Teater

Fusk med forskningsmidler på Rigshospitalet bliver til teaterforestilling

Det regner med Montana-møbler og Michael Kvium-malerier i en kommende teaterforestilling, der bygger på Jyllands-Postens afsløring af fusk med forskningsmidler på Rigshospitalet.

“Overlægeprofessorerne var kongerne, der bestemte alt. De var lige under Gud og over loven. De kunne gøre, hvad de ville. Der var ingen grænser, og ingen greb ind.”

Sådan udtalte en anonym kilde med stor indsigt i forholdene på Rigshospitalet sig til Jyllands-Posten, da journalist Morten Pihl begyndte at optrævle overlægers brug af forskningsmidler til private og ekstravagante formål. På baggrund af artikelserien "Lægernes store tag selv-bord" modtog Morten Pihl i 2014 Cavling-prisen.

Nu bliver afsløringerne til teater.

Den 1. september vender Von Baden tilbage til Teatret Svalegangen med Danmarkspremieren på den mørke komedie "Under Gud, over loven", der er frit inspireret af skandalen om overlægers misbrug af forskningsmidler på Rigshospitalet — forskningsmidler, der blev brugt på Michelin-middage, badeferier med familien, kunst til hjemmet, laksefiskeri i Norge og Rolexure. Én overlæge blev alene dømt for underslæb for 2,3 mio. kr.

Hvordan kunne det ske? Visner ens selvjustits og mådehold, når man dagligt redder liv? Forestillingen handler ikke om selve afsløringen, men om den skødesløse kultur blandt fremtrædende hjertelæger på Riget, og hvad der sker, når kulturen krakelerer. Det er en rejse fra almagt til afmagt — fra lukrative tag-selv-borde til paranoia og fortørnelse.

"Det er voldsomt dramatisk, når man på en dansk institution snyder så groft uden at synes, at der er noget galt i det. Det dilemma fungerer fantastisk godt på scenen," fortæller instruktør Morten Lundgaard til Jyllands-Posten.

"Vi går all in på denne historie. Virkeligheden er absurd, for der blev virkelig købt dyre middage og rødvine for forskningsmidler, men for at få det til at fungere som teater, har vi skruet yderligere op for absurditeterne. Det vil eksempelvis regne med Montana-møbler og Michael Kvium-malerier. Det er et godt billede, ikke?"

Von Baden gæstede senest Teatret Svalegangen med publikums- og anmeldersucceserne “Manden Der Ville Huske” og “Transit”.

"Under gud, over loven" får premiere på Svalegangen i Aarhus 1. september. Siden på Teater Grob i København.

Forestillingen er skrevet af Lars Husum og instrueret af Morten Lundgaard. Medvirkende er Charlotte Trier, Henrik Vestergaard og Frederik Meldal Nørgaard.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Journalisten bag serien: Morten Pihl


Jyllands-Posten afslører, hvordan overlæger på især Rigshospitalet har misbrugt forskningsmidler til dyre vine, middage, møbler og rejser for familie og kolleger.

Da flere af de involverede overlæger i retten har fået nedlagt forbud mod at blive identificeret, har vi måttet anonymisere eller udelade en stor del af artiklerne, som har ført til politianmeldelser af lægerne. Afsløringerne har stået på siden den 16. juni 2013.

Morten Pihl modtog 9. januar 2015 Cavling-prisen for sine afsløringer.


Har du input eller kommentarer til Jyllands-Postens dækning af sagen, er du velkommen til at kontakte morten.pihl@jp.dk

 

Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Mød en Cavling-vinder
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her