Vitaminernes vigtige balance

Vitaminer og mineraler er nødvendige for vores sundhed, for vores udvikling og for vores overlevelse.

Artiklens øverste billede
Dansker indtag ligger for nogles vedkommende i den høje nede. Foto: Colourbox

Vitaminer og mineraler er de såkaldte mikronutrienter i kosten. Og ifølge personlig træner Thomas Moberg er de helt essentielle for os, da vi risikerer at få et hav af dårligdomme, såfremt vi er i underskud af dem.

»Eksempelvis er natteblindhed et symptom på A-vitaminmangel, mens skørbug er et helt old school-eksempel på C-vitaminmangel. Mangler du calcium, er du i risiko for at udvikle knogleskørhed, blodtryksforhøjelse, nyresten og tyktarmskræft,« siger han og opsummerer:

»Så helt grundlæggende kan vi sige, at vitaminer og mineraler er en nødvendighed for vores sundhed, for vores udvikling og vores overlevelse,« siger Thomas Moberg.

Afhænger af livsstil

Vitaminer og mineraler fås fra de fleste fødevarer om end i varierende mængder. Spiser man en kost rig på frugt, grønt og fuldkorn, er det ikke svært at blive dækket ind.

Ifølge en nylig undersøgelse fra DTU er danskernes indtag af de forskellige vitaminer og mineraler i overensstemmelse med anbefalingerne – og endda i den høje ende for nogle.

»Der er dog faldgruber, hvor indtaget er lavt. Henholdsvis D-vitaminindtag og unge piger og jernindtag,« siger klinisk diætist Maria Felding.

Thomas Moberg uddyber, at det optimale indtag afhænger af demografi og den enkeltes livsstil.

»Skandinaver bør nok indtage D-vitamin – i hvert fald i vinterhalvåret – fordi vi bare får mindre sol. Især på grund af vintertid, som frarøver os en times eftermiddagssol. Om sommeren kan sollyset måske være nok, hvis du er ude dagligt i solen. Omvendt kan alkoholikere risikere at mangle A-vitamin, mens ”almindelige” mennesker ikke løber samme risiko,« konstaterer han.

Uforarbejdede fødevarer

Vitaminer får vi gennem kosten eller via kosttilskud. Mange får en multivitamin hver morgen, men man får også vitaminer gennem grøntsager, mælkeprodukter, kød, nødder og gryn.

»Basalt set får vi det gennem uforarbejdede fødevarer, da forarbejdede fødevarer ofte bliver ”strippet” for vitaminer og mineraler som følge af forarbejdningen. Så en Yankie-bar vil ikke give dig samme mængde mikronutrienter som en spidskålssalat. Det er blandt andet derfor, at førstnævnte omtales som “tomme kalorier”, da de ikke tilfører næringsstoffer til kosten,« forklarer Thomas Moberg.

Maria Felding er enig.

»Vi skal spise en generel sund kost med rige mængder frugt og grønt, nødder og andre næringsrige fødevarer,« siger hun.

Vær opmærksom på brugen af multivitaminer

Mange har en opfattelse af, at det er en god idé at supplere kosten med multivitaminer. Som en slags ekstra sikkerhedsforanstaltning. Eller så vi ikke behøver tænke så meget over, hvad vi spiser.

Men Maria Felding pointerer, at det kan være et problem.

»Både fordi vi generelt får nok, men også fordi, det ikke er uden risici at tage isolerede, opkoncentrerede vitaminer og mineraler. For nogle er tilskud nødvendige eller hensigtsmæssige, men for langt de fleste er tilskud ikke blot unødvendige, men kan være direkte skadelige og bl.a. øge risikoen for kræft,« siger hun.

Dernæst, tilføjer Maria Felding, kan tilskud aldrig måle sig med sunde fødevarer, der ikke blot indeholder naturlige mængder vitaminer, men også antioxidanter, phytokemikalier, kostfibre og mange andre stoffer, der fremmer vores sundhed.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.