Fire overraskende oplysninger som din smartphone gemmer
Med en smartphone i hånden godkender du, at telefon-producenterne samler og gemmer oplysninger om dig. Her er fire af de mere overraskende.
De nye iPhones gør det muligt, at åbne din telefon blot med ansigtsgenkendelse. Det advarer eksperter imod, fordi det kan misbruges. Men din smartphone ved allerede mere om dig, end du måske aner.
1. Den gemmer dine billeder - selvom du sletter dem
Selvom du forsøger at slette et billede på din smartphone, betyder det ikke, at de er væk fra telefonens hukommelse. Ifølge den britiske avis The Telegraph gælder det også billeder, som er blevet sendt til dig.
»Billeddata bliver straks fanget, når det er modtaget af en telefon og kan genfindes i det der er kendt som "ikke tildelte grupper" i telefonens hukommelse, selv efter det er slettet,« fortæller Daniel Martin, leder af det kriminelle forsvarsteam i advokatvirksomheden Blaser Mills LLP.
2. Smartphonen lagrer din stemme
Mange benytter Siri på deres iPhone eller Google Assistant, men i 2015 viste det sig, at Google gemmer din stemme.
Er du Android-bruger, kan du faktisk gå tilbage og lytte til alle de spørgsmål og kommandoer, som du har lavet via Google Assistant. Det kan du gøre på Googles tale- og lydarkiv.
Det er muligt at slå Googles lydarkiv fra. På den måde kan dine lydklip ikke linkes til din konto, men optagelserne bliver stadig gemt anonymt, skriver den britiske avis.
3. Din telefon ved, hvor du er
Din iPhone samler automatisk data om, hvor du befinder dig i verden. Og faktisk også data der viser, hvor lang tid du opholder dig de forskellige steder.
Med Apples Frequent Locations registrerer og gemmer din iPhone oplysninger om, hvor du bevæger dig særlig meget. Ifølge Apple selv skal det bruges til at forbedre funktioner som rutevejledninger, skriver The Telegraph.
4. Dit fingeraftryk bliver husket
Efter iPhone introducerede læseren til fingeraftryk, er det blevet en integreret del af de fleste smartphones. Brugerne har taget godt imod funktionen.
Der er dog forskel på, hvordan telefonerne lagrer dit fingerprint. Apple påstår, at de ikke gemmer et billede af dit aftryk i en global database, som de gør med mange andre oplysninger. Fingeraftrykket ligger kun på en chip på din iPhone. Det er den samme metode Apple vil bruge, når ansigtsgenkendelse snart bliver mulig, skriver den britiske avis.
Andre producenter som HTC og Samsung er dog blevet beskyldt for at opbevare dit fingeraftryk mindre sikkert. For to år siden røg HTC i en shitstorm, da det kom frem, at de gemte fingeraftryk som billedfiler i en læsbar mappe, der var let at hacke.
Af samme årsag advarer eksperter nu mod den nye ansigtslæser.
»Hvis først data lækkes, så er der det problem, at så skal man skifte ansigt eller fingeraftryk, hvis man ikke vil have, at folk skal kunne logge ind. Og det er jo ikke særlig nemt,« udtaler Christian Panton, it-sikkerhedskonsulent.