Krarup truer med at forlade DF: Pia Kjærsgaard er en »meget, meget, meget stor del af problemet«

Bølgerne går højt før første møde i Dansk Folkepartis gruppe efter valget af Morten Messerschmidt som formand.

Artiklens øverste billede
Marie Krarup giver interview, efter Morten Messerschmidt er blevet valgt til ny formand ved Dansk Folkeparti's ekstraordinære årsmøde i Herning søndag den 23. januar 2022. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Marie Krarup, sender en gevaldig bredside af sted mod partistifter Pia Kjærsgaard, som hun ikke mener opfører sig korrekt.

Samtidig truer hun med at forlade partiet.

»Jeg vil måske gå selv. Det ved jeg ikke. Nu må vi se, hvad der sker. Men det er klart, at vi kan ikke tolerere, at Pia Kjærsgaard bliver ved med at tale grimt om os i pressen,« sagde Marie Krarup på vej ind til det første møde i DF’s folketingsgruppe på Christiansborg, efter at Morten Messerschmidt blev valgt som ny formand søndag i Herning.

Ifølge Krarup – som støttede Martin Henriksen i formandsvalget – udgør Pia Kjærsgaard en »meget, meget, meget stor del« af problemet i DF lige nu.

En anden stor del af problemet er ifølge Marie Krarup den nye formand, Morten Messerschmidt.

Netop Marie Krarup har været en skarp kritiker af Messerschmidt, som hun har anklaget for at have svigtet partiet ved at blive siddende som næstformand, da han blev dømt i byretten for EU-svig og dokumentfalsk – en sag, der nu skal gå om, fordi dommeren senere blev erklæret inhabil.

Undervejs talte Krarup åbent hun, at hun overvejede at bryde ud af DF, hvis Messerschmidt blev valgt. I stedet luftede hun tanken om at skifte over til et nyt parti, hvis tidligere folketingsmedlem Inger Støjberg dannede et sådant.

Det er klart, at der er nogle arbejdsforhold, der skal være i orden. Og jeg kan ikke leve med, at en tidligere formand sidder i den danske verdenspresse og taler grimt om mig og andre.

Marie Krarup (DF), indfødsretsordfører

Marie Krarup meddelte allerede i 2020, at hun ikke genopstiller ved næste folketingsvalg. Alligevel understeger, at hun meget nødig vil melde sig ud af DF, da hun er enig i politikken, men at et farvel kan blive konsekvensen af de interne stridigheder.

»Det er klart, at der er nogle arbejdsforhold, der skal være i orden. Og jeg kan ikke leve med, at en tidligere formand sidder i den danske verdenspresse og taler grimt om mig og andre,« siger hun.

Adspurgt om hun frygter, at DF er ved at gå i opløsning, svarede Marie Krarup kort:

»Ja.«

Messerschmidt vil lytte

Bag de lukkede døre vil Morten Messerschmidt præsentere folketingsmedlemmerne for en plan, der ifølge ham skal få gruppen tilbage på samme spor.

»I første omgang handler det om, at vi skal samle hele gruppen,« sagde han og tilføjede, at han vil lytte til kollegerne.

»Det glæder jeg mig rigtig meget til,« siger han og opfordrer igen partifællerne til at holde kritikken af hinanden internt.

Vil have Kofod ind i folketingsgruppen

Messerschmidt gik til formandsvalg på at EU-parlamentariker Peter Kofod skulle være næstformand. Men ifølge DF’s vedtægter kan en sådan ændring i ledelsen først blive vedtaget på partiets årsmøde til september.

Ifølge Messerschmidt vil Peter Kofod dog sagtens kunne indgå i folketingsgruppens arbejde inden da, selvom han ikke sidder i Folketinget.

»Jamen, Peter er allerede en naturlig del af folketingsgruppen i den forstand, at vi holder møder sammen, og alle kender Peter. Han sad i folketingsgruppen tidligere. Han er allerede en del af samarbejdet og kommer til at blive det endnu mere fremover.«

»Hvordan ledelsesforhold og sådan noget skal se ud – det er først noget, vi finder ud af, når jeg har haft en samtale med alle gruppemedlemmer,« lød det fra Messerschmidt, inden han smuttede ind til gruppemødet.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.