*

Familie & Sundhed

Efter 57 år med modelmål: Nu får Barbie en ny krop

Legetøjsgiganten Mattel ændrer sin ikoniske blondine. Nu fås hun også med korte stænger og mere kød på lårene.

De nye Barbiedukker kommer i fire kropsformer inklusive den oprindelige. Dertil kommer 22 øjenfarve, 24 frisurer og talrige nye outfits. De kan bestilles på Mattels hjemmeside fra den 28. januar. Foto: Mattel (PR-foto)

I 57 år har den nu midaldrende men velholdte Barbie måttet lægge øre til mangt om meget.

I særdeleshed den vedvarende kritik af, hvordan hendes slanke, lange lemmer, tandpastasmil og hvepsetalje har givet småbørn dårlig selvtillid og plantet urealistiske idealer for, hvordan en kvindekrop bør ser ud.

Efter et årtier langt tilløb har legetøjsgiganten Mattel pludselig taget kritikken til sig. Nu kan den populære dukke findes i tre nye versioner: En lille, en høj og en kurvet version, som dertil kommer i syv forskellige hudtoner.

Ved at tilbyde en bredere palet af kropstyper, hudfarver og garderober skal dukkerne afspejle et mere korrekt billede af den verden, børn færdes i, og repræsentere et bredere billede af skønhed, lyder det fra Mattel.

Barbie har været kontroversiel lige fra fødslen. Da hendes mor, Ruth Handler, præsenterede dukken på en legetøjsmesse i New York i 1959, blev hun til grin hos sine mandlige konkurrenter, der ikke kunne få øje på nogen, der ville have lyst til at lege med en dukke med bryster.

Den veldrejede dukke vandt imidlertid hurtigt popularitet i alverdens børneværelser og trodsede endog bekymrede forældre, der for Mattels døve ører prædikede utrætteligt om, at dukkens krop ville have dårlig indflydelse på deres børns kvindesyn.

At Mattel nu efterkommer ønskerne om mere realistiske dukker kan skyldes, at selskabet de seneste år er blevet trykket på pengepungen. Efter at have domineret markedet i årevis, fik Barbie for første gang seriøs konkurrence i midten af 00'erne, skriver Time.

Barbie får indbygget kunstig intelligens og Wi-Fi

Modstanderen hed Bratz, og hun kom med fuld krigsmaling i ansigtet, spændende tøj og et bredt personlighedsgalleri. Bratz og Barbie tog flere slagsmål i retten over anklager om ulovlig kopiering og intellektuelle rettigheder, inden Mattel som modsvar kannibaliserede sit eget marked ved at lancere en række dukker med mere karakteristisk udseende og personlighed i serien Monster High i 2010.

De nye dukker landede blødt i en begyndende tendens til, at både drenge og piger blev tiltrukket af figurer, der havde en levende fortælling, der blev understøttet med film og bøger.

Selvom Barbie gennem tiden har prøvet kræfter med intet mindre end 180 karriereveje - heriblandt astronaut og dyrlæge - har hun haft svært ved at hamle op med de yngre modellers stærke og relaterbare personligheder.

Her er modstykkerne til Barbie og Ken - dukker med benprotese, høreapparat og modersmærker

I 2012 mistede Barbie i hvert fald 3 pct. af sit globale salg, og det dalede yderligere 6 pct. i 2013. Det følgende regnskabsår blev til rendyrket skræklæsning, da salget faldt med 16 pct.

Populære dukker som Elsa fra Frost, der kom med en stærk baggrundshistorie, skønsang og prinsessestatus, stjal pigehjerter i hobetal og spiste sig ind på Barbies markedsandele gennem konkurrenten Hasbro.

Om Barbie med sin nye krop kan hamle op med stærke kvinder som Elsa og andre konkurrenter står ganske uklart. Det er ikke uden risiko, man ændrer på det perfekte ikon, der har indbragt milliarder i over 150 lande.

»Nogle vil sige, at vi er kommet for sent ind i spillet. Men det tager lang tid at ændre en enorm organisation,« siger Evelyn Mazzocco, der leder Barbie-brandet hos Mattel, til Time.

De nye Barbiedukker i varierende højde og drøjde kan fra torsdag købes på Mattels hjemmeside sammen med den barmfagre, originale version. Det fremgår endnu ikke klart, om der er hyldeplads til den kurvede dukke på hylderne i legetøjsforretningerne.

Følg
Jyllands-Posten
Familie & Sundhed lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her