DF-veteran har fået nok – stifter nyt lokalparti med tidligere folketingsmedlem

Dansk Folkepartis eneste kommunalpolitiker i Holbæk siger farvel efter mere end 20 år og stifter nyt parti. Samtidig vælter nye medlemmer ind i DF.

Artiklens øverste billede
John Harpøth på en valgplakat i Holbæk Kommune under Regions- og Kommunalvalget 2017. Han har nu brudt med Dansk Folkeparti og lavet sit eget parti. Foto: Claus Bech

Uroen fortsætter i Dansk Folkeparti dagen efter, at partiet på et ekstraordinært årsmøde valgte Morten Messerschmidt (DF) som ny formand.

I Holbæk Kommune har DF-veteranen John Harpøth netop meddelt, at han forlader DF og stifter en ny lokalliste ved navn Ny Holbæk.

Det sker efter mere end 20 år som lokalpolitiker for Dansk Folkeparti – senest som partiets eneste medlem af kommunalbestyrelsen i Holbæk.

Årsagen til bruddet skal blandt andet findes i de bitre personopgør, som har præget DF den seneste tid, forklarer John Harpøth til Sjællandske Medier, som var først med historien.

»Jeg har ikke kunnet se mig selv fortsætte i Dansk Folkeparti med nogen af de profiler, der har været med i formandsvalget,« siger John Harpøth til mediet og erkender dermed, at beslutningen var truffet allerede inden formandsafstemningen søndag.

Det er ikke lykkes Jyllands-Posten at få en kommentar fra John Harpøth.

Jeppe Jakobsen sad i Folketinget for Dansk Folkeparti fra 2015 til 2019. Han har nu forladt partiet til fordel for Ny Holbæk.

Også tidligere folketingsmedlem og kommunalbestyrelsesmedlem for Dansk Folkeparti Jeppe Klenitz-Jakobsen er med i det nye parti.

Han forlod DF den 8. januar efter 17 års medlemskab, da han ikke mente, at de opstillede formandskandidater havde den rette linje.

Ifølge Ny Holbæks hjemmeside tæller den nye lokalliste desuden medlemmerne Brian Schäffer, Inge Langseth, Andreas Bering og Henrik B. Jensen, der alle har en fortid i Dansk Folkeparti.

Partiet bryster sig af at have fokus på lokale interesser og stå frit i forhold til partierne i Folketinget:

»Uden bånd til partierne på Christiansborg har vi mulighed for udelukkende at beskæftige os med de emner, der har direkte betydning for Holbæk Kommunes borgere,« fremgår det af hjemmesiden.

Ny Holbæk har holdt pressemøde og reception mandag formiddag.

Nye medlemmer strømmer til

Det er endnu for tidligt at sige, om Holbæk-udbruddet bare er et enkelt bølgeskvulp eller første del af en flodbølge af udmeldelser fra det hårdt prøvede Dansk Folkeparti.

Flere medlemmer af den splittede folketingsgruppe har tidligere talt åbent om, at de overvejede at forlade partiet, hvis Morten Messerschmidt blev valgt. Det drejer sig blandt andre om Marie Krarup.

Men tilsyneladende er der også gode nyheder for DF-lejren. Partiet skriver på det sociale medie Twitter, at over 500 nye medlemmer har meldt sig ind i Dansk Folkeparti under et døgn efter valget af Morten Messerschmidt. 27 medlemmer har meldt sig ud.

Partistifter Pia Kjærsgaard efterlyser ro og opbakning til den nye leder:

»Jeg appellerer til, at alle respekterer Morten som vores nye formand og bakker ham loyalt op. Og at alle stopper øjeblikket med at rette deres kritik af Morten i medierne, ved at sætte spørgsmålstegn ved hans evner. For det er hverken konstruktivt eller rimeligt,« skriver Pia Kjærsgaard på Facebook.

Messerschmidt vil have ro

Også Morten Messerschmidt opfordrede tidligere mandag de interne kritikere til at standse personangrebene og lade de offentlige skænderier forstumme.

Messerschmidt vandt afstemningen sikkert med et flertal på godt 60 pct. af stemmerne allerede i den første afstemningsrunde og slog dermed de to andre kandidater, Martin Henriksen og Merete Dea Larsen.

John Harpøth truede allerede i 2020 med at forlade DF på grund af partiets nedtur og interne ballade på Christiansborg, men han endte alligevel med at stille op til kommunalvalget i november 2021 og blive valgt til kommunalbestyrelsen i Holbæk med 442 personlige stemmer.

Med hans farvel er Dansk Folkeparti nu ikke længere repræsenteret på rådhuset i Holbæk, hvor Socialdemokratiet med borgmester Christina Krzyrosiak Hansen i spidsen sidder tungt på det absolutte flertal.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.