Annonce
Kultur

TrapDanmark stiller skarpt på tre nordjyske kommuner

Et bogværk på 34 bind og over 9.000 sider fortæller vidt og bredt om Danmark og danskerne, kommune efter kommune. Første bind, der netop er udkommet, kortlægger Frederikshavn, Hjørring og Læsø.

Første bind af TrapDanmark om tre nordjyske kommuner er netop udkommet. Snart følger flere bind.

I et ambitiøst projekt vender TrapDanmark hver en sten i landet og belyser, hvad der samler danskerne som et folk, men også hvordan danskerne er forskellige fra egn til egn.

Landets tilblivelse, landskab, byer, skove og monumenter er blandt de emner, som et hold af forskere og eksperter stiller skarpt på i det omfattende arbejde, som munder ud i et bogværk på 34 bind med over 9.000 sider.

Første bind, der netop er udkommet, handler om Frederikshavn Kommune, Hjørring Kommune og Læsø Kommune og beskriver bl.a. områdernes natur, historie, byer, kultur og samfund.

Det hele gøres digitalt, sådan at man om to års tid kan få adgang til historien om hver en kirke og klint via sin smartphone.

»Det korte af det lange er at give alle mulighed for at opdage Danmark ved hjælp af Trap,« fortæller administrerende direktør og chefredaktør på projektet Niels Elers Koch.

For jo større ens kendskab er til et sted, des mere holder man af det, fastslår han.

Tid til en opdatering

Trap Danmark er langtfra et nyt fænomen. Faktisk skal vi mere end 150 år tilbage i tiden for at finde den første version af bøgerne, der på det tidspunkt gik under den mundrette betegnelse ”Statistisk-topographisk Beskrivelse af Kongeriget Danmark”. Dengang var det kabinetssekretær Jens Peter Trap, der stod som forfatter til bøgerne, deraf navnet.

I løbet af årene er hele fem udgaver udkommet, den seneste 1953-1972. I dag er tiden inde til endnu en opdatering, mener Niels Elers Koch, som tilføjer, at behovet for at kende sin egen historie netop er relevant i en globaliseret verden.

»Vi har et fællesskab med resten af verden, som får mere og mere betydning for vores dagligdag, men så meget desto mere har man en trang til at søge tilbage til dér, hvor man er og har rodfæste. At forstå, hvad det i grunden er, vi har at byde på, og hvad det er for et fundament, vi bygger på, er væsentligt for at kunne virke i en globaliseret verden.«

Digitale muligheder

Nye digitale muligheder betyder, at oplysningerne kan formidles anderledes i forhold til tidligere og måske nå et bredere publikum.

Alle oplysninger skal nemlig gøres tilgængelige via en webbaseret tjeneste og et mobiltilbud, som vil give adgang til information om steder på smartphones og tablets.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her