Annonce
Politik

Regeringen vil have ledige i job med over fire timers transport

Et nyt udspil fra regeringen skal sikre arbejdskraft i hele landet med skærpede krav om geografisk mobilitet.

Fremover skal ledige på det danske arbejdsmarked i højere grad flytte sig rundt i landet efter de ledige job. Uanset om vejen til og fra arbejdspladsen bliver lang.

Det mener regeringen, der i et nyt beskæftigelsesudspil lægger op til skærpede krav om geografisk mobilitet for ledige.

- Ledige med mellemlang eller lang videregående uddannelse i dag kan blive skærpet krav om mobilitet.

- Det synes jeg sådan set, at vi skal stille til alle uanset uddannelsesbaggrund for at understøtte, at man også er villig til at flytte sig efter et job, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Konkret skal ledige uanset uddannelse søge og tage arbejde i hele Danmark uanset den daglige transporttid, foreslår regeringen. Som det er nu, gælder en grænse på op til fire timer med offentlig transport om dagen.

Hvis man siger nej, så er man selvforskyldt ledig. I dag giver det en karantæne i dagpengesystemet på tre uger. Regeringen lægger op til at fordoble perioden til seks uger.

Regeringen vil stramme dagpengereglerne: Straffen for at sige op skal fordobles

Ifølge næstformanden i hovedorganisationen LO, Ejner K. Holst, er det svært at se forslaget om øget transporttid ført ud i livet.

- Det vil betyde, at der er en masse mennesker, som umuligt kan få hverdagen til at hænge sammen. De har børn, som skal afleveres og hentes i børnehave.

- Hvordan har man forestillet sig, at de skal gøre det, med de korte åbningstider der er i daginstitutionerne. Det her er skrevet af mennesker, som ikke lever i den virkelige verden, siger Ejner K. Holst.

Men ifølge Troels Lund Poulsen er der i udspillet lagt op til, at der skal tages hensyn til den lediges familiemæssige situation.

- Vi kommer jo ikke til at tvangsforflytte folk eller forhindre, at man kan have et familieliv. Det er klart, at det retter sig mod dem, der ikke har børn, som er unge og i gang med at træde ind på arbejdsmarkedet, siger han.

Regeringen vil således skærpe kravene til nyuddannede på samme vis.

- Det giver ingen mening, at der er en høj koncentration af nyuddannede i storbyerne, der står uden job, når der er job at få i andre dele af landet, lyder det.

Regeringen vil erklære 20.000 på kontanthjælp klar til arbejde

Udspillet skal sikre kvalificeret arbejdskraft i hele landet og rummer i alt 20 initiativer.

Samlet foreslår regeringen at bruge 100 millioner kroner til de over 20 initiativer i år og 50-60 millioner kroner i årene fremover.

Udspillet skal forhandles med partierne bag beskæftigelsesreformen.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her