Højt til loftet: Test af tre soundbars med Dolby Atmos

Soundbars med Dolby Atmos åbner lydbilledet i højden. Her er tre af slagsen, hvoraf den ene nærmest væltede os omkuld.

Artiklens øverste billede
Yamaha YSP-5600. Foto: Yamaha

Når det gælder lydkvalitet og filmoplevelser, deler vi gerne brugerne i to grupper. De, der vil have bedre og kraftige lyd fra tv’et, men med så simpel installation og brugervenlighed som muligt, vælger en soundbar. Og de, der vil have mere seriøse lytteoplevelser med film og musik, gør klogere i at gå efter separate komponenter.

Men der findes soundbar-løsninger, som i høj grad bygger bro mellem disse to grupperinger: Soundbars af den mere eksklusive slags, med bedre og kraftigere lyd. De bedste simulerer surround-lyd på eminent vis, og nu er der endda begyndt at komme Atmos-soundbars.

Dolby Atmos er et lydformat, der ud over “gammeldags” surround-sound også giver lyd i højden. Regndråber, der falder ovenfra, en helikopter, der hænger i luften, eller et maskingevær, der skyder hen over vores hoveder, lyder som om de gør netop dét.

Et ægte Atmos-setup indebærer montering af mindst ét par højttalere i loftet, gerne to. De bidrager til at gengive en perfekt halvkugle af lyd, der fuldstændig omringer lytteren i en gasagtig boble på endnu mere realistisk og gnidningsløs vis, end en almindelig opsætning kan, hvad enten den består af fem eller syv højttalere plus en subwoofer.

Enklere Atmos

Problemet er bare, at de færreste overhovedet vil overveje at installere højttalere i loftet. Derfor findes der gulvplacerede højttalere med Atmos-enheder, som sender lyden op i loftet, hvorfra den reflekteres ned mod lytteren og skaber en illusion af ægte Atmos-lyd.

Og nu er der så kommet soundbars med dette princip indbygget. Det betyder, at man ud over stereolyd forfra ikke alene oplever, at der kommer lyd bagfra, men også ovenfra, og det fra en enkelt soundbar placeret eller monteret under tv’et.

Læs den fulde test på lydogbillede.dk

Flot soundbar, tynd lyd

Her har Philips satset på design og brugervenlighed, og ikke så meget på lydkvalitet.

I alt 18 højttaler-enheder, hvoraf ti sidder på toppen og peger opad for at gengive Dolby Atmos’ tredimensionelle surround-lyd. Foto: Philips

Philips Fidelio B8

Fakta
Atmos: 5.1.2
HDMI: 2 x ind (1.4a), 1 x ud (ARC)
Digital ind: Optisk, koaksial
Trådløst: Bluetooth (aptX, AAC)
Analog ind: 3,5 mm stik
Subwoofer: Trådløs
Mål: 105,8 x 5,2 x 12 cm
Farve: Sølv
Pris: 7.999 kroner
Web: philips.dk

Plus: Philips er overlegen på design med en slank og lækker formfaktor. Brugervenligheden er også i top, og man får et vist indtryk af lyd både bagfra og i højden.

Minus: Lyden er ikke åben nok, dialoger lyder indelukket, og der er meget lidt kontrol over dynamikken, hvad enten der er film eller musik på menuen

Philips’ soundbar giver et godt indtryk af surround: Den lidt overgearede film Pan har et fantastisk Atmos-lydspor, og Philips får essensen frem. Man fornemmer, at surround-lyden kommer bagfra, og at der også foregår noget i højden. En ganske udmærket boble af lyd.

Men det er heller ikke indtrykket af surround-lyd, det først og fremmest skorter på. Det er lydkvalitet i øvrigt. Dialogerne er for indelukkede og unaturlige (lidt bedre i Movie- end i Music-indstillingen), og det lyder generelt temmelig fladt og livløst. Når et stort mande- og drengekor synger Nirvanas “Smells Like Teen Spirit” som a cappella-kampsang i Pan, lyder det tamt og indskrumpet med Philips.

Fidelio B8 er en virkelig lækker soundbar. Foto: Philips

På vores Dolby Atmos-demodisk er der en vidunderlig vignet med regn og torden. Her får man lidt følelse af regnen, der falder fra oven, men tordenen lyder metallisk, tam og unaturlig.

Når det gælder musik – det være sig i stereo eller surround – er B8 heller ikke noget es, da det lyder væsentlig mere indelukket og dåseagtigt end med Samsung. Lidt skuffende, idet vi var rigtig glade for Fidelio B5, da vi testede trådløs hjemmebiograf i oktober.

Sådan skal det lyde!

Samsung kører på med åben og klar lyd, godt med tryk på og fyldig bas. Og det bedste af det hele: Rigtig surround med trådløse baghøjttalere!

Samsung har sat i alt 15 højttaler-enheder ind i soundbaren og baghøjttalerne, med fire Atmos-enheder, der skyder lyd op i loftet. Illustration: Samsung
Samsung HW-K960

Fakta
Atmos: 5.1.4
HDMI: 2 x ind (HDMI 2.0, HDCP 2.2), 1 x ud (ARC)
Digital ind: Optisk
Trådløst: Wi-Fi, multirum, Bluetooth
Analog ind: 3,5 mm stik
Subwoofer: Trådløs
Mål: 121 x 8,2 x 13,1 cm
Farve: Sort
Pris: 11.999 kroner
Web: samsung.dk

Plus: Trådløse baghøjttalere giver ægte surround-sound, og fire indbyggede Atmos-kanaler giver et rigtig godt indtryk af lyd i højden. Lyden er klar og åben, især på dialoger, og basregisteret følger også godt med. En knaldgod pakke!

Minus: DTS understøttes kun i stereo. Der findes anlæg med endnu mere kraft.

Film i surround, især dem med Atmos-lydspor, imponerer med åben og klar lyd, der aldrig bliver skarp. Filmen Pan får et langt større og mere åbent lydbillede end med Philips, og Samsung giver bedre indtryk af tredimensionel lyd i højden.

Der er desuden meget bedre greb om dynamikken: Hvad enten det er kanoner, der brager, eller arbejdere, der synger en a cappella-version af Nirvanas “Smells Like Teen Spirit”, så har Samsung god kontrol. Langt bedre end Philips. Subwooferen følger godt med, og det bedste af det hele: Dialogerne lyder klokkerent. Alt lyder så uanstrengt og naturligt, at man skulle tro, man havde med en meget dyrere sag at gøre.

Separate trådløse baghøjttalere giver ægte surround-sound. Foto: Samsung

Men også Samsung har sine begrænsninger. Anlægget kan ikke hamle op med et rendyrket hjemmebio-anlæg bestående af separate komponenter; der er simpelthen ikke forstærkerkraft eller kabinetvolumen nok. Men indtil Samsung når sin grænse, er det virkelig fedt at høre på. Det gælder også musik, hvad enten det er i to eller flere kanaler. Især sangstemmer og strengeinstrumenter lyder fint.

Kraftig krudttønde

Ingen har flere højttaler-enheder end Yamaha. En målemikrofon skræddersyr lyden til rummet, og her er flere kræfter, end de andre kan drømme om.

YSP-5600 har hele 44 højttaler-enheder for at skabe en holografisk og dynamisk lydhengivelse. Foto: Yamaha
Yamaha YSP-5600

Fakta
Atmos: 5.1.2
HDMI: 4 x ind (HDMI 2.0, HDCP 2.2), 1 x ud (ARC)
Digital ind: 2 x optisk
Trådløst: Wi-Fi, multirum, Bluetooth
Analog ind: RCA
Subwoofer: Nej, sub-udgang
Mål: 110 x 21,2 x 9,3 cm
Farve: Sort
Pris: 12.490 kroner
Web: yamaha.dk

Plus: Det er klart den kraftigste hjemmebio-soundbar, vi har testet, og den giver et godt indtryk af ægte surround. Dynamikken er glimrende, og underholdningsfaktoren høj.

Minus: En subwoofer er nærmest uundværlig, og så bliver den samlede pris høj. Der findes andre soundbars med bedre opløsning på musik i stereo.

YSP-5600 giver et stort og flot lydbillede på film i surround. Lydlandskabet er mere præcist end med Philips, og man får en bedre følelse af at have bag- og loftshøjttalere. Den kan ikke hamle op med Samsungs ægte baghøjttalere, men er klart næstbedst. Og når vi taler dynamik og lydtryk, er Yamaha i en klasse for sig.

Men soundbaren har klart behov for en subwoofer. Den har ikke meget bas i sig selv, så vi testede den med sub’en NS-SW300, der sælges i sæt sammen med YSP-5600 hos flere forhandlere.

Med subwoofer er det straks noget andet. Her er Yamaha den mest kompetente film-soundbar af dem alle. I høj grad på grund af den ekstreme dynamik kombineret med stor rumfølelse. Dialoger lyder også større og mægtigere, og det her er det tætteste, vi er kommet på ægte biograffølelse fra en soundbar uden separate baghøjttalere.

Trods sin høje pris kan YSP-5600 ikke klare sig uden subwoofer. Den sælges derfor ofte i sæt med NS-SW300, som hæver prisen med nogle tusind kroner. Foto: Yamaha

Musik i stereo har også brug for en subwoofer. Det lyder tyndt uden, men selv med den overkommelige NS-SW300 kommer der godt gang i sagerne. Hør f.eks. den heftige “Hey Man, Nice Shot” med industrial metal-bandet Filter, hvor trommer og elbas sidder som støbt. Daft Punks “Lucky” har også god opløsning og skinner ganske godt i overtoneområdet.

Overgangen mellem soundbar og subwoofer er dog ikke helt glat, og soundbaren har en lille pukkel i det øvre basområde, som subwooferen ikke fjerner.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Lyd og Billede

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.