Bedsteforældre og børnebørn vil kunne blive ramt af skærpet forsamlingsforbud

Sundhedsminister Magnus Heunicke holder muligheden åben for, at et eventuelt skærpet forsamlingsforbud vil kunne omfatte bedsteforældre og børnebørn.

Artiklens øverste billede
Sundhedsminister Magnus Heunicke vil endnu ikke tage stilling til, om bedsteforældre og børnebørn skal undtages fra et eventuelt skærpet forsamlingsforbud. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Hvis regeringen pga. coronakrisen vælger at forbyde forsamlinger på helt ned til tre personer, vil det potentielt kunne forhindre farmor og farfar i at passe børnebørnene − eller i det hele taget sætte en stopper for fysiske møder, hvor børnebørnenes forældre ikke er til stede.

Det fremgår af en række svar fra sundhedsminister Magnus Heunicke til Folketinget om det hastelovforslag, som efter planen skal tredjebehandles tirsdag.

Heunicke skriver, at det for tidligt at sige, om bedsteforældre eller andre fjernere familiemedlemmer skal være undtaget fra et eventuelt skærpet forsamlingsforbud. Det bør i stedet afhænge af det »konkrete situationsbillede på tidspunktet«, mener han.

Hastelovforslaget vil blandt andet give sundhedsministeren mulighed for at skærpe det nuværende forsamlingsforbud yderligere, så det bliver forbudt for helt ned til tre personer at samles, hvis det er nødvendigt for at bremse coronasmitten.

Forsamlingsforbuddet vil i så fald ikke gælde for »nærmeste pårørende« eller medlemmer af samme husstand.

»Nærmeste pårørende« forstås ifølge lovteksten som ægtefæller, faste samlevende, faste partnere, forældre, børn og søskende.

Men bedsteforældre, børnebørn, onkler eller tanter er ikke specifikt nævnt som undtaget.

I et svar til Nye Borgerliges sundhedsordfører, Lars Boje Mathiesen, skriver Magnus Heunicke, at den nævnte personkreds er »udtryk for det minimum af personer, der vil skulle undtages fra et eventuelt« forbud mod at samles mere end to personer.

Det vil være muligt at undtage flere, hvis forbuddet indføres, tilføjer ministeren, som dog nævner en række argumenter for ikke at gøre det.

Kan hæmme effekten

En udvidelse af den undtagne personkreds vil »kunne vanskeliggøre håndhævelsen af forbuddet, ligesom et større antal undtagelser vil kunne begrænse effekten af en udvidelse af forbuddet i relation til at mindske smittespredningen,« skriver Magnus Heunicke i svaret.

Han understreger desuden, at Danmark − hvis det bliver nødvendigt at skærpe forsamlingsforbuddet endnu mere − vil stå i en »yderst alvorlig situation«, hvor hensynet til at begrænse smittespredningen »om muligt [vil] veje endnu tungere end i dag«.

»I lyset heraf vil det ikke være hensigtsmæssigt på nuværende tidspunkt at tage stilling til den nærmere udformning af et eventuelt forbud mod, at helt ned til tre personer befinder sig på samme sted. Den nærmere udformning heraf, herunder omfanget af den undtagne personkreds, bør derfor i givet fald foretages på baggrund af det konkrete situationsbillede på tidspunktet,« skriver ministeren.

Mandag er der lukket samråd i Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, hvor hastelovforslaget bliver debatteret.

Lars Boje Mathiesen (NB) savner sundhedsfagligt belæg for at give regeringen et så vidtgående værktøj, som det foreslåede forsamlingsforbud.

»Jeg håber, at ministeren kan mærke, at det her er helt godnat.«

»Hvis jeg skal acceptere det, så skal regeringen virkelig komme med nogle gode argumenter for, hvorfor staten skal afgøre, at man ikke må samles med sin nærmeste familie. Den argumentation mangler vi fortsat,« siger han.

Magnus Heunicke erkender da også i et andet folketingssvar, at der ikke er sundhedsfagligt belæg for at skærpe forsamlingsforbuddet.

Kan lukke »coronafester«

Som udgangspunkt gælder forsamlingsforbuddet ikke i folks hjem, men der kan ske undtagelser. For eksempel kan sammenkomster i private boliger, hvor personer uden for husstanden samles, blive forbudt, hvis de udgør en særlig fare for smitte.

Det kan for eksempel være, hvis grupper af unge samles til »coronafester«, eller hvis der opstår værtshuslignende sammenkomster i private boliger.

Folketingets partier skal anden- og tredjebehandle hasteloven tirsdag. Ved førstebehandlingen torsdag i sidste uge udtrykte et flertal opbakning til loven, men bebudede en række spørgsmål, som skulle afklares inden den endelige vedtagelse.

Loven er udstyret med en såkaldt solnedgangsklausul. Det betyder, at den udløber den 1. marts 2021, medmindre politikerne forlænger den.

Med til historien hører det, at Sundhedsstyrelsen allerede anbefaler ældre borgere over 65 år at holde sig hjemme så meget som muligt og følge myndighedernes retningslinjer ekstra grundigt.

»Du bør ikke passe dine børnebørn, hvis de har symptomer på sygdom,« lyder en af anbefalingerne.

Opdatering: Artiklen er opdateret kl. 15.37 med kommentar fra Lars Boje Mathiesen (NB).

Opdatering 31. marts: Regeringen har lyttet til kritik af forslaget, og lægger nu op til at bedsteforældre alligevel ikke bliver omfattet af et eventuelt skærpet forsamlingsforbud. Læs mere her.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.