Livsstil

Her er det bedste tidspunkt at tage nabokonflikten

Der kan være mange grunde til, at der opstår konflikter mellem naboer, men der findes også lige så mange måder at løse en uoverensstemmelse på.

Foto: Michael Hansen/Polfoto

Din nabo er ikke nødvendigvis din ven. Vedkommende er ofte blot en bekendt, som du hilser på en gang imellem, når I støder ind i hinanden i opgangen eller indkørslen.

Derfor kan det være svært at vide, hvordan man skal håndtere en uoverensstemmelse.

Kendskab, kompromiser og kampe mellem naboer
  • Den bedste måde at forebygge konflikter på er ved at bidrage til det gode naboskab. Lærer du først din nabo at kende, mindskes risikoen for en fremtidig konflikt.
  • Vær høflig, brug din fornuft og lad være med at give følelserne frit løb – også selv om din nabo bliver temperamentsfuld.
  • Anerkend, at der er brug for kompromiser. Hvad kan du selv gøre for, at tingene bliver anderledes?
  • Overvej, om du virkelig ønsker at tage kampen op med din nabo eller om det er nemmere at være overbærende og give slip.

Kilde: Boligkontoret Danmark

Jesper Bastholm Munk er konfliktmægler ved Center for Konfliktløsning, og ifølge ham kan du ikke tage fat i din nabo hurtigt nok, hvis du er utilfreds med noget.

Løs selv din nabostrid med disse enkle råd

Først kan det nemlig være lyde, lugte eller naboens handlinger, der er irriterende. Men til sidst ender det med at være selve naboen, der irriterer dig.

- Jo tidligere man tager fat desto bedre. Så når man ikke at blive rigtigt sur, siger Jesper Bastholm Munk.

Stina Amdi Letvad, der er boligsocial konsulent ved Boligkontoret Danmark, råder til, at man sætter sig ind i sin nabos situation.

- Hvis vedkommende arbejder om aftenen og først kommer hjem klokken 1, så kan han ikke gøre for, at der kommer lyde der. Vær imødekommende over for din nabo og vis interesse. På den måde finder du også ud af, hvorfor naboen måske bevæger sig rundt om natten, siger hun.

- Ingen larmer bevidst for at genere deres naboer, men den tanke kan vi sagtens få, hvis vi føler os generet af lydene, fortsætter Stina Amdi Letvad.

Hvad kan du gøre ved naboens ukrudt?

Ifølge hende skal der altid opfordres til dialog, også selv om man måske ikke er tryg ved at gå hen og banke på sin nabos dør.

- Så kan man lægge et brev i postkassen. På den måde kommer man heller ikke farende, når man er sur, siger hun og anbefaler, at man holder en pæn tone og lægger op til, at man gerne vil finde en fælles løsning på problemet.

Konfliktmægler Jesper Bastholm Munk råder til, at man altid tænker "vi", når man har et problem med sin nabo. For naboerne er afhængige af hinanden, forklarer han. Det er nemlig begges ansvar, at vejen eller opgangen er pæn og ryddelig.

Hvis du derimod oplever, at din nabo kommer hen til dig og beklager sig over en tredje nabo, bør du altid opfordre til, at vedkommende selv henvender sig direkte til naboen.

- Her kan du eventuelt spørge, om du skal tage med som en objektiv part. Bare husk, at du ikke må være en alliancepartner, understreger Jesper Bastholm Munk.

Konfliktzone for naboer: Flere end hver anden københavner har konflikter med naboen

Jesper Bastholm Munk anbefaler, at man i bolig-, andels- eller grundejerforeningen udvider husordenen, så den også indeholder et punkt for, hvordan man håndterer nabokonflikter.

- Næste gang I holder et møde, så sæt nabokonflikter på dagsordenen. Så kan I i fællesskab beslutte, hvordan man håndterer dem, siger han.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her