DF kræver flere håndtryk: Nye statsborgere skal give hånd til begge køn

Dansk Folkeparti er træt af, at borgmestre forsøger at »snige sig uden om« håndtryk.

Artiklens øverste billede
Dansk Folkepartis integrationsordfører Marie Krarup mener, at loven om håndtryk skal strammes endnu mere. Foto: Jens Dresling

Personer, der vil være danske statsborgere, bliver i forvejen mødt med et krav om, at de skal give hånd ved ceremonien for at kunne blive danske statsborgere.

Men efter at det er kommet frem, at en række borgmestre har tilrettelagt de ceremonier, hvor nye statsborgerskaber bliver uddelt, så de nye statsborgere kan slippe for at skulle give hånd til en kommunal embedsmand af det modsatte køn - som Jyllands-Posten beskrev i weekenden - går Dansk Folkeparti nu i angrebsposition.

Partiet vil torsdag gå til udlændinge- og integrationeminister Mattias Tesfaye og kræve endnu flere håndtryk ved statsborgerceremonien.

»Nu må det simpelthen stoppe,« siger DF’s indfødsrets- og integrationsordfører Marie Krarup i en video, som partiet har delt på de sociale medier.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Ifølge Dansk Folkeparti »skal det være obligatorisk, at de giver hånd til to personer - én fra hvert køn«.

»Der er simpelthen for mange borgmestre, der prøver at lave om på det, prøver at snige sig udenom og ikke stille krav til de nye statsborgere. Det er helt urimeligt, for vi skal ikke komme folk i møde, som har nogle muslimske værdier, der gør, at de ikke vil indordne sig under danske normer,« lyder det fra Marie Krarup.

Det er bl.a. borgmesteren i Hedensted Kommune, som har omgået reglerne. Over for Jyllands-Posten har borgmester Kasper Glyngø (S) tidligere kaldt håndtrykskravet for »symbolpolitik«.

»Man skriver også under på en erklæring om, at man respekterer det danske demokrati, ytringsfriheden og grundloven. Derefter følger håndtrykket. Jeg og resten af mit byråd er lige nu enige om at sige, at håndtrykket ikke er afgørende for, om man er en god dansk statsborger,« sagde han og tilføjede, at det i hans optik kun er en »mikroskopisk minoritet« reelt opponerer imod håndtryk.

Den nuværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye er umiddelbart ikke parat til at imødekomme Dansk Folkepartis krav. I en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten skriver han, at han gætter på, at »forårets grundlovsceremonier vil forløbe stille og roligt.

»Hvis der er behov for at justere noget, så skal vi nok finde ud af det. Men skulle vi ikke lige starte med at finde ud af, om der overhovedet er et problem?,« lyder det fra ministeren.

Kravet om, at man skal give hånd for at blive statsborger, blev indført af daværende udlændingeminister Inger Støjberg (V) under den tidligere regering. Forslaget skabte stor debat og mødte kritik for at være ren symbolpolitik.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.