Annonce
Viden

Nyt studie på omdiskuteret område: Voksne danner nye hjerneceller

Mennesker danner nye nerveceller i hjernens hukommelsescenter i alle aldre, viser nyt studie, men det strider mod tidligere resultater. Hvad skal vi tro?

Voksne mennesker danner også nye neuroner i hjernens hukommelsescenter, viser ny forskning. Det går dog stik mod, hvad tidligere resultater har vist. Arkivfoto

Dannelsen af nye nerveceller i hjernen, de såkaldte neuroner, kan spille en rolle for vores evne til at komme os oven på en hjerneskade eller depression, som rammer hukommelsen.

Det er dog kun børn op til 13 år, der kan danne nye neuroner i hjernens hukommelsescenter hippocampus - ikke voksne, skrev Videnskab.dk tidligere på baggrund af en undersøgelse i tidsskriftet Nature.

Nu konkluderer et andet hold forskere i et nyt studie fra tidsskriftet Cell Stem Cell, at neuroner dannes i alle menneskealdre i hukommelsescentret hippocampus. Det skriver Videnskab.dk.

»Vores hjerner fortsætter med at skabe nye neuroner gennem et helt liv, og dette er unikt for mennesker i forhold til andre dyr,« skriver læge Maura Boldrini i en mail. Hun er seniorforsker bag det nye studie og desuden lektor i neurobiologi på Columbia Universitet.

Videnskaben modsiger sig selv

Maura Boldrini mener, at hendes og kollegaernes forskning er solid, og at de har fat i den lange ende med deres resultat – voksne danner også nye neuroner.

Læs også: Må man koge te af varmt vand fra hanen?

Professor Arturo Alvarez-Boylla og kollegaen Shawn Sorrells, der blandt andre står bag det lidt ældre studie i Nature, skriver dog i en mail til Videnskab.dk, at den nye undersøgelse ikke ændrer på deres konklusion, nemlig, at neuroner stopper med at blive dannet i hippocampus omkring teenagealderen.

Men hvilken af disse to nye undersøgelser skal vi så tro?

Sagen er, at det er et godt eksempel på, hvordan videnskab fungerer i praksis. Det er en måde, hvorpå forskere rykker tættere på at vide noget om verden ved at afprøve en tese igen og igen og med flere metoder – og så give hinanden kritik undervejs. En enkelt undersøgelse er altså sjældent nok til, at vi kan konkludere noget med sikkerhed om verden.

Læs også: Sådan virker kosttilskuddet kreatin

Når det er sagt, kan der stadig være dele af den enkelte undersøgelse, der gør, at dens resultater er tvivlsomme.

Forskelle i metoden kan ændre resultatet

Meget af den tidligere forskning i dannelsen af neuroner, såkaldt neurogenese, har været lavet på dyr, men både det nye studie fra Cell og det lidt ældre studie fra Nature er lavet på menneskevæv, og forskernes tilgange er meget lig hinanden.

Der er dog alligevel væsentlige forskelle, og det er disse forskelle, som gør udslaget, skriver begge forskergruppe i deres mails til Videnskab.dk.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Mad kan sænke blodtrykket lige så godt som medicin
Vidste du, at du kan købe dig til et sundt blodtryk i et helt almindeligt supermarked? Hvad du konkret skal spise for at få et forhøjet blodtryk ned på fredeligt niveau, giver to danske læger svaret på i en ny bog, baseret på den nyeste forskning. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her