*

Politik

Socialdemokraterne trækker stikket på lønforhøjelse til politikere

Tiden er ikke den rette til at give politikere lønstigninger, mener Socialdemokraterne, som dermed løber fra aftale og får flertallet til at forsvinde.

Henrik Sass Larsen (S) afviser, at Socialdemokraterne støtter en lønstigning til folketingspolitikere og ministre. Arkivfoto: Gorm Branderup

Det bliver ikke med socialdemokratiske stemmer, at Folketinget giver ministre, borgmestre og andre politikere højere lønninger.

Det fastslår gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) over for DR Nyheder, efter at det onsdag er kommet frem, at den såkaldte Vederlagskommission blandt andet vil anbefale lønstigninger til folketingsmedlemmer og ministre på omkring 15 procent.

»Det er alt for voldsomme stigninger, der lægges op til, så vi synes ikke, det er en god ide at anbefale Folketinget, at man skal gennemføre en sådan reform,« siger Henrik Sass Larsen til DR.

Flertallet bag politikeres lønhop vakler

Fakta

Politikeres løn:

Medlemmer af Folketinget får en grundløn på 52.073 kr. om måneden, hvilket svarer til knap 625.000 kr. om året. Derudover får de et skattefrit omkostningstillæg på knap 61.000 kr. om året, hvis de bor i Danmark.

Politikeres pension:

Et år som medlem af Folketinget udløser ret til livslang politikerpension på 79.142 kr. om året.

Har man siddet i Folketinget længere end 20 år, vokser pensionen til 347.008 kr. om året. Den bliver udbetalt, selv om politikeren har indtægt fra en ny arbejdsgiver.

Kilde: Folketinget.dk

Dermed trækker Socialdemokraterne sig – ligesom SF gjorde tidligere i dag – fra aftalen med Venstre, Radikale og Konservative om at følge de anbefalinger, som Vederlagskommissionen ville komme med.

Aftalen har ikke længere flertal. Sass Larsen afviser imidlertid, at S var bundet af håndtrykket med de øvrige partier.

»Vi har aldrig helt udelukket at bruge vores sunde fornuft. Det er så den, vi tager i anvendelse nu, og så siger vi, at det ikke er nogen god ide at gennemføre lønstigninger i det omfang, man lægger op til,« siger han til DR.

SF'er: Vi skal ikke have en stor lønforhøjelse

En række kilder i og uden for kommissionen oplyser over for Jyllands-Posten, at blandt andet vil foreslå at hæve lønnen til folketingsmedlemmer med 14 pct. og ministre med op til 12 pct. Borgmestre kan se frem til et lønhop på ca. 30 pct., hvilket flugter med den lønstigning på 29,2 pct., som byrådsmedlemmer og regionsmedlemmer fik i 2014.

Folketingspolitikere får i dag en grundløn på lige knap 625.000 kroner om året, mens ministre tjener mellem 1,17 millioner kroner og 1,46 millioner kroner om året.

Politikerne må dog sandsynligvis vinke farvel til det såkaldte omkostningstillæg på ca. 5.000 kr. om måneden, som folketingsmedlemmer med bopæl i Danmark får ud over deres grundløn. I kommissionen skulle der være enighed om at afskaffe tillægget, som er skattefrit.

Derudover skulle der være enighed om at ændre pensionsvilkårene for politikerne, så de i højere grad kommer til at flugte med en almindelig arbejdsmarkedspension, hvor man optjener ca. 17-18 pct. af grundlønnen. Desuden overvejer man også at hæve pensionsalderen, oplyser Jyllands-Postens kilder.

EL: Lønstigning til politikere vil være hyklerisk

Vederlagskommissionen blev nedsat i 2014 af Socialdemokraterne, Venstre, Radikale, SF og De Konservative. Partierne gav dengang hinanden hånd på, at de ville følge kommissionens anbefalinger, for på den måde at undgå selv at skulle træffe beslutninger om egne løn- og pensionsvilkår.

»Det bemærkes, at aftaleparterne som led i den politiske aftale er enige om, at nedsættelsen af kommissionen sker i en gensidig forståelse mellem aftaleparterne om, at aftaleparterne vil følge indstillingen fra kommissionen,« stod der i aftalen.

Men udsigten til at skulle stemme for en lønstigning på omkring 15 procent giver SF kolde fødder.

»Hvis de oplysninger, der bliver lagt frem nu, står til troende, så bliver det ikke med vores stemmer,« siger Jonas Dahl til Jyllands-Posten.

»Vi har sagt fra starten, at det var godt, at der blev nedsat en kommission til at se nærmere på det her område. Men de oplysninger, der er fremme nu, er så langt fra skiven, at det kan vi ikke bakke op om,« tilføjer han.

LO-formand: Politikeres lønhop kan virke besynderligt

Hos Enhedslisten er der stor begejstring over den overraskende drejning, som sagen har taget.

»Det er skønt!« lyder det fra retsordfører Pernille Skipper.

Kommissionen

Vederlagskommissionen består af:

  • Michael Christiansen, formand for Danmarks Radio.
  • Rikke Hvilshøj, politisk chef i Cepos.
  • Tove Larsen, tidl. S-borgmester.
  • Louise Gade, tidl. V-borgmester.
  • Jes Lunde, tidl. folketingsmedlem for SF.
  • Lisbet Lollike, konsulent og tidl. direktør i Personalestyrelsen.
»Vores indvending har været, at kommissionen var en politisk håndvask, hvor man havde lovet at stemme for slutresultatet lige meget hvad. At flere partier nu siger fra er rigtig godt, for det betyder, at de kommer til at stå på mål for deres egne beslutninger,« siger hun.

Ifølge Pernille Skipper er politikeres løn- og pensionsvilkår i forvejen så »helt ekstremt lukrative«, at det på ingen måde kan forsvares at give et lønhop på omkring 15 procent – heller ikke selvom kommissionen lægger op til at forringe andre steder.

Også De Konservative er nu tøvende over for at ville følge vederlagskommissionens anbefalinger og vil i første omgang se tiden an, mens Folketingets næststørste parti, Dansk Folkeparti, direkte afviser at give politikerne mere i løn.

»Skal vi gøre noget, skal vi nok snarere sætte den ned end op,« siger gruppeformand Peter Skaarup.

Han mener, at det hele tiden har ligget i kortene, at lønnen skulle opad. Og blandt andet derfor var Dansk Folkeparti modstandere af Vederlagskommissionen. Som udgangspunkt mener DF slet ikke, at der skal røres ved politikernes løn, siger Skaarup.

»Det er glimrende, hvis det ender med, at Vederlagskommissionens anbefalinger bliver skrottet,« siger han.

Er du ikke nervøs for, at nogen skarpe hjerner fravælger dansk politik, hvis der bliver skåret i løn- og pensionsvilkår?

»Det er ikke lønnen, man skal gå efter, hvis man vil være politiker, og det tror jeg heller ikke, at det er. Og i øvrigt kan vi i forvejen ikke konkurrere med det private erhvervsliv,« siger han.

»Vores lønforhold skal kunne forklares – ellers kan de ikke forsvares«

De Radikale står stadig fast på den oprindelige aftale og vil altså lytte til kommissionens anbefalinger. Samme melding kom tidligere i dag fra Venstre:

»Jeg vil slet ikke forholde mig til lønstigninger eller andre forhold, for det er Vederlagskommissionens opgave at komme med en vurdering af det. Og det har vi forpligtet os på at følge. Det er vores holdning, og det vil jeg stadig holde fast i,« sagde Venstres finansordfører Jacob Jensen til Ritzau.

Men nu vil også regeringspartiet kvitte musketereden og skrotte lønstigningen, siger V-gruppeformand Søren Gade til TV 2.

Tilbage hos Enhedslisten er der mere godt nyt for Pernille Skipper. Nu slipper hun nemlig for at begynde 2016 med en galoperende barregning efter at have givet pilsnere til hele Folketinget. Under en debat i folketingssalen i april sidste år følte hun sig så sikker på, at Vederlagskommissionen ville ende med at foreslå lønstigninger, at hun ville »vædde en omgang.« Og med de meldinger, der er ude nu, ser hun altså ud til at have fået ret.

Retsordføreren modtager nyheden med et lettelsens suk:

»Det er jeg – af flere grunde – meget glad for,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Regeringens embedsmænd begår magtmisbrug

Morten Uhrskov Jensen
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem.

Blog: Sherin Khankan: Islamist eller fuldstændig utilregnelig

Jaleh Tavakoli
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her