Annonce
Politik

Fakta: Disse partier forvalter magten i Grønland

Tre partier har haft indgået en koalitionsregering i Grønland. Nu er der udskrevet valg.

De seneste år har Grønland været ledet af en koalitionsregering.

Nu har Siumutlederen og landsstyreformanden, Kim Kielsen, udskrevet valg.

Læs her om partierne i det grønlandske landsting, Inatsisartut, som i alt har 31 pladser:

- Regeringen:

I den nuværende koalitionsaftale er tre partier i regering.

  • Siumut (Fremad): Partiet blev stiftet i 1977 og er ideologisk funderet i den socialdemokratiske tankegang. Partiet har siden hjemmestyrets indførelse i 1979 og frem til 2009 haft landsstyreformandsposten og i 30 år domineret grønlandsk politik.

Aleqa Hammond var formand før Kim Kielsen. Partiet fik 11 mandater ved valget i 2014. Tre færre end ved valget i marts 2013.

  • Inuit Ataqatigiit (Folkefællesskabet): Partiet er også kendt som IA og blev etableret som parti i 1978. Grundholdningen er socialistisk, og partiet udgør den yderste venstrefløj i grønlandsk politik.

Det arbejder for grønlændernes krav om anerkendelse som et selvstændigt folk med ret til eget land samt lige muligheder og vilkår for alle i det grønlandske samfund. Partiet fik 11 mandater ved sidste valg.

  • Partii Naleraq (Pejlemærke): Stiftet i 2014 af den tidligere landsstyreformand Hans Enoksen, der forlod Siumut. Partiet arbejder for en liberalisering af fiskerierhvervet og ser sig selv som beskytter af landets fattigste borgere. Partiet fik tre mandater i landstinget ved sidste valg.

Der er udskrevet valg i Grønland

- Andre partier:

  • Kalaallit Nunaani Demokraatit (Demokraterne): Demokraterne er et socialliberalt parti, som blev stiftet i 2002. Partiet arbejder for en ansvarlig økonomisk politik. Partiet fik fire mandater ved sidste valg og fordoblede sit mandattal.
  • Atassut (Samhørighed): Atassut er ikke lige nu repræsenteret i det grønlandske landsting. Partiet blev stiftet i 1978. I det første partiprogram hed det, at samhørigheden med Danmark "tjener den grønlandske befolkning bedst". Atassuts mål var at "modarbejde løsrivelse fra det danske rige".

Kilder: Ina.gl, naalakkersuisut.gl

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Skal lejerne betale for regeringens ghetto-politik?

Christian Rabjerg Madsen
Hvis Løkke får held til at tømme Landsbyggefonden, går renoveringen af landets almene boliger i stå. Det kan man ikke byde lejerne, som på trods af deres opsparede midler vil kunne se deres boliger forfalde uden nødvendige renoveringer.

Blog: Fyr direktøren og bestyrelsen for DR

Lars Boje Mathiesen
Hvis en direktør ikke kan effektivisere med 4% om året uden at ødelægge kernen i virksomheden, så burde denne fyres på stedet.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her