Annonce

Dette er en blog: Karen Lyager skriver i egen ret om trends og tendenser inden for sundhedsforskning, kost og motion. Har du spørgsmål eller forslag til emner, hun skal tage op, kan du skrive til karen.lyager@jppol.dk.

Livsstil

Lige så godt som meditation: 7 bær, der giver ro i bøtten

Pufff! Jens har lige skudt en dræbersnegl på klos hold. Så kan den lære det. Jeg kan tydeligt se, hvordan skuddet vækker urgamle instinkter i ham: Siden han som 4-årig blev slæbt med på jagt af sin far, har han været i sit naturlige element, når der skulle jages og nedlægges dyr. Nu kan han næsten ikke vente, til jagtsæsonen går ind og han igen kan rette løbet mod lidt mere udfordrende mål som fasaner og ænder i flugten.

Jeg kender mange dygtige, passionerede kvindelige jægere, men hjemme hos os har instinkterne skabt en yderst traditionel rollefordeling. Hvor Jens er jægeren, er jeg den evindelige samler, der ligesom mine formødre føler mig i fuldendt pagt med naturen, når jeg kan fylde kurve, kasser, poser og fryser med dens spiselige skatte, og i særdeleshed bær.

Lige nu er der så meget at samle på, at det går seriøst ud over mine løbeture. Urinstinkterne kommanderer fuldt stop, når jeg kommer til brombærkrattene, hvor de sorte, sødmefulde saftbomber blinker plukkemodent til én fra deres lange, tornede ranker. Det er ganske enkelt umuligt for mig at løbe forbi, før jeg har fourageret.

Nu har jeg taget konsekvensen og har plukkeposer med i lommen, når jeg løber afsted. Og ja, det ser helt sikkert aparte ud, når jeg nærmer mig vores hus med mine tunge trofæer, der gør det svært at opretholde en anstændig løbestil. Som regel med blodstriber fra store og små flænger efter nærkamp med spidse torn ... Men afsted kommer jeg, og mine ture giver i den grad mening.

Jens ser bekymret på mine hjembragte skatte, for han er bange for, at jeg stjæler nogens bær. Men de står altså lige der, min elskede, midt i naturen, helt gratis og til fri afbenyttelse. Og jeg kan blive helt forpustet ved tanken om, at jeg skal gå glip af dem. Ikke bare brombærrene, men også alle de andre, mere ukendte bær, efterhånden som de kommer i sæson.

I mine mange år som storbykvinde var jeg inkarneret shopper. Set i bakspejlet var det sikkert en urbaniseret måde at få afløb på mit nedarvede samlerinstinkt. Men siden jeg blev deltidsøbo på Bogø med alle de spiselige samleobjekter lige uden for døren, mærker jeg slet ikke samme behov for at endevende tilbudskasser. Lidt bizart, hvordan et gammelt naturinstinkt nægter at lade sig kue, men finder nye udtryksformer, selv når man ikke har naturen tæt inde på livet.

Mine fingre fik næsten abstinenser, da vi for få uger siden besøgte familiens blåbærparadis på den jyske højderyg og kunne konstatere, at 2017 er et virkelig elendigt år for de små, blå supersunde kugler. Skuffelsen dampede dog delvis af, da jeg opdagede, at tyttebærrene udnyttede blåbærrenes svaghed til at brillere med et jubelår uden lige på vores søskrænt, og så plukkede vi rødt i stedet for blåt.

Tyttebær er det bær, som har de allerstærkeste antioxidanter, og der forskes i dets virkninger på livet løs.

Blog: Nu bliver blåbær overhalet indenom

Når jeg sidder midt i tæppet af bærbuske og blomstrende lyng med udsigt over Rørbæk Sø og fylder min plukkekurv, oplever jeg en helt særlig form for flow og føler mig som min mormors sande efterkommer. Hun kunne også sidde der i timevis, selv da hendes bentøj blev skrøbeligt og øjnene svage. Fingrene kendte vejen, og hun plukkede kilo efter kilo efter kilo af blåbær og tyttebær til hele sin vildtvoksende, bærglade familie, mens hun lagde store planer for sit eget og vores andres liv eller digtede velklingende sangvers med kærligt bid i.

Rent faktisk viser forskning, at plukkearbejdet påvirker hjernen på en meditativ måde. Du kan ikke ganske enkelt ikke multitaske med praktiske ting eller elektroniske devices, for du skal bruge begge hænder.

Trods gentagne forsøg er det aldrig lykkedes mig at opnå en ægte meditativ tilstand ved at glo på et punkt på væggen, gentage et mantra eller følge en meditationslærers stemme. Jeg falder som regel i søvn - eller bliver alt for rastløs. Men bærplukning fungerer forrygende. Mens mine hænder er i fuld gang, kan mine tanker flyve. Jeg nyder stilheden, den sjældne mulighed for fordybelse uden afbrydelser. Langsommeligheden i at plukke og sortere, for man kan ikke forcere bærplukning. Glæden ved at komme hjem med en masse skønne, sunde bær, som mine omgivelser vil nyde godt af - og endnu større mængder af mentalt overskud.

Kort sagt: Alle de goder, som fortalerne for den nye bølge af naturterapi lovpriser som modgift mod al den digitale verdens overload, der truer med at gøre os hektiske, forvirrede, overfladiske og angst.

Har jeg mine døtre, min søster eller min mor med, får vi en sjælden lejlighed til at tale uforstyrret sammen. Der findes ikke noget bedre snakkeforum end en skrænt fyldt med plukkemodne bær.

Og så hører bærrene jo til nogle af verdens bedste sygdomsbekæmpere. Især skallen på dem er spækket med antioxidanter af stærkeste slags, og de kan heldigvis overleve en tur i fryseren, så de kan doseres gennem hele vinteren, mens bærbuskene ligger i dvæle og lader op til en ny sæson.

7 sensommerbær, der får dig i zen

BROMBÆR
Hvorfor? Stærke antioxidanter som fx nasunin beskytter mod bl.a. kræft, demens og hjerte-kar-sygdom.
Hvor? I krat og skovbryn på lange, tornede ranker.
Til hvad? På yoghurt, til dessert, i saft, i smoothies og grød.
Hvornår? Fra sidst i august til frosten kommer.

Se opskrift her.

SLÅEN
Hvorfor? Stærke antioxidanter (flavonoider) beskytter mod inflammation. I folkemedicinen blev den bl.a. brugt mod forstoppelse.
Hvor? I krat og levende hegn på buske, der var fyldt med smukke, hvide, velduftende blomster i det tidlige forår.
Til hvad? Saft, gin, snaps eller likør.
Hvornår? November. Pas på tornene! Hvis det ikke har været nattefrost, så læg bærrene i fryseren. Frostgrader gør dem meget sødere i smagen.

TYTTEBÆR
Hvorfor? Forebygger blodpropper, cancer, diabetes og meget mere.
Hvor? På surbundsjord, gerne i halvskygge. Typisk i selskab med blåbær.
Til hvad? Saft, gelé, grød og smoothies.
Hvornår? August-september?

HAVTORN
Hvorfor? Forebygger muligvis diabetes, blodpropper og kræft.
Hvor? Skrænter og klitter tæt på havet, især ved den jyske vestkyst,
Til hvad? Saft, gelé, smoothies og grød.
Hvornår? August-september.

HYLDEBÆR
Hvorfor? Bekæmper virus, i følge et lille norsk studie bl.a. influenza. Spis dem aldrig rå. De kan være giftige.
Hvor? I levende hegn og skovbryn
Til hvad? Suppe og toddy
Hvornår? September og oktober.

Se opskrift her.

HYBEN
Hvorfor? Studier tyder på, at de dulmer slidgigt, beskytter mod en særlig aggressiv brystkræft, mod hjerte-kar-sygdom, diabetes og menstruationssmerter.
Hvor? På klitroser (de af dem, der ikke er blevet mejet ned på ordre fra By-og Landskabsstyrelsen, fordi klitroser er en invasiv art). 
Til hvad? På grød og yoghurt, som suppe, syltetøj og te.
Hvornår? Fra midt i august

Læs mere om hyben her.

RØNNEBÆR
Hvorfor? Smækfyldt med antioxidanter, bl.a. stærke fenolsyrer, som i følge finske studier kan beskytte mod bl.a. stafylokokker og forgiftning med colibakterier.
Hvor? Rønnebærtræer kan vokse overalt
Til hvad? Gelé til bl.a. vildt, rødt kød og ost.
Hvornår? September-oktober. Efter frost (evt. i dybfryseren) bliver de lidt sødere, for ræven havde ret: De ER sure.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Blog: Mad kan sænke blodtrykket lige så godt som medicin
Karen Lyager
Vidste du, at du kan købe dig til et sundt blodtryk i et helt almindeligt supermarked? Hvad du konkret skal spise for at få et forhøjet blodtryk ned på fredeligt niveau, giver to danske læger svaret på i en ny bog, baseret på den nyeste forskning.
Blog: Kan fede lækkerier redde type 2-diabetikere?
Karen Lyager
Spiser danske type 2-diabetikere skrupforkert? I følge store studier er bl.a. fede oste, avocado og olivenolie vejen ud af diabetes-zonen. Det er stik mod de gamle anbefalinger om fedtfattig diabetikerkost.
Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den
Karen Lyager
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Profil
Velkommen til min blog, der har som mål at gøre den nyeste sundhedsforskning brugbar og spiselig - bogstavelig talt - også i en travl hverdag.

Har du spørgsmål til mig eller forslag til emner, jeg skal tage op, så send dem endelig til karen.lyager@jppol.dk.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Aarhus Ø skal ende med et rundt 0
Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her