Arkens direktør, Christian Gether, vil officielt lytte til medarbejderklager – på de indre linjer afviser han dem

Efter at et større antal medarbejdere har beskrevet arbejdsmiljøet på Arken som »psykisk terroriserende«, siger museets direktør, Christian Gether, at han vil lytte til klagerne. Men i et brev til medarbejdernes advokat afvises klagerne som »grundløse«.

Artiklens øverste billede
Christian Gether har oplyst, at han vil lytte til klagerne over et »terroriserende« arbejdsmiljø på Arken. Men i et brev afsendt umiddelbart efter at klagen var indløbet slog Arkens advokat fast, at ledelsen opfatter anklagerne som »grundløse«. Foto: Per Morten Abrahamsen

Der er markant forskel på signalerne udadtil og på de indre linjer fra Arkens direktør, Christian Gether, om håndteringen af klager over et arbejdsmiljø præget af »frygtkultur« på kunstmuseet. Mens Gether til medierne har oplyst, at han vil lytte til klagerne og ser på dem »med stor alvor«, afviser han i et brev til medarbejdernes advokat overhovedet at forholde sig til klagerne.

»Min klient kan ikke genkende beskrivelsen af det arbejdsmiljø, dine klinter anonymt beskriver, og min klient afviser de generisk formulerede og udokumenterede beskyldninger (…) som grundløse,« hedder det i et brev, som Arkens advokat, Nina Wedsted fra advokatfirmaet DLA Piper, på vegne af Christian Gether i fredags sendte til medarbejdernes advokat, Malou Ehmer fra advokatfirmaet Ehmer Pramming.

»Hverken Arken eller (den leder på Arken, klagerne er rettet mod, red.) kan eller vil besvare - eller for den sags skyld, arbejde med – en anonym og udokumenteret henvendelse; det burde være oplagt,« skriver Wedsted i brevet.

Min klient afviser de generisk formulerede og udokumenterede beskyldninger (…) som grundløse.

Arkens advokat, Nina Wedsted, i et brev til Arken-medarbejdernes advokat

Korrespondancen mellem advokaterne kom, efter at 20 anonyme medarbejdere fredag sendte en klage over arbejdsmiljøet på Arken til Christian Gether og museets bestyrelse. Ifølge medarbejderne har en leder i laget lige under Christian Gether en »psykisk terroriserende og magtmisbrugende ledelsesstil«, der inkluderer trusler, manipulation, sexistiske bemærkninger og upassende jokes. Desuden udvises der ifølge medarbejderne »generel ligegyldighed over stress og medarbejderes trivsel«.

Christian Gether fastholder, at han er klar til at lytte til medarbejdernes klager. Og han understreger, at der i advokatens brev også står, at Arken tager arbejdsmiljøet og samarbejdet på arbejdspladsen »dybt alvorligt.«

»Mit synspunkt er, at det, man føler, er virkelighed. Og jeg har som et af mine aller vigtigste mål, at folk føler sig godt tilpas her på Arken. Og derfor tager jeg alle henvendelser alvorligt og til efterretning,« siger han.

Men der står i brevet fra advokaten, at beskyldningerne afvises som grundløse, og at I hverken kan eller vil besvare eller arbejde med anonyme henvendelser. Det er vel et meget klart signal om, at man ikke har tænkt sig at lytte?

»Det står der nederst i brevet, at jeg har. Og praksis i dag viser, at det gør jeg,« siger Christian Gether.

Jeg har som et af mine aller vigtigste mål, at folk føler sig godt tilpas her på Arken. Og derfor tager jeg alle henvendelser alvorligt og til efterretning.

Christian Gether, direktør, Arken

»Det er klart, at det bliver formuleret på én måde, når en advokat henvender sig til en anden advokat. Her er vi inde i en afdækningsproces, hvor der bliver lyttet til alle,« siger Christian Gether.

Mandag besluttede Arken at igangsætte en undersøgelse af arbejdsmiljøet på Arken. Den skal udføres af konsulentfirmaet Crecea, det samme firma, der tidligere i år undersøgte klager over arbejdsmiljøet på kunstmuseet Aros i Aarhus. Undersøgelsen konkluderede, at der havde været ledelsesmæssige problemer og krænkelser på Aros og førte til, at direktør Erlend Høyersten forlod museet.

Nina Wedsted vil ikke kommentere sit brev på vegne af Arken men henviser til DLA Pipers ledende partner, Martin Lavesen.

»Helt generelt, så udtaler vi os ikke om vor opgaveløsning og om vores klientforhold,« skriver Martin Lavesen i en mail til Jyllands-Posten.

Malou Ehmer vil ikke kommentere sagen.

Jyllands-Posten har talt med over 20 nuværende og tidligere medarbejdere på Arken, heriblandt størstedelen af dem, der står bag brevet til bestyrelsen. Den samstemmende opfattelse er, at der hersker et utrygt og usundt arbejdsmiljø på Arken, hvor der regelmæssigt forekommer upassende og krænkende bemærkninger, ofte i form af nedsættende kommentarer om kvinders faglige formåen.

Mandag og tirsdag har der været holdt flere ledelses- og medarbejdermøder, og tirsdag har der været afholdt ekstraordinært bestyrelsesmøde om sagen. Den leder, medarbejdernes klager er rettet mod, er ikke mødt på arbejde på Arken tirsdag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.