position, hvor man med rette kan stille spørgsmål ved hans journalistiske funktion som journalist ved et public service-medie,« siger Morten Bødskov.

Han mener, at Socialdemokraterne for længst har svaret på de spørgsmål, som Clement Kjersgaard borede i. Eksempelvis, om Socialdemokraterne vil gå med til flere asylstramninger, hvis antallet af flygtninge fortsætter med at stige til foråret.

Så skal asylreglerne strammes, hvis flygtningetallet stiger?

»Det svarede Mette Frederiksen meget klart på; Nemlig at det afhænger af situationen. Sådan har det også været de mange andre gange, man har ændret på asylreglerne,« og forklarer, at svaret afhænger af, om forudsætningerne ændres. En sådan ændring af forudsætningerne kunne eksempelvis være, at flygtningetallet stiger, påpeger Bødskov.

Så hvis antallet af flygtninge stiger, skal asylreglerne så strammes?

»Det sagde Mette Frederiksen meget klart, at det vil hun ikke afvise.«

Clement Kjersgaard mener ikke, at han er gået over grænsen ved at skrive det åbne brev til Socialdemokraterne. Tværtimod er de fem spørgsmål et forsøg på at imødekomme kritikken af hans afbrydelser, forklarer han, og lægger op til at bruge den slags metoder systematisk i fremtiden.

»Hvis vi fremover oplever, at så mange folketingsmedlemmer fra et bestemt parti går ud kritiserer, at der ikke var tid nok til at svare på spørgsmål i programmet, så gør vi det samme igen. Det gælder uanset, om det er en venstremand, en fra Liberal Alliance eller hvilketsomhelst andet parti, der er i studiet,« siger Clement Kjersgaard til Jyllands-Posten.

Han afviser, at det åbne brev til S-folkene er en gimmick, men han medgiver, at spørgsmålene om flygtningeudfordringerne er så komplekse, at der ikke nødvendigvis findes korte ja/nej-svar.

»Man kan sagtens have en diskussion om, hvor mange af den slags spørgsmål, man kan nå at have med i et interview på 25 minutter. Derfor har vi bagefter sagt: Her er nogle af de spørgsmål, vi stillede – vi vil gerne høre svarene,« siger Kjersgaard, som af princip aldrig udtaler sig om sine egne interviews.

Opdatering: DR giver fuld støtte til Clement Kjersgaard. Læs mere her.

Hovedpersonen selv tager sagen ganske roligt og med ironisk distance:

»Som du ved – og det er til citat – er jeg jo ekstremt magtfuld i Danmarks Radio,« siger Clement Kjersgaard.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.