Enhedslisten sender penge til PKK's søsterparti i Syrien

Enhedslisten støtter kurderne i Syrien med 50.000 kr. Der kan være tale om terrorfinansiering, mener Dansk Folkeparti.

Artiklens øverste billede
Kurdiske peshmerga-krigere som disse kæmper en hård kamp mod Islamisk Stat i både Syrien og Irak.

Når ikke regeringen vil, må man selv tage affære.

Det mener Enhedslisten, som nu aktivt vil støtte kurderne i Syrien i kampen mod Islamisk Stat.

Senere fredag vil han på vegne af Enhedslisten overrække 50.000 kroner til Salih Muslim, som er leder af det venstreorienterede, syrisk-kurdiske parti PYD.

PYD er den syriske søsterorganisation til Kurdistans Arbejderparti, PKK, som er på EU's terrorliste.  Tidligere har PKK ført væbnet kamp mod Tyrkiets militær for at opnå selvstændighed til kurderne i Tyrkiet.

Nikolaj Villumsen mener ikke, at støtten til PYD er et problem.

"Vi giver ikke penge til PKK, men til PYD. Der er en situation, hvor Danmark allerede fragter tonsvis af våben til det nordlige Irak, hvor man ved, at PKK kæmper side som side med irakerne imod IS, så det er vores holdning, at PKK bør fjernes fra terrorlisten," siger han.

De 50.000 kroner, som er indsamlet i Enhedslistens lokalafdelinger i løbet af den seneste uge, kan blandt andet blive brugt til våben.

"Vi giver pengene ubetinget, og så må PYD selv vurdere, hvad de bedst kan bruges til. Situationen er meget desperat især omkring Kobani (en by i det nordligste Syrien, som er under kurdisk selvstyre, red.), som IS står kun er par kilometer fra, og hvor de for nylig halshuggede kvinder," siger Nikolaj Villumsen.

Så Enhedslisten har ikke noget imod, at kurderne bruger jeres penge på våben?

"Vi giver støtten ubetinget. Vi mener, at Danmark burde hjælpe de demokratiske kræfter i Syrien, ligesom vi hjælper kurderne i Nordirak mod IS med blandt andet våben. Det mener vi også, vi burde gøre i Syrien, hvor kurderne har hårdt brug for våben, hvis de skal klare sig," forklarer Nikolaj Villumsen.

Den opsigtvækkende donation kommer dagen efter, at danske kampfly blev sendt i krig mod IS i Irak – en beslutning et stort flertal i Folketinget havde truffet en time inden, flyene gik i luften.

Enhedslisten støtter ikke krigsindsatsen og havde i stedet stillet sit forslag om at sende våben og humanitær hjælp til kurderne Syrien, så de kunne forsvare sig mod IS. Forslaget blev dog stemt ned af resten af Folketinget, som i stedet valgte at støtte regeringens forslag om blandt andet F-16-fly.

Beslutningen om at sende penge til kurderne vækker bekymring på Christiansborg. Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen mener, at der er risiko for, at Enhedslisten gør sig skyldig i terrorstøtte.

"Spørgsmålet er, om hvilken associering der er til PKK, som jo er på EU's terrorliste. Hvis der er en associering, kan det være strafbart, det Enhedslisten gør," siger han.

Grundlæggende mener DF'eren, at partier må bruge deres penge, som de vil, men han undrer sig alligevel over Enhedslistens påfund:

"Det er bizart, at Enhedslisten - som normalt slår sig op som at være et fredselskende parti - nu samler penge ind til våben. De risikerer at kaste endnu mere benzin på bålet ved at sende penge til våben ind i denne uoverskuelige konflikt," siger Søren Espersen.

Han forventer, at politiet nu vil undersøge, om der kan være risiko for terrorstøtte.

Nikolaj Villumsen, så længe PKK står på terrorlisten er der vel en risiko for, at I indirekte støtter en terrororganisation?

"Det er ikke PKK, vi her støtter. Det er det største kurdiske parti i Syrien. Kurderne befinder sig lige nu i en desperat forsvarskamp, hvor de har brug for al den hjælp, de overhovedet kan få. Vi håber, at vores bidrag kan være med til at starte en debat om, at Danmark bør hjælpe med at afværge den humanitære krise, som truer,” siger Nikolaj Villumsen.

Danmarks største sag om mulig terrorstøtte i øjeblikket kører ved Københavns Byret.

Her er ti kurdiske mænd tiltalt for at have indsamlet eller videreformidlet omkring 140 mio. kr. til netop PKK.

Enhedslisten har længe talt for at fjerne terrorstemplet fra PKK, som i 2013 indgik en våbenhvile med Tyrkiet.

PKK kom på EU's terrorliste tilbage i 2002, men i 2008 dømte EU-Domstolen terrorstemplingen for ugyldig, fordi EU-landenes regeringer ikke i tilstrækkelig grad havde begrundet, hvorfor PKK kan kaldes en terrororganisation. Den dom har EU-landene dog endnu ikke rettet ind efter.

Ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) deltager PKK aktivt i kampene mod IS i Nordirak:

”FE vurderer, at kurdiske styrker tilknyttet de kurdiske væbnede grupper PKK/HPG og YPG har deltaget i forsvaret af de kurdiske områder i Nordirak,” oplyser tjenesten i et svar til Folketinget.

Klokken 13.00 holder Enhedslisten pressemøde sammen med PYD's leder Salih Muslim på Christiansborg.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.