Test: iPad Pro 10,5” – større og bedre men dyr

En større og bedre skærm samt meget potent hardware giver samlet en rigtig fed iPad, men iPad Pro 10,5″ er mega dyr.

Artiklens øverste billede
iPad Pro med Apple Pencil. Foto: Apple

Apple har et problem. De er verdens største tabletproducent, men trods den status, og lækre produkter, udskifter kunderne ikke deres gamle iPad’s hurtigt nok. Der kommer heller ikke nok nye kunder i butikken, selvom det dog den senere tid atter går lidt frem.

Siden første kvartal 2014 (i Apples regnskabsår), hvor Apple solgte 26 millioner iPads, er salget bare gået nedad. Den seneste opgørelse lyder på 11 millioner enheder (Q3 2017).

Jeg forstår godt problemet. Der er simpelthen ikke noget godt argument for at udskifte f.eks. en iPad Air med en nyere model. Forskellene er for små med mindre du er en superbruger, der spiller 3D-baserede spil, eller bruger apps, som udnytter den efterhånden store maskinkraft en iPad byder på.

For den almindelige iPad-bruger med almindelige apps, filmstreaming og netbrug, er der ikke den store gevinst ved at opgradere.

Apples “problem” med manglede udskiftning er til gengæld ret godt for købere. Det betyder jo, at man køber et produkt, der ikke skal udskiftes lige med det samme.

iPad Pro 10,5” kan gøre en forskel

I forhold til tidligere iPads gør iPad Pro 10,5” en forskel. Se bort fra ”pro” betegnelsen. Det er ikke så vigtigt. Det vigtige er skærmen og skærmstørrelsen.

Selvom det ikke lyder af meget, når skærmen går fra de vanlige 9,7” til 10,5” så er det faktisk en forøgelse af skærmarealet på 20 procent. Ved dagligt brug gør det ekstra areal læsning lettere og betjeningen er blevet endnu mere overskuelig.

iPad Pro. Foto: Apple

Nok er skærmen større, men det er det fysiske udtryk ikke. I hvert fald ikke ret meget. I skemaet herunder kan du se målene. Vægten er ens. Længden er forøget med 2 centimeter. Bredden har fået lagt 4,6 mm til, mens tykkelsen er mindsket fra 7,5 til 6,1 mm.

Vi taler altså om en relativt begrænset ekstra størrelse, men samme vægt og en tyndere iPad, hvor skærmen er større.

Præcis skærmstørrelsen tror jeg kan gøre en afgørende forskel, når der skal vælges ny iPad. Apple har også en iPad Pro på 12,9 tommer, men den virker så meget større, at den for mange ikke vil være relevant. Den er ganske simpelt ikke særlig handy at sidde med i sofaen. Den store iPad Pro er til arbejdsbrug. For med 12,9 tommer er vi helt oppe i en størrelse, der nærmest gør enheden kluntet.

 
iPad Pro 10,5” iPad 9,7”
Mål 260,6 x 174,1 x 6,1 mm 240,0 x 169,5 x 7,5 mm
Vægt 469 gram 469 gram

(Data på Wi-Fi modeller der sælges via Apple i august 2017)

Store skærm-forbedringer

I forhold til tidligere iPad-modeller har iPad Pro 10,5” en skærm med mere avanceret teknologi indbygget. Normalt er opdateringsraten på mobil, computer og tabletskærme 60 Hz (60 opdateringer per sekund), men på denne er opdateringen forøget til 120 Hz. Vel at mærke dynamisk. Ved krævende grafikopgaver sættes opdateringshastigheden op, mens den på f.eks. stillbilleder nedsættes.

iPad Pro. Foto: Apple

Når opdateringshastigheden nedsættes bruger skærmen samtidigt mindre strøm.

De 120 Hz kan opleves, når iPad’en drejes så ikoner og anden grafik følger med. Dette sker bare lidt mere flydende og lækkert end på tidligere modeller. Det kan også ses når du scoller hurtigt ned over en website. 120 Hz har desuden en fordel i forbindelse med brug af Apple Pencil, men det kommer jeg ind på senere.

Antirefleksbehandlingen er blevet bedre, så der nu er færre genspejlinger og lysstyrken er forøget markant. Så nu kan iPad rent faktisk bruges udenfor i direkte sollys.

På denne iPad fortsætter Apple deres såkaldte ”True Tone” funktion, der tilpasser skærmbilledets farvetoning i forhold til omgivelserne. Sidder du f.eks. på en hyggelig kaffebar, eller hjemme i sofaen, i varm belysning, udsender skærmen ikke koldt blåt lys, men tilpasser sig til omgivelserne.

Det kan sammenlignes med, hvordan et hvidt stykke papir også ”farves” af lyset fra omgivelserne.

Hvor underligt det end lyder, så giver det faktisk god mening, og en mere behagelig skærmoplevelse.

Ydelse du (måske) aldrig får brug for

Der sidder en A10X Fusion chip i iPad Pro 10,5”. Det betyder 30 procent kraftigere CPU-power end modellerne med A9X chip (sidder i den aktuelle iPad 9.7”). Du kan faktisk redigere flere spor af 4K-video på én gang samt oprette og redigere 3D-modeller. Det er ret vildt at kunne dette direkte på en tablet.

Grafikydelsen er forøget med 40 procent.

Alt i alt har denne iPad vanvittig meget ydelse, og det kræver virkelig du er en avanceret bruger, for at få glæde og udnyttelse af det.

Vi må nok forudse, at apps og iOS-systemet gradvist vil kræve mere og mere af hardwaren. Så der går nok længe inden en iPad Pro 10,5” er træt på ydelsen. Det er nok mere sandsynligt, at du ødelægger skærmen før, at hardwaren bliver umoderne.

Fingeraftrykslæseren fungerer fra alle vinkler, og det er i øvrigt samme sensortype som i iPhone 7. Dermed er et hurtigt at åbne ens iPad. Lyden kan du også glæde dig til. Den er både varm og fyldig. Ja faktisk spiller de indbyggede stereohøjtalere faktisk overraskende godt. Den gode lyd, og stereooplevelsen, følger også med, når iPad’en drejes fra horisontal til vertikal visning.

Kameraet er ens med det fra iPhone 7 Plus. Du får altså også optisk billede-stabilisator i hovedkameraet. Der kan også skydes video i op til 4K-kvalitet, hvis du er typen, der går rundt med en iPad som kamera. Frontkameraet har 7 megapixels opløsning.

Læs også:  GUIDE: Sådan finder du en mistet iPad

Apple Pencil har fået et stort løft

På tidligere pro-modeller har Apple Pencil haft en latency på omkring 50 millisekunder. Selvom denne latency har været det bedste på markedet, kan man sagtens se, at stregen ikke helt følger pennen. På iPad Pro 10,5” med 120 Hz skærm er latency nede på 20 ms. Og det både ses og mærkes.

I nedenstående video kan du se forskellen.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Apple Pencil er virkelig god at tegne, og skrive med, og det er imponerende så præcis den er. Også en fræk detalje, at når pennen lægge lidt ned (som en blyant) så tegner den mindre tydeligt. Du kan også skravere som med en rigtig blyant.

Jeg er ikke i tvivl om, at for de personer der har brug for at kunne skrive og tegne ”on the go” så er Apple Pencil et fantastisk arbejdsværktøj. Særligt fordi rigtigt mange kendte apps understøtter Apple Pencil. Du kan endda lægge hånden på skærmen, mens der skrives, hvilket virkelig forøger ens lyst til at bruge den.

Apple Pencil er ekstraudstyr til 829 kroner.

Tastatur. Nødvendigt?

Når du køber en iPad er det bare en iPad. Der er intet ekstra med i salgspakken. Det giver også god grund til at overveje ens reelle behov for tilbehør.

Apple har et Smart Keyboard i produktkataloget. Det kan både fungere som skærmbeskyttelse, holder når iPad skal stå – samt naturligvis tastatur.

iPad Pro 10,5″ med Smart Keyboard. Foto: Apple

Tasterne er virkelig gode. Der kan skrives hurtigt og præcist. Det egner sig bedst til brug ved et bord eller fast underlag, og altså ikke i en sofa eller på lårene, som man kender det fra en bærbar computer. Her udfordres du af stabiliteten og skærmens vinkling. Men med fast underlag, er det virkeligt godt.

Et tastatur gør ikke iPad til en bærbar computer, selvom det efterhånden er muligt at løse mange computer-agtige opgaver på en iPad. Men tastaturet er et godt værktøj, når du har brug for at skrive meget tekst.

Ligesom med Apple Pencil skal du overveje et tastaturkøb grundigt. Det koster trods alt 1.399 kroner for Apples originale udgave.

Multitasking på kryds og tværs

iPad Pro 10,5” understøtter brug af to apps samtidigt på skærmen. Du kan altså skrive i Word, mens du har en website åben ved siden af.

Lige nu kører iPad iOS 10.3.3, men snart kommer opgraderingen til iOS 11, og her sættes der for alvor turbo på mulighederne for multitasking. Faktisk bliver iPad en lille MacBook når de nye funktioner er fuldt udrullet.

Der kommer også en tættere integration af filer fra GDrev, Dropbox og iCloud Drive.

Herunder kan du se et preview af multitasking-funktionerne i iPad med iOS 11.

I øvrigt kommer iOS 11 også til flere ældre enheder – både iPads og iPhones.

Læs også: Disse Apple enheder kan opdateres til iOS 11

Konklusion: iPad Pro 10,5 er et godt køb

Hvis du er typen, der har brug for kræfterne som iPad Pro tilbyder samt vil udnytte tastatur og Apple Pencil, så bliver du rigtig glad for denne iPad.

Almindelige brugere, der blot vil have en lidt større skærm, i et format de kender, bliver også glade for iPad Pro 10,5”. Ja indtil prisskiltet vendes.

En udgave med 64 GB hukommelse, der er den mindste størrelse, koster 5.599 kroner. Den helt store med 512 GB koster 8.599 kroner. Det er for Wi-Fi udgaverne. Generelt er min anbefaling ikke at købe en iPad med SIM-kort. Udover du skal have et ekstra SIM-kort, så er det temmelig let at forbinde f.eks. til en iPhone eller Android smartphone via internetdeling, hvis du er et sted hvor du ikke kan tilgå Wi-Fi.

Læs også: Mobiltrafikken i Danmark ejes af iPhone og iPad

Til sammenligning koster en standard 9,7” iPad med 128 GB hukommelse blot 3.999 kroner.

Denne iPad er og bliver et fantastisk produkt, særligt når den opdateres med iOS 11, men jeg synes prissætningen for alvor er til den høje side. Også set i lyset af, at man måske gerne vil have en Apple Pencil eller et Smart Keyboard også.

Jeg ender på 5 ud af 6 stjerner. Den sidste stjerne trækker jeg alene på grund af prisen. For uden ekstraudstyr vil du reelt have en oplevelse af, at det er en 9,7” iPad med større skærm.

Hvis ikke du vil have en iPad, men mere er til Android-tablets, så læs vores anmeldelse af Samsung Galaxy Tab S3, som lige nu er den bedste Android-baserede tablet.

Mere til historien

Der har været en del rygter om, at Apple ville droppe iPad Mini, men aktuelt findes der stadig iPad Mini 4 i deres sortiment. Denne har en pris på 3.799 kroner (128 GB).

iPad Pro 10,5”

Fordele

– Stor flot skærm og stort arbejdsområde
– Virkelig kraftig hardware og god batteritid
– Hurtig opdateringshastighed af skærmen gør til den fed med Apple Pencil

Ulemper

– Alt det fede tilbehør skal købes ved siden af
– Meget høj prissætning
– Uden tilbehør er det mest bare en større skærm end 9,7” iPad

Artiklen er publiceret i samarbejde med meremobil.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.