Fejl på stemmesedler kan føre til omvalg i tre kommuner

Konservative og Alternativet vil klage over fejl på stemmesedler i tre jyske kommuner. Ekspert vurderer, at fejlen kan føre til lokalt omvalg.

Artiklens øverste billede
Mike Legarth (K) og Alternativets Kim Hyttel blev ramt af fejl på stemmesedler i Sydjyllands Storkreds, der kan have kostet kandidaterne stemmer.

Vælgerne i tre jyske kommuner, Billund, Vejen og Haderslev, kan få chancen for at stemme endnu engang ved årets folketingsvalg.

Den ekstraordinære situation er opstået efter en fejl på kommunernes stemmesedler, der sendte spidskandidaterne i Sydjyllands Storkreds for Det Konservative Folkeparti, Mike Legarth, og Alternativet, Kim Hyttel, væk fra toppen af kandidatlisten.

Det kan have kostet spidskandidaterne vigtige stemmer, og derfor vil Konservative nu klage, siger partiets formand i Sydjylland, Kurt Bjørndal.

”Det er selvfølgelig helt uacceptabelt, at der kan være så markant en fejl på stemmesedlen. Vi ved af erfaring, at det giver nogle bonusstemmer og dermed en fordel at være nummer et på stemmelisten,” siger Kurt Bjørndal.

Den konservative klage møder opbakning fra Alternativets Kim Hyttel. Spidskandidaten tror ikke, at han vil hente flere stemmer på et omvalg, men vil gå efter en ny afstemning af ”principielle årsager”.

”Det er en så absurd situation, at jeg ikke har vænnet mig til tanken endnu. Hvis Konservative vil indgive en klage, vil jeg støtte dem i det. Helt sikkert,” siger Kim Hyttel.

Ifølge Indenrigsministeriet er fejlen sket, fordi valgbestyrelserne ikke har været opmærksomme på, at de to partier havde en spidskandidat i alle storkredsens opstillingskredse.

De to partier skal sende deres valgklage til Økonomi- og Indenrigsvalget senest en uge efter torsdagens valg, hvorefter Folketinget skal tage stilling til sagen. Inden for 14 dage skal de folkevalgte på Christiansborg beslutte, om fejlen er alvorlig nok til at bane vejen for et omvalg.

En sådan afgørelse er ikke usandsynlig, vurderer jurist med speciale i grundlovens regler om valgret ved Syddansk Universitet, Frederik Waage.

”Fejl på stemmesedlerne er meget alvorligt. Hvis Folketingets medlemmer vurderer, at fejlen har vildledt vælgerne i tilstrækkelig høj grad, er der mulighed for at kræve et omvalg,” siger Frederik Waage.

De Konservatives afdeling i Sydjylland vil med klagen først og fremmest have klarlagt årsagen til fejlen, siger Kurt Bjørndal. Partiet har endnu ikke taget stilling til, om man vil opfordre til et omvalg i området.

”Vi vil kun bede om det, hvis vi mener, at et omvalg vil kunne flytte så meget på stemmerne, at vi kan få valgt Mike Legarth. De foreløbige tal peger ikke i den retning, og vi vil ikke bede om omvalg for princippets skyld. Det er trods alt et stort apparat, der skal sættes i sving,” siger Kurt Bjørndal.

Han vil i løbet af weekenden vurdere, om det er realistisk, at der kan blive flyttet 1.800 ekstra stemmer til Konservative og Mike Legarth ved et omvalg. Først da vil lokalformanden tage endeligt stilling til klagens udformning.

Anderledes bombastisk er Kim Hyttel omkring målet med klagen.

”Hvis man klager, hvorfor skal man så ikke også tage et omvalg?” siger han.

Samtidig ville Alternativets kandidat foretrække, at Indenrigsministeriet selv tog initiativ til at lave en ny afstemning på baggrund af fejlen, så de to spidskandidater ikke er tvunget til det.

”Vi kommer til at stå i en ubehagelig situation. Hvis vælgerne skal rejse sig fra søndagssofaen for at gå ind og stemme igen, kan nogle godt begynde at tænke, at vi bare er nogle brokkerøve,” siger Kim Hyttel.

De optalte stemmer fra valgkredsen viser fredag aften, at ingen af de to kandidater står til en plads i Folketinget.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.