Norden vil være den »mest bæredygtige region i verden«

Tættere samarbejde skal forberede de nordiske lande på trusler fra alt fra klimaforandringer til cyberangreb og radioaktiv stråling.

Artiklens øverste billede
Det store bord var rullet i Statsministeriet til pressemøde, hvor statsministrene fra Danmark, Norge, Finland, Island samt Sveriges minister for nordisk samarbejde deltog sammen med lederne af Grønland, Færøerne og Åland. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Resten af verden skal kigge mod Norden for at se, hvordan man samarbejder om grøn omstilling og kamp mod klimaforandringer.

Sådan lyder ambitionen fra regeringscheferne for de nordiske lande, som onsdag er samlet i forbindelse med Nordisk Råds møde i København.

Her har landene underskrevet en fælles erklæring med det mål, at Norden skal være »den mest bæredygtige og integrerede region i verden« i år 2030.

Det meddelte Finlands statsminister, Sanna Marin, på et pressemøde i Spejlsalen flankeret af sine nordiske kolleger, heriblandt statsminister Mette Frederiksen og Norges nye statsminister, Jonas Gahr Støre.

Regeringslederne er enige om at styrke det grænseoverskridende samarbejde for at kunne imødegå fremtidens kriser, hvad end det handler om cybersikkerhed, kemiske udslip eller klimaforandringer.

Coronapandemien har nemlig vist, hvor vigtigt det er at være forberedt på udefrakommende kriser, uanset om de er menneske- eller naturskabte, fremgår det af erklæringen.

»Vi må forberede os på scenarier, der kræver omgående krisehåndtering og nødberedskaber. Hvad end det er i form af store brande, oversvømmelser, hændelser der involverer kemiske, biologiske, radiologiske og nukleare trusler, eller andre ulykker og fare - herunder også trusler forårsaget af klimaforandringer,« skriver landene.

En ”showcase” for verden

I august udkom FN’s klimapanel med en yderst alarmerende rapport, som viste, at den globale opvarmning forventes at stige med 1,5 grader allerede i starten af 2030’erne.

Ifølge Mette Frederiksen er Norden allerede førende inden for den grønne omstilling, men landene bør arbejde endnu tættere sammen for at udfase fossile brændsler.

»Vi vil være en showcase for resten af verden. Og jeg tror på, at vi kan vise vejen i Norden,« sagde hun.

Indtil videre har den nye norske regering – bestående af Arbejderpartiet og Centerpartiet – dog ikke vist tegn på at ville stoppe olieboringerne i Nordsøen, som gør Norge til Vesteuropas største olieproducent. Jonas Gahr Støre har understreget behovet for at få CO2-udledningerne ned, men linjen er, at oliesektoren skal »udvikles, ikke afvikles«.

Hjem fra Glasgow

Nordisk Råd består af medlemslandene Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island, samt Grønland, Færøerne og den selvstyrende finske øgruppe Åland.

Det stærke nordiske samarbejde blev understreget af flere regeringschefer på pressemødet. Mange af lederne var netop vendt hjem fra det igangværende COP26-klimatopmødet i Glasgow, Skotland, hvor målet er at bringe FN-landende sammen om at fremskynde indsatsen for målene i FN’s klimakonvention og Paris-aftalen.

Ved Glasgow-topmødet meddelte Grønlands landsstyreformand, Múte B. Egede, at Grønland tiltræder Paris-aftalen.

»Vi vil skubbe resten af verden på vej til en ny fremtid,« bebudede han på onsdagens pressemøde.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.