Radikale står fast på aftale om politikeres løn

Radikale vil fortsat følge Vederlagskommissionens anbefalinger om politikeres løn- og pensionsvilkår. SF trækker støtten på grund af udsigt til lønstigninger.

Artiklens øverste billede
Generelt er det sundt, at politikere ikke selv beslutter, hvad de skal have i løn og pension, mener De Radikales Sofie Carsten Nielsen. Blandt andet derfor bakker R stadig op om kommissionen.

Politikeres lønninger skal kunne forklares – ellers kan de ikke forsvares.

Sådan lyder det fra De Radikale, som står fast på den politiske aftale, som et flertal i Folketinget har indgået om at følge anbefalingerne fra den såkaldte Vederlagskommission.

»Vi står der, hvor vi hele tiden har gjort,« siger den radikale gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen.

Partierne S, V, R, K og SF nedsatte i 2014 kommission til at komme med anbefalinger til ministre, folketingsmedlemmer, borgmestre og andre politikeres fremtidige løn- og pensionsvilkår. Samtidig gav partierne hinanden hånd på, at støtte kommissionens anbefalinger uanset hvad. Som det hed i aftaleteksten, var der en »gensidig forståelse« om, at kommissionens indstillinger skal følges.

Diskussionen om hvor høj løn og hvor gunstig en pensionsordning, politikere skal have, er formentlig en af de diskussioner, der aldrig rigtig stopper. Og nu blusser den for alvor op igen, fordi Vederlagskommissionen inden længe vil kunne præsentere dens endelige konklusioner.

Politikens kilder vil kommissionen anbefale en lønstigning til folketingspolitikere og ministre på omkring 15 procent.

Til gengæld er der udsigt til forringede pensionsvilkår, så politikerpensioner i højere grad kommer til at ligne almindelige arbejdsmarkedspensionsordninger.

Oplysningerne om, at der er en pæn lønstigning på vej til folketingsmedlemmer får nu SF til at løbe fra aftalen om kommissionen. Finansordfører Jonas Dahl mener, at 15 procent mere i løn er for meget, fastslår han.

»Det er alt for store lønstigninger i en situation, hvor vi stadig er på kanten af en krise.«

»Hvis de oplysninger, der bliver lagt frem nu, står til troende, så bliver det ikke med vores stemmer,« siger Jonas Dahl, som ikke mener, at politikere skal have markante lønhop i en tid, hvor almindelige lønmodtagere kun har fået meget små stigninger.

»De oplysninger, der er fremme, er så langt fra skiven, at det kan vi ikke bakke op om,« siger han.

De Radikale har dog ingen planer om at trække sig fra aftalen, fastslår Sofie Carsten Nielsen.

»Men det er klart, at vi er nødt til lige at se den endelige rapport, som jeg glæder mig til, at kommissionen fremlægger,« siger hun.

Men I bakker stadig op om at følge kommissionens indstillinger?

»Det er der, vi står, ja. Men vi er nødt til lige at se rapporten.«

SF mener, at en lønstigning på omkring 15 pct. til folketingspolitikere er for meget. Hvad mener I?

»Jeg er nødt til at se studere rapporten og se, hvilket grundlag kommissionen bruger. Men vi har sagt meget tydeligt, at vi ønsker ordnede og gennemskuelige forhold og pensionsvilkår, som er sammenlignelige med andres.«

»Men det gælder selvfølgelig, at vores lønforhold skal kunne forklares – ellers kan de ikke forsvares,« tilføjer Sofie Carsten Nielsen.

Hun finder det generelt sundt, at det ikke er politikere, men en selvstændig kommission, der kommer med anbefalinger til politikernes lønvilkår.

Uanset om SF trækker sig fra aftalen eller ej har de øvrige aftalepartier stadig politisk flertal.

Ifølge Enhedslisten, som flere gange har stillet forslag om at forringe ministerlønninger og politikerpensioner, er det »helt på månen« at give lønstigninger til folketingsmedlemmer og andre folkevalgte.

Deltaget i debatten: Bør politikerne lytte til kommissionens anbefalinger og give sig selv en lønstigning mod til gengæld at få en mindre gunstig pension?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.