Socialdemokraterne trækker stikket på lønforhøjelse til politikere

Tiden er ikke den rette til at give politikere lønstigninger, mener Socialdemokraterne, som dermed løber fra aftale og får flertallet til at forsvinde.

Artiklens øverste billede
Henrik Sass Larsen (S) afviser, at Socialdemokraterne støtter en lønstigning til folketingspolitikere og ministre.

Det bliver ikke med socialdemokratiske stemmer, at Folketinget giver ministre, borgmestre og andre politikere højere lønninger.

Det fastslår gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) over for DR Nyheder, efter at det onsdag er kommet frem, at den såkaldte Vederlagskommission blandt andet vil anbefale lønstigninger til folketingsmedlemmer og ministre på omkring 15 procent.

»Det er alt for voldsomme stigninger, der lægges op til, så vi synes ikke, det er en god ide at anbefale Folketinget, at man skal gennemføre en sådan reform,« siger Henrik Sass Larsen til DR.

Aftalen har ikke længere flertal. Sass Larsen afviser imidlertid, at S var bundet af håndtrykket med de øvrige partier.

»Vi har aldrig helt udelukket at bruge vores sunde fornuft. Det er så den, vi tager i anvendelse nu, og så siger vi, at det ikke er nogen god ide at gennemføre lønstigninger i det omfang, man lægger op til,« siger han til DR.

En række kilder i og uden for kommissionen oplyser over for Jyllands-Posten, at blandt andet vil foreslå at hæve lønnen til folketingsmedlemmer med 14 pct. og ministre med op til 12 pct. Borgmestre kan se frem til et lønhop på ca. 30 pct., hvilket flugter med den lønstigning på 29,2 pct., som byrådsmedlemmer og regionsmedlemmer fik i 2014.

Folketingspolitikere får i dag en grundløn på lige knap 625.000 kroner om året, mens ministre tjener mellem 1,17 millioner kroner og 1,46 millioner kroner om året.

Politikerne må dog sandsynligvis vinke farvel til det såkaldte omkostningstillæg på ca. 5.000 kr. om måneden, som folketingsmedlemmer med bopæl i Danmark får ud over deres grundløn. I kommissionen skulle der være enighed om at afskaffe tillægget, som er skattefrit.

Derudover skulle der være enighed om at ændre pensionsvilkårene for politikerne, så de i højere grad kommer til at flugte med en almindelig arbejdsmarkedspension, hvor man optjener ca. 17-18 pct. af grundlønnen. Desuden overvejer man også at hæve pensionsalderen, oplyser Jyllands-Postens kilder.

Vederlagskommissionen blev nedsat i 2014 af Socialdemokraterne, Venstre, Radikale, SF og De Konservative. Partierne gav dengang hinanden hånd på, at de ville følge kommissionens anbefalinger, for på den måde at undgå selv at skulle træffe beslutninger om egne løn- og pensionsvilkår.

»Det bemærkes, at aftaleparterne som led i den politiske aftale er enige om, at nedsættelsen af kommissionen sker i en gensidig forståelse mellem aftaleparterne om, at aftaleparterne vil følge indstillingen fra kommissionen,« stod der i aftalen.

Men udsigten til at skulle stemme for en lønstigning på omkring 15 procent giver SF kolde fødder.

»Hvis de oplysninger, der bliver lagt frem nu, står til troende, så bliver det ikke med vores stemmer,« siger Jonas Dahl til Jyllands-Posten.

»Vi har sagt fra starten, at det var godt, at der blev nedsat en kommission til at se nærmere på det her område. Men de oplysninger, der er fremme nu, er så langt fra skiven, at det kan vi ikke bakke op om,« tilføjer han.

Hos Enhedslisten er der stor begejstring over den overraskende drejning, som sagen har taget.

»Det er skønt!« lyder det fra retsordfører Pernille Skipper.

Ifølge Pernille Skipper er politikeres løn- og pensionsvilkår i forvejen så »helt ekstremt lukrative«, at det på ingen måde kan forsvares at give et lønhop på omkring 15 procent – heller ikke selvom kommissionen lægger op til at forringe andre steder.

Også De Konservative er nu tøvende over for at ville følge vederlagskommissionens anbefalinger og vil i første omgang se tiden an, mens Folketingets næststørste parti, Dansk Folkeparti, direkte afviser at give politikerne mere i løn.

»Skal vi gøre noget, skal vi nok snarere sætte den ned end op,« siger gruppeformand Peter Skaarup.

Han mener, at det hele tiden har ligget i kortene, at lønnen skulle opad. Og blandt andet derfor var Dansk Folkeparti modstandere af Vederlagskommissionen. Som udgangspunkt mener DF slet ikke, at der skal røres ved politikernes løn, siger Skaarup.

»Det er glimrende, hvis det ender med, at Vederlagskommissionens anbefalinger bliver skrottet,« siger han.

Er du ikke nervøs for, at nogen skarpe hjerner fravælger dansk politik, hvis der bliver skåret i løn- og pensionsvilkår?

»Det er ikke lønnen, man skal gå efter, hvis man vil være politiker, og det tror jeg heller ikke, at det er. Og i øvrigt kan vi i forvejen ikke konkurrere med det private erhvervsliv,« siger han.

De Radikale står stadig fast på den oprindelige aftale og vil altså lytte til kommissionens anbefalinger. Samme melding kom tidligere i dag fra Venstre:

»Jeg vil slet ikke forholde mig til lønstigninger eller andre forhold, for det er Vederlagskommissionens opgave at komme med en vurdering af det. Og det har vi forpligtet os på at følge. Det er vores holdning, og det vil jeg stadig holde fast i,« sagde Venstres finansordfører Jacob Jensen til Ritzau.

Men nu vil også regeringspartiet kvitte musketereden og skrotte lønstigningen, siger V-gruppeformand Søren Gade til TV 2.

Tilbage hos Enhedslisten er der mere godt nyt for Pernille Skipper. Nu slipper hun nemlig for at begynde 2016 med en galoperende barregning efter at have givet pilsnere til hele Folketinget. Under en debat i folketingssalen i april sidste år følte hun sig så sikker på, at Vederlagskommissionen ville ende med at foreslå lønstigninger, at hun ville »vædde en omgang.« Og med de meldinger, der er ude nu, ser hun altså ud til at have fået ret.

Retsordføreren modtager nyheden med et lettelsens suk:

»Det er jeg – af flere grunde – meget glad for,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.