- For abonnenter
Minister sagde det fem gange på talerstolen. Professor har nærlæst epidemiloven og fundet 10 problemer
Sundhedsminister Magnus Heunicke talte om retssikkerhed, retssikkerhed, retssikkerhed, retssikkerhed og retssikkerhed, da en ny lov blev vedtaget, mens pandemien endnu var over os. En ekspert har imidlertid nærstuderet sagen og konkluderer stik modsat et år senere. Borgerne er meget dårligt stillet, og loven bør laves om, lyder det.
Det var sen aften i Folketinget i januar 2021, mørket havde sænket sig, og pandemien var endnu over os, så talerstolens træværk blev sprittet fri for mulig virus med en vådserviet, klar til den næste politiker.
»Den har aldrig været så ren før,« sagde et folketingsmedlem og kiggede op på Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S):
»Nej, det har den ikke. Jeg tror også, den bliver slidt,« sagde han:
»Så er det ministeren, værsgo.«
Op trådte sundhedsminister Magnus Heunicke og glædede sig over den nye epidemilov, der nu var på vej til at blive vedtaget. En særlig forbedring var så vigtig for ministeren, at han nævnte den fem gange på seks minutter: retssikkerheden.
»Her er det selvfølgelig fuldstændig klart, at der skal vi sikre borgernes retssikkerhed.«
En stribe partier havde sagt det samme før ham. At danskernes retssikkerhed »selvfølgelig« skulle sikres, hvis de blev underkastet de tvangsindgreb, som loven tillader i smittebekæmpelsens navn: påbud om at lade sig undersøge, behandle, indlægge eller isolere. Fysisk tilbageholdelse. Aflåsning af lokaler i private og offentlige institutioner. I yderste konsekvens tvunget igennem af politiet med brug af »den fornødne magt«, som der står i loven.
En af landets førende eksperter i sundhedsret har imidlertid nærstuderet, hvad det egentlig var, der blev besluttet i den lov, der nu har været gældende i et år. Og hun er ikke imponeret. Langtfra.