Over 100 potentielt skadelige kemikalier fundet i plastlegetøj
I et nyt studie har forskere fra DTU kortlagt antallet af skadelige kemikalier i plastlegetøj. Forskere savner generelt mere gennemsigtighed på markedet.
Lader man blikket vandre rundt i nutidens børneværelser, vil man nok støde på en hel del plasticlegetøj, de små rollinger tumler rundt med.
Umiddelbart kan det virke ganske harmløst, men et nyt danskledet studie har nu fundet en række eksempler på, hvordan plastlegetøj kan indeholde potentielt sundhedsskadelige kemikalier, skriver Videnskab.dk.
Det er forskere fra DTU og University of Michigan, som står bag studiet. De har gennemtrawlet forskningen for at kortlægge de kemikalier i plastlegetøj på et globalt plan.
»Vi fandt 419 kemikalier i hård plast, blød plast og skumplast, som bruges i børnelegetøj. Og ud af dem har vi fundet 126 stoffer, der er potentielt sundhedsskadelige for børn og kan medføre cancer eller andre sygdomme,« siger Peter Fantke, professor ved DTU Management og hovedforfatter på undersøgelsen. »Det vidner om, at der potentielt kan være plastlegetøj i børneværelset - og i vores husstand generelt - der kan indeholde sundhedsskadelige kemikalier, som man som forbruger ikke aner noget om, fordi markedet ikke er særlig gennemskueligt,« fortsætter han.
Læs også: Hvorfor har naturen svært ved at nedbryde plastic?
Resultaterne viser, at det særligt er blødt legetøj af plast, der indeholder høje niveauer af hormonforstyrrende kemikalier som ftalater og bromholdige flammehæmmere.
»Det kræver en stor mængde kemikalier at gøre plasticen blød, og det er et problem, når op til 50 procent af produktet produceres med kemikalier, der potentielt kan have giftige egenskaber, som kan være hormonforstyrrende og sundhedsskadelige,« siger Peter Fantke. Ifølge professoren er det særligt i rum med store mængder af plastlegetøj, hvor børn indånder luften, at der er risiko for at blive eksponeret for disse kemikalier i for høje mængder. En god tommelfingerregel vil derfor være at huske regelmæssig udluftning i børneværelset.
Læs også:
Sådan indtog plast vores hverdag
For lektor Kristian Syberg, som ikke har været en del af studiet, kommer resultaterne ikke som den helt store overraskelse. Han mener, at det er et vigtigt – og alvorligt emne – som forskerne fra DTU belyser.
Kristian Syberg vurderer, at en »dysfunktionel kemikalielovgivning« er medvirkende til, at man stadig finder for høje niveauer af skadelige kemikalier i legetøj af plast.
»En generel problematik er, at man sætter grænsen for enkelte kemikalier, uden samtidig at tage højde for at de faktisk indgår i en blanding af kemikalier, der har en negativ påvirkning på vores sundhed, og som er større end det enkelte kemikalies bidrag,« påpeger Kristian Syberg, der er lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet.
»I den måde, vi i dag vurderer risikoen for plastlegetøj på, ligger der altså indlejret en systematisk undervurdering af den reelle sundhedsrisiko, fordi det er fokuseret på enkelte kemikalier,« fortsætter han.
Peter Fantke er enig i, at markedet i dag er yderst komplekst. Han påpeger i den sammenhæng, at problematikken er flerstrenget: Dels er der selve kemikalierne i legetøjet, og dels er der mængden af plastlegetøj i børneværelset. Jo mere plastlegetøj barnet er omringet af, desto mere vil barnet blive eksponeret for kemikalierne.