Vitaminernes vigtige balance
Vitaminer og mineraler er nødvendige for vores sundhed, for vores udvikling og for vores overlevelse.
Vitaminer og mineraler er de såkaldte mikronutrienter i kosten. Og ifølge personlig træner Thomas Moberg er de helt essentielle for os, da vi risikerer at få et hav af dårligdomme, såfremt vi er i underskud af dem.
»Eksempelvis er natteblindhed et symptom på A-vitaminmangel, mens skørbug er et helt old school-eksempel på C-vitaminmangel. Mangler du calcium, er du i risiko for at udvikle knogleskørhed, blodtryksforhøjelse, nyresten og tyktarmskræft,« siger han og opsummerer:
»Så helt grundlæggende kan vi sige, at vitaminer og mineraler er en nødvendighed for vores sundhed, for vores udvikling og vores overlevelse,« siger Thomas Moberg.
Afhænger af livsstil
Vitaminer og mineraler fås fra de fleste fødevarer om end i varierende mængder. Spiser man en kost rig på frugt, grønt og fuldkorn, er det ikke svært at blive dækket ind.
Ifølge en nylig undersøgelse fra DTU er danskernes indtag af de forskellige vitaminer og mineraler i overensstemmelse med anbefalingerne – og endda i den høje ende for nogle.
»Der er dog faldgruber, hvor indtaget er lavt. Henholdsvis D-vitaminindtag og unge piger og jernindtag,« siger klinisk diætist Maria Felding.
Thomas Moberg uddyber, at det optimale indtag afhænger af demografi og den enkeltes livsstil.
»Skandinaver bør nok indtage D-vitamin – i hvert fald i vinterhalvåret – fordi vi bare får mindre sol. Især på grund af vintertid, som frarøver os en times eftermiddagssol. Om sommeren kan sollyset måske være nok, hvis du er ude dagligt i solen. Omvendt kan alkoholikere risikere at mangle A-vitamin, mens ”almindelige” mennesker ikke løber samme risiko,« konstaterer han.
Uforarbejdede fødevarer
Vitaminer får vi gennem kosten eller via kosttilskud. Mange får en multivitamin hver morgen, men man får også vitaminer gennem grøntsager, mælkeprodukter, kød, nødder og gryn.
»Basalt set får vi det gennem uforarbejdede fødevarer, da forarbejdede fødevarer ofte bliver ”strippet” for vitaminer og mineraler som følge af forarbejdningen. Så en Yankie-bar vil ikke give dig samme mængde mikronutrienter som en spidskålssalat. Det er blandt andet derfor, at førstnævnte omtales som “tomme kalorier”, da de ikke tilfører næringsstoffer til kosten,« forklarer Thomas Moberg.
Maria Felding er enig.
»Vi skal spise en generel sund kost med rige mængder frugt og grønt, nødder og andre næringsrige fødevarer,« siger hun.
Vær opmærksom på brugen af multivitaminer
Mange har en opfattelse af, at det er en god idé at supplere kosten med multivitaminer. Som en slags ekstra sikkerhedsforanstaltning. Eller så vi ikke behøver tænke så meget over, hvad vi spiser.
Men Maria Felding pointerer, at det kan være et problem.
»Både fordi vi generelt får nok, men også fordi, det ikke er uden risici at tage isolerede, opkoncentrerede vitaminer og mineraler. For nogle er tilskud nødvendige eller hensigtsmæssige, men for langt de fleste er tilskud ikke blot unødvendige, men kan være direkte skadelige og bl.a. øge risikoen for kræft,« siger hun.
Dernæst, tilføjer Maria Felding, kan tilskud aldrig måle sig med sunde fødevarer, der ikke blot indeholder naturlige mængder vitaminer, men også antioxidanter, phytokemikalier, kostfibre og mange andre stoffer, der fremmer vores sundhed.