Joachim B. Olsen: »Jeg har reelt stået og løjet vores vælgere op i ansigtet. Men jeg vidste ikke, at jeg løj«

Joachim B. Olsen fortæller, at V--LA-K-regeringen blev til bag om ryggen på Liberal Alliances folketingsgruppe.

Artiklens øverste billede
Joachim B. Olsen blev et af ofrene, da Liberal Alliance i folketingsvalget røg fra 13 til 4 mandater. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Vælgerne ved folketingsvalget var ikke venlige ved Liberal Alliance.

Partiet gled fra 13 til 4 mandater og folketingsgruppen måtte blandt andet tage afsked med Anders Samuelsen, Christina Egelund og Joachim B. Olsen.

Genvalgte Henrik Dahl tog med afsæt i valgresultatet hul på en voldsom kritik af sit eget partis ledelse, som han blandt andet kaldte nepotistisk - et sprogbrug han siden har undskyldt.

En anden af Henrik Dahls kritikpunkter var, at det var Liberal Alliances regeringsdeltagelse, der har revet partiets størrelse ned til et af de mindste i Folketinget.

Ifølge Dahl var det en meget snæver kreds i partiet, der uden om alle andre besluttede at gå i regering og dermed lod bastante krav om skattelettelser glide ud i sandet.

Den version bliver nu bekræftet i et længere interview, som Weekendavisen bringer med Joachim B. Olsen.

I interviewet fortæller han, at alle i folketingsgruppen gik rundt med en stålfast tro på, at man ville vælte regeringen, hvis den ikke lettede topskatten med fem pct. - alt imens partiets leder Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll-Bille i hemmelighed forhandlede en regeringsdeltagelse på plads med Lars Løkke Rasmussen (V).

»Jeg har stået i mit bagland og kigget folk ind i øjnene og sagt, at vi vælter Lars Løkke. For det var det, vi fik at vide. Og det bakkede jeg op om. Jeg har reelt stået og løjet vores vælgere op i ansigtet, men jeg vidste ikke, at jeg løj. Det sidder stadig i kroppen. Vi var midt i en offentlig konfliktoptrapning, og mens jeg stod og sagde de ting, sad Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll og forhandlede med Lars Løkke om at gå i regering,« siger Joachim B. Olsen blandt andet i interviewet med Weekendavisen.

I interviewet løfter han dog også sløret for, at han muligvis ikke er den eneste, der har løjet i blå blok i den forgangne valgperiode.

Da den nydannede regering med V, LA og K i slutningen af 2017 skulle forhandle finanslov på plads, var der således en oplevelse i Liberal Alliance af, at man ikke kunne stole på Lars Løkke Rasmussens løfter om, at man ville imødekomme skattekrav i en eftrerfølgende aftale.

»Jeg er overbevist om, at Lars Løkke løj for os. Han sagde en ting til Anders Samuelsen og noget andet til Kristian Thulesen Dahl,« lyder det til Weekendavisen fra Joachim B. Olsen.

Efter det dårlige valgresultat er Alex Vanopslagh blevet ny politisk leder af Liberal Alliance.

Vanopslagh har erklæret, at partiet nu skal søge tilbage mod linjen fra før regeringsdeltagelsen.

»Tidligere havde vi stor medvind af, at vi var et visionært parti, der ville forandre Danmark og gøre oprør mod systempartierne. Vi ville gøre op med de urimeligheder, vi oplevede, og tale om de hellige velfærdskøer,« har det lydt fra Alex Vanopslagh.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen