Forskere slår global søvnalarm efter nyt smartphone-studie

Ofte får sociale forpligtelser os til at hugge en hæl og klippe en tå, når det gælder søvn, viser studie.

Verden befinder sig i en ”global søvnkrise”, slår amerikanske forskere fast i et nyt studie af søvnmønstre hos folk i flere end 100 forskellige lande - heriblandt Danmark.

Med hjælp fra en smartphone-app har forskerne indsamlet data om, hvor mange timers søvn folk typisk får og kombineret det med blandt andet deltagernes køn, alder og hvilken tidszone, de befinder sig i.

Studiet blev fredag offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science Advances, og her slår forskerne fast, det især er ”socialt pres”, der typisk er skyld i søvnmangel.

- Vi har fundet frem til, at socialt pres svækker og/eller skjuler de biologiske drifter om aftenen, hvilket får folk til at udskyde deres sengetid eller forkorte deres søvn, skriver forfatterne fra University of Michigan i Science Advances.

Manglen på søvn skyldes som oftest, at folk går for sent i seng - ikke at folk står for tidligt op.

Midaldrende mænd er den gruppe af personer, der i gennemsnit sover mindst - ofte under de syv-otte timer, som anbefales. Faktisk er alder den mest afgørende faktor for mængden af søvn, viser studiet.

Flere apps til mobiltelefonen kan registrere, hvor meget du bevæger dig i løbet af natten, eller om din vejtrækning er tung eller let. Forskerne har anvendt programmet Entrain til deres projekt.

Over 6000 personer over 15 år har indsendt data fra deres brug af Entrain til forskerne. Sammenholdt med en række andre informationer slår forskerne alarm over den ”globale søvnkrise”.

Folk i Singapore og Japan er dem, der typisk sover mindst - 7 timer og 24 minutter i gennemsnit - mens hollændere topper listen med 8 timer og 12 minutter i gennemsnit.

Selv om forskellen på 48 minutter kan lyde af lidt, kan det med være forskellen på, om man udvikler alvorlige sygdomme i længden, lyder advarslen.

Kronisk søvnmangel øger ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder risikoen for at udvikle overvægt, diabetes, forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme.

Kvinder sover i gennemsnit 30 minutter længere end mænd, viser studiet. Derudover slår det fast, at jo mere naturligt lys, man udsættes for i løbet af dagen, des tidligere går man i gennemsnit i seng.

Læs også Jyllands-Postens søvnguide.

Gennem 13 artikler giver vi dig et indblik i søvnens univers, og hvor syg man kan blive af at sove dårligt. Mød Mona Lagoni og Susan Rose og læs deres tankevækkende historier om helbredsmæssig nedtur - og vejen tilbage til en god tilværelse.

Vi giver dig også en lang række råd til en bedre og mere sund søvn. Og skæve læseoplevelser, der sætter søvnen i perspektiv.

/ritzau/AFP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.