Ny næse til filminstituttet i Zentropa-fejde

Kulturministeriet har nu i lighed med Justitsministeriet underkendt Det Danske Filminstituts beslutning om at sætte Zentropa under skærpet tilsyn.

Artiklens øverste billede
Peter Aalbæk Jensen får en god jul efter Kulturministeriets afgørelse.

Mange danskere har fået den opfattelse, at filmselskabet Zentropa gennem længere tid har været under såkaldt skærpet tilsyn som konsekvens af regnskabs- og bilagsrod.

Det er ikke tilfældet. DFI's sanktioner mod Zentropa har nemlig aldrig været lovlige.

Torsdag vandt Zentropa endnu et slag i den tilsyneladende uendelige fejde med Det Danske Filminstitut (DFI).

Sagen begyndte i 2014, da DFI besluttede at iværksætte en undersøgelse af det toneangivende filmselskabs økonomiske forhold med assistance fra revisionsfirmaet Deloitte. DFI undlod at partshøre Zentropa i forbindelse med undersøgelsen, og derfor underkendte Justitsministeriet tidligere på året, de sanktioner, som DFI senere pålagde Zentropa på baggrund af Deloittes rapport.

Trods Justitsministeriets afgørelse opretholdt DFI imidlertid det skærpede tilsyn, fordi instituttet mente, at man havde udbedret den manglende partshøring. Det klagede Zentropa over, og det er den klage, Kulturministeriet nu har givet Zentropa medhold i.

Hermed er det fastslået, at der på grund af utilstrækkelig partshøring aldrig har været grundlag for at sætte Zentropa under skærpet tilsyn.

Til gengæld står det klart, DFI har begået forvaltningsmæssige fejl ved ikke at partshøre virksomheden forud for undersøgelsen eller udbedre tilstrækkeligt undervejs.

Afgørelserne i Justitsministeriet og nu Kulturministeriet forholder sig ellers ikke til indholdet i Deloitte-rapporten.

Zentropas grundlægger Peter Aalbæk Jensen har reageret skarpt ved sende endnu en klage over DFI's direktion til bestyrelsen.

I DFI modtager direktør Henrik Bo Nielsen afgørelsen med noget, der efter Zentropas opfattelse ligner et skuldertræk. Han udtaler i en pressemeddelelse:

»Det er en afgørelse, jeg selvfølgelig skal have lejlighed til at studere og drøfte med DFIs bestyrelse, men det er min vurdering, at udfaldet af de overvejelser næppe påvirker det fremadrettede sagsarbejde. På baggrund af en undersøgelse fra Deloitte fra foråret 2014 fandt DFI det nødvendigt at gennemføre skærpet kontrol med økonomistyringen ved Zentropas filmproduktioner. Dette er efterfølgende gennemført i et udmærket samarbejde med Zentropa, og resultatet er efter DFIs opfattelse, at Zentropa har styrket sine interne procedurer. I april 2016 erklærede DFI, at det skærpede tilsyn ikke længere var nødvendigt og beklagede samtidigt den oprindelige høringsmangel,« siger Henrik Bo Nielsen.

Den reaktion er Anders Kjærhauge, adm. direktør i Zentropa, meget utilfreds med.

»Henrik Bo Nielsens reaktion er udtryk for en total nedgørelse af de regler, der er lavet for at sikre borgere og virksomheder i Danmark. DFI har lidt et klokkeklart nederlag.«

Efter Deloitte-rapporten indbragte DFI også Zentropas revisor for Revisornævnet. Nævnet afviste DFI.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.