Tung dyne kan måske hjælpe søvnløse
Kronisk søvnløse sover bedre, når de ligger under noget tungt, viser et forsøg. Professor vil dog ikke anbefale behandlingen uden yderligere forskning.
Søvnbehandling uden sovepiller. Det var målet, da Gaby Badre - der driver flere søvnklinikker i Sverige og er forsker ved Göteborgs Universitet - begyndte eftersøgningen.
»Jeg leder altid efter farmakologiske alternativer. Nogle gange er det nemlig ikke kun medicin, som kan hjælpe,« fortæller han.
I første omgang behandlede han 31 patienter med langvarige søvnproblemer (kronisk insomni). De skulle sove under en kædedyne - en dyne, der er gjort tungere ved hjælp af kæder. Det skriver forskning.no ifølge Videnskab.dk.
Læs også: Tre døgn uden søvn fjerner depression
Den første uge sov patienterne under en almindelig dyne eller et tæppe. Så sov de to uger under den otte kilo tunge kædedyne, før de igen gik tilbage til den sædvanlige dyne.
Patienterne førte dagbog og fortalte, hvor længe og hvor godt de sov. Samtidig blev søvnen målt med flere instrumenter. Det viste sig, at resultaterne stemte godt overens med, hvordan hver enkelt oplevede nætterne under den tunge dyne.
»Blandt de patienter, der oplevede det som positivt, fik vi også målbare resultater. De, som ikke var overbevist om, at det havde hjulpet, viste heller ikke resultater, der var gode nok. Det viser sig, at det havde en effekt - men ikke hos alle,« fortæller Gaby Badre til forskning.no.
Ifølge Gaby Badre oplevede over halvdelen af forsøgspersonerne en positiv effekt - og det var en effekt, han kunne måle. De sov længere og bevægede sig mindre. De forsøgspersoner, som mente, at dynen havde en positiv effekt, vågnede også sjældnere, når de først var faldet i søvn.
Læs også: Sådan løser du dine søvnproblemer
Forsøgspersonerne fortalte desuden, at de havde lettere ved at falde til ro, at de følte sig tryggere, og at de følte sig mere udhvilede om morgenen. Flertallet blev ikke plaget af den ekstra vægt.
»Enkelte mente, at det blev for varmt, og nogle kunne ikke lide at ligge under noget tungt. Det var her, vi fandt store kønsforskelle: Mænd er mere skeptiske over for at have noget tungt over sig, når de skal sove,« forklarer Gaby Badre.
Han har ikke grundlag for at sige med sikkerhed, hvorfor metoden virker, men nogle forsøgsdeltagere fortalte, at de følte sig tryggere - som om de lå i en kokon. Gaby Badre foreslår, at kædernes stimulering kan have haft en positiv effekt på hjernen hos nogle af forsøgsdeltagerne.
Gaby Badre tror, at de tunge dyner også kan hjælpe i behandlingen af andre lidelser. Han uddyber:
»Det virker på patienter med ADHD, og vi bruger også denne tilgang blandt demente.«
Læs også: Den perfekte sovemedicin mangler på apotekets hylder
Oslo Universitetshospital har vurderet vægtdynerne for patienter med blandt andet ADHD, epilepsi og demens og har konkluderet, at metoden foreløbig kun bør bruges i forskningsøjemed for at se, hvor godt den virker.
»Vi vil gerne efterforske det - også med andre patienter, for eksempel posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Der findes få tilfælde, hvor det er blevet afprøvet, men der er ikke blevet forsket i det,« fortæller Gaby Badre.
Professor Bjørn Bjorvatn, som er leder af Det Nationale Kompetencecenter for Søvnlidelser ved Haukeland Universitetshospital, er overrasket over fundene.
»Som udgangspunkt er det en interessant tanke, men jeg vil gerne se en undersøgelse, der dokumenterer, at det har en effekt, før jeg vil sige, at det er noget, vi skal overveje.«
Læs også: Chat og mail ser ud til at være din søvns værste fjende
Ifølge Bjørn Bjorvatn lyder det ikke logisk, men han synes samtidig, at det er spændende, at nye teorier bliver afprøvet.
På spørgsmålet om det er i orden at tilbyde behandlingen til de patienter, som havde oplevet, at den virkede, da den jo ikke har negative bivirkninger, svarede Bjorvatn:
»Vi kan ikke anbefale noget uden, at vi kan sige med en vis sikkerhed, at det har en effekt.«
Han påpeger, at der findes mange husmandsråd om søvn, og afslutter med at sige:
»Bare dét, at man får et råd, vil altid have en vis effekt.«