Test: 8 integrerede forstærkere - Euforiske forstærkere

Myter står for fald, for i denne test slår vi fast, at forstærkeren betyder mere for lyden, end mange går og tror.

Artiklens øverste billede
Ønskes der bedre lyd fra ens lydsystem, kan en forstærker gøre underværker.

En god forstærker er nøglen til bedre lyd. Så længe man har en god lydkilde, kan en bedre forstærker gøre underværker for alle, der gerne vil have endnu bedre lydkvalitet.

Engang blev forstærkere målt på, hvor meget og hvor stabil effekt de leverede, og om de havde tilslutninger nok til alle lydkilderne. Men som altid var der nogle, der ikke kunne sidde stille i båden. De sagde, at de kunne høre forskel på lydkvaliteten på forstærkere, som havde andre vakuumrør. Lyden var mere åben, mellemtonen varmere og bassen bedre defineret.

Det rene pjat, mente deres modstandere, der var i overtal.

Men efter transistorrevolutionen i 70’erne fik de oprørske en hjælpende hånd af Peter Walker fra engelske Quad. Som havde lavet de måske bedste højttalere i verden på det tidspunkt – Quad ESL 57 – men også forstærkere til højttalerne. Han mente, at en forstærker skulle opføre sig som en ledning. Bare med forstærkning. Mere hokuspokus var der ikke i det.

Så længe man holdt støjen væk og forvrængningen lav, var det bare at skalere effekten til højttalerne, så var man i mål. Sandheden er, at Walker vidste bedre, og han fortsatte med at forbedre sine forstærkere på flere fronter for at få bedre lyd i de krævende Quad-højttalere.

Integrerede forstærkere

I denne test har vi udvalgt de nyeste integrerede forstærkere, der koster lidt mere, men også yder lidt mere. Bedre komponenter, større strømforsyninger og omhyggelig optimering af kredsløbene giver endnu bedre lyd og mere stabil effekt. Præcis som opskriften på en god forstærker er inde i enhver ingeniørs hoved.

Sådan testede vi

Alle forstærkerne blev sat op med netværksafspilleren Marantz NA8005 som lydkilde. Den fodrede vi med musik fra Tidal HiFi, da vi mener, at det giver bedre lyd end Spotify.

På de forstærkere, som har indbygget DAC, testede vi også med den, og ved at måle såkaldt lyserød støj og indstille lydstyrken ens på alle forstærkerne eliminerede vi faren for, at nogen skulle lyde “bedre”, fordi de spillede en smule højere.

For virkelig at sætte dem på prøve sluttede vi forstærkerne til Focals nye Sopra nº2 – nogle af de bedste højttalere, vi har testet i lang tid. Lyder det godt på dem, så lyder det godt på alle højttalere.

Vi tester:

  • Audiolab 8300A / 2 x 75 W / 6 x analog, MM/MC / 8.995 kr.
  • Naim Nait 5si / 2 x 60 W / 4 x analog / 11.200 kr.
  • Technics SU-C700 / 2 x 45 W / 1 x analog, 5 x digital, MM / 11.999 kr.
  • Cambridge Azur 851A / 2 x 120 W / 7 x analog / 9.999 kr.
  • Pioneer A-70DA / 2 x 65 W / 5 x analog, 3 x digital, MM/MC / 12.999 kr.
  • Arcam A29 / 2 x 80 W / 6 x analog, MM / 13.500 kr.
  • Onkyo A-9070 / 2 x 75 W / 3 x analog, 3 x digital, MM/MC / 7.598 kr.
  • Yamaha A-S1100 / 2 x 90 W / 4 x analog, MM/MC / 12.789 kr.

Audiolab 8300A - Klassikeren

Få forstærkere har så meget historie som Audiolab-forstærkeren. Engang var den et ikon, nu er den her i en helt ny version.

Forstærker

Audiolab 8300A

Audiolab

Plus:

Nydelig klang og lækker vokalgengivelse med et afbalanceret lydbillede.

Minus:

Lidt bleg dynamisk kontrast. Mangler gnist og liv.

Audiolab har en glamourøs historie. Deres integrerede 60 W stærke 8000A blev modtaget med stående ovationer, og superlativerne sad løst. Dengang, i 80’erne, var man ikke vant til så god lyd fra en forstærker til 500 pund. Den simple forstærker i det slanke chassis blev et øjeblikkeligt hit.

Senere udgaver formåede ikke at gentage succesen i samme grad, men den nye 8300A skal samle stafetten op fra 8000A og få den op i førerfeltet igen. Derfor er den helt ny fra inderst til yderst. Nye og forbedrede komponenter, en større strømforsyning og moderne kredsløb skal give den aktuelle model endnu bedre lyd.

Kun analog

Ellers er opskriften den samme. Korte signalveje giver mindre støj, og bedre komponenter og større strømforsyning giver lavere forvrængning og bedre kontrol. Her har man valgt at udelade en DAC, men hvis du har brug for en, har Audiolab flere at vælge imellem.

Lydkvalitet

Med Audiolab 8300A får du en meget åben og behagelig lyd, som du aldrig bliver træt af. Den lyder nydeligt med kvindevokaler, f.eks. på Adeles “Hello”, og leverer et meget afbalanceret lydbillede med stor dybde. Men det slår ikke ligefrem gnister af den.

Naim Nait 5Si - Fyrværkeriforstærker

Den lille Naim-forstærker kan spille bukserne af dig. Og gøre dig til en danseløve.

Forstærker

Naim Nait 5Si

Naim

Plus:

Fantastisk medrivende forstærker med masser af power. Sprudler af liv og dynamik som et konstant festfyrværkeri.

Minus:

Mangler lidt raffinement. Og flere tilslutningsmuligheder.

Glem W. Det gælder ikke Naim Nait 5Si. Den ophæver nærmest fysikkens love ved at lyde som en velvoksen muskelforstærker, uanset hvor højt du spiller. Naims forstærkere er kendt for deres fabelagtige rytmiske drive og dynamiske kontrast, og Nait 5Si er ingen undtagelse.

De er også kendt for at være kræsne med deres strømforsyninger. Hvis de ikke kan lave en, der både er god nok og kan være i chassiset, så laver de hellere en separat strømforsyning. Det har de dog ikke gjort her, men hvis man åbner Nait 5Si, ser man nærmest ikke andet end den gedigne strømforsyning. Der ser ud, som om den er lavet til en 200 W forstærker, ikke en på 60 W.

Få indgange

Hvis du har pladespiller, får du brug en separat phono-forstærker, for her er der kun fire indgange, og ingen af dem er til grammofon. Men der er et DIN-stik, som med separat jordforbindelse sænker støjen yderligere. Det kræver andre komponenter, såsom en netværksafspiller eller cd-afspiller, med DIN-stik og et specialkabel fra Naim.

Meget få indgange, og Naims DIN-stik kræver specialkabler.

Lydkvalitet

Den lille Naim-forstærker har stålsat kontrol over bassen og en sjælden evne til at få små højttalere til at lyde som store. Den har ikke en lige så varm vokalgengivelse som Audiolab 8300A, og Hoziers stemme på balladen “Take Me to Church” lyder lidt tyndere her, men sæt f.eks. Daft Punk på, og stemningen skifter med det samme. Så kommer forstærkerens enestående drive frem, godt hjulpet af en kælderdyp, dynamisk basgengivelse, som få andre forstærkere i denne klasse kan matche.

Technics SU-C700 - Det korteste strå

Det virker, som om Technics har fokuseret for meget på teknologien og for lidt på musikken.

Forstærker

Technics SU-C700

Technics

Plus:

Flot finish og udseende. Vi kan lide det kompakte format og VU-metrene, som vinker i takt med musikken. Her er rigeligt med digitalindgange, og på lydsiden har sangstemmer god diktion.

Minus:

Forstærkeren mangler kontrol. Det går hulter til bulter, bortset fra de allermest simple passager.

SU-C700 er en digital forstærker. Det betyder, at den er veludrustet med digitalindgange, bl.a. USB, der overtager som lydkort for pc og Mac. Højopløste musiksignaler understøttes, også DSD-filer, som mange high-end tilhængere synes lyder bedst. Forstærkerens eneste analoge line-indgang konverteres til digitalt signal, og det samme gælder pladespillerindgangen. For den har skam pladespillerindgang.

Brugervenligheden er god, og fjernbetjeningen er meget overskuelig med tydelig skrift og behagelige knapper.

Lydkvalitet

I bedste fald er det en forstærker til meget letdrevne højttalere, eller hvis den aldrig skal spille over elevatormusikniveau. Så lyder Technics SU-C700 rent og pænt med klare toner. Men vi kan ikke lade være med at tænke, at den er havnet i en forkert prisklasse, for den er ikke noget match for konkurrenterne, når det gælder musikalsk nydelse – uanset lydniveau. Så hjælper det ikke, at den har avanceret teknologi indeni.

Mange digitale indgange pryder bagsiden. Også USB-B, som desuden understøtter DSD-filer.

Cambridge Azur 851A - Klokkeklar lyd

For Cambridge Audio drejer det sig om at gengive lyden så rent som muligt. Det er 851A et glimrende eksempel på.

Forstærker

Cambridge Azur 851A

Cambridge

Plus:

Når det gælder om at genskabe musikken så rent som muligt – og med god kontrol over dynamikken – er Azur 851A en af de bedste forstærkere i klassen.

Minus:

Vi savner lidt temperament, og en digitalindgang eller to havde ikke været at foragte.

Cambridge benytter et forstærkerprincip, som de kalder klasse XD. Ligesom klasse AB sidder transistorerne i par, hvor den ene forstærker plusdelen og den anden minusdelen af en lydbølge. Men krydspunktet er flyttet op til et ikke-hørbart niveau, hvilket skal give den lydmæssige fordel af klasse A, men effektiviteten fra klasse AB.

Analoge indgange

I modsætning til lillebror 651A, som har en digital USB-indgang, har 851A udelukkende analoge indgange. Til gengæld har den hele to balancerede XLR-indgange til kompatible balancerede lydkilder. Alle indgange kan sættes til et fast, statisk lydniveau, så 851A kan bruges som ren effektforstærker, f.eks. i hjemmebiograf-sammenhæng.

På bagsiden er der et dobbelt sæt balancerede XLR-indgange, ud over en række RCA-indgange. Men ingen pladespillerindgang, og vi savner digitalindgange.

Lydkvalitet

Cambridge Azur 851A er en forstærker til dem, der vil have det fint og detaljeret, samtidig med at der er kontrol nok til at skrue op. En vellydende forstærker, der duer til al slags musik, og som kan drive de fleste højttalere med overbevisning. Men mangler det sidste ekstra for at kunne blive festens midtpunkt.

Pioneer A-70DA - Veludstyret superlyd

Fremragende lyd kombineret med avanceret digitalkonvertering i et både elegant og robust chassis.

Forstærker

Pioneer A-70DA

Pioneer

Plus:

Pioneer har taget en allerede fremragende forstærker og forbedret den med ekstra digitalindgange og balancerede kredsløb. Den lyder aldeles glimrende på alle lydniveauer.

Minus:

Nogle vil savne mere varme og fylde i lydbilledet. Lidt mere kraft kunne også have været godt.

Pioneer imponerede os i 2013 med digitalforstærkeren A-70 med flere detaljer i lydbilledet end dens konkurrenter. Den nye A-70DA bygger på forgængeren, men har fået en ekstra digitalindgang samt en balanceret XLR-indgang. Den har nemlig fået et helt nyt, fuldt balanceret forforstærkertrin.

Opgraderet digitalkonverter

Digitalkonverteren er opgraderet til SABRE32, der har den højeste opløsning i testen – 32 bit/384 kHz – og desuden afkoder DSD-signaler af højeste kvalitet.

Lydkvalitet

Uanset hvilken slags musik man spiller, disker Pioneer A-70AD op med rigtig god lyd. Lydbilledet er luftigt og detaljeret, samtidig med at der er et godt attack i mellemtoneområdet.

Der er både optisk og koaksial digitalindgang samt en USB-port, der understøtter såvel 32 bit/384 kHz lydfiler som DSD128.

Der findes kraftigere forstærkere, som bevarer kontrollen endnu bedre, når man spiller højt. Når vi alligevel kårer Pioneer til Bedste Køb, selv om den ikke er blandt de billigste forstærkere, er det, fordi den lyder så godt – ud over at den er langt bedre udrustet end testvinderen fra Yamaha. Som samlet set vil blive dyrere, hvis man skal købe en god DAC ved siden af.

Arcam A29 - Behersket elegance

Fra Arcam kommer A29 – en lovende effektleverandør, som desværre har lidt for meget “stiff upperlip” til vores smag.

Forstærker

Arcam A29

Arcam

Plus:

Rigeligt med kræfter og en velkontrolleret, neutral klangbalance karakteriserer denne “snusfornuftige” forstærker, som også har godt med indgange.

Minus:

Dynamisk set er det ikke den mest sprudlende og engagerende forstærker, vi har hørt, og den blegner lidt i forhold til konkurrenterne.

Arcam har altid haft ry for vellydende forstærkere til både stereo og surround, såvel som gode signalkilder. Den engelske producent har for nylig fået canadiske JAM som ejere, men produkterne bliver stadig designet og fremstillet i Cambridge.

A29 fra topserien FMJ har et klassisk Arcam-design med et kompakt chassis og stramme linjer uden unødig kosmetik. Byggekvaliteten er fin, men virker også lidt almindelig sammenlignet med f.eks. Cambridge Audio. Når vi løfter forstærkeren på plads i racket, har den dog en tillidsvækkende vægt og soliditet over sig. Med en dybde på kun 27,5 cm glider den også pænt ind i de fleste reoler.

Lydkvalitet

Arcam A29 har en varm, fyldig og kontrolleret lydkarakter. Alligevel virker det lidt, som om den kører med håndbremsen trukket i forhold til nogle af de mere energiske konkurrenter. Afhængigt af hvilke højttalere man vil matche med, kan den beherskede og mørke klangkarakter være en fordel, men generelt foretrækker testpanelet forstærkere med mere dynamisk gnist.

Onkyo A-9070 - En godmodig kæmpe

Onkyos forstærker er en rigtig sværvægter, men vi kunne godt tænke os, at den slog lidt hårdere en gang imellem.

Forstærker

Onkyo A-9070

Onkyo

Plus:

Masser af kræfter og en behagelig varm klang gør Onkyo-forstærkeren velegnet i mange stereo-opsætninger og med mange forskellige højttalere.

Minus:

Lyden kan indimellem virke lidt for pæn og poleret, og A-9070 har ikke så meget dynamisk slagkraft som de mest energiske konkurrenter.

Japanske Onkyo er måske bedst kendt for deres veludstyrede surround-produkter, men de har også en række stereokomponenter i arsenalet, herunder high-end sættet P3000R/M5000R.

Onkyo A-9070 er en kraftig kolos af en forstærker med betydelige strømressourcer indenbords. Den har en “dual mono”-opbygning med push-pull transistorer i en såkaldt Darlington-konfiguration med lav negativ feedback. Byggekvaliteten er fin, men temmelig simpel rent kosmetisk; både Pioneer og Yamaha har et lidt mere overdådigt udtryk med kraftige sideprofiler.

Indbygget DAC

Stereoprodukter er mere minimalistisk udstyret end surround-receivere, men Onkyo har fået plads til to Wolfson WM8742 D/A-konvertere (en til hver kanal) og koaksiale digitalindgange. Dermed er A-9070 i stand til at forbedre lydkvaliteten fra en række digitale produkter såsom musik-streamere, tv’er m.m., forudsat at de har den rigtige type udgange.

Lydkvalitet

Det siger noget om konkurrencen i feltet, når en kraftig og fint afbalanceret model som Onkyo ikke når op på podiet. A-9070 er nemlig en varm og vellydende forstærker med fremragende allround-egenskaber. Der er bare lige det, at nogle af konkurrenterne lyder endnu saftigere og mere dynamisk, og i sidste ende formår at klemme mere underholdende lyd ud af højttalerne.

Yamaha A-S1100 - Musik på første klasse

Denne forstærker fra Yamaha er en mester i at grave musikalske detaljer frem, men kræver sit af det tilhørende udstyr.

Forstærker

Yamaha A-S1100

Yamaha

Plus:

Yamaha tegner et mægtigt lydbillede op fuld af dybde og detaljer, og med større nærvær og engagement end konkurrenterne i prisklassen.

Minus:

Manglen på digitale indgange gør, at man skal have en førsteklasses signalkilde og/eller DAC for at udnytte forstærkerens potentiale, hvilket forøger prisen.

A-S1100 er den seneste i rækken af stereoforstærkere fra Yamaha, der virker klart inspireret af topmodellen A-S3000. Alt ved A-S1100 oser af kvalitet. Den har et tydeligt retro-præg over sig med klassiske VU-metre og tidsrigtige knapper. Fronten er i børstet metal med højglanslakkerede sideprofiler i ægte træ, og den fås i både sort og sølv.

Musikalsk og raffineret

Yamaha-forstærkeren har et helt andet format over præsentationen end resten af feltet. Lyden er varm og forførende, og mere engagerende end med de andre forstærkere. Adele kommer tættere på og stråler ud fra højttalerne med et glasklart omkvæd, uden at det lyder hårdt eller spidst. Man kan også lettere høre, hvad Hozier synger om i “Take Me to Church”.

Lydkvalitet

Men Pioneer A-70 er en stærk udfordrer. Efter gentagne lytteprøver nåede vi frem til, at Yamaha A-S1100 har det største lydmæssige potentiale, men kun når den fodres med et førsteklasses analogt signal fra en rigtig god DAC eller musikafspiller.

Derfor er Yamaha A-S1100 bedst i test, mens Pioneer A-70 vil fremstå som det bedste køb for mange musik- og lyd-entusiaster.

Bagsiden domineres af kraftige skrueterminaler og et væld af analoge indgange. Yamaha-forstærkeren har både rec in/out og pre-out/main-in tilslutninger samt phono-indgang til MM- og MC-pickup.

Læs hele testen hos Lyd & Billede

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.