Annonce
Europa

Det svenske hof: Vi fandt ikke skandaleramt kulturprofil »værdig« til kongelig medalje

I et debatindlæg understreger den svenske rigsmarskal, at han intet havde med medaljen at gøre.

Hos det svenske hof afviser man at have en andel i, at en skandaleramt kulturprofil fik kongelig orden. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

I 2015 modtog manden, som hele Sverige i disse dage kalder kulturprofilen, en kongelig orden.

Det skete, på trods af at flere kvinder allerede i 1997 stod frem i den svenske avis Expressen og anklagede ham for sexchikane. En af kvinderne sendte endda et brev om manden til adskillige myndigheder og kulturinstitutioner, heriblandt Det Svenske Akademi, der hvert år udpeger vinderen af Nobelprisen i litteratur.

20 år senere stod 18 kvinder så frem i Dagens Nyheter og berettede om grov chikane, magtmisbrug og overgreb fra mandens side. Og straks sagde kulturminister Alice Bah Kuhnke, som gav ham den kongelige orden, at hun ville undersøge, om man kunne tage den fra ham igen.

Minister vil tage kongelig medalje fra kulturprofil efter anklager: » Jeg gik i panik. Men han slap ikke. Til sidst kastede jeg op«

Det er ikke muligt. Men spørgsmålet er, hvordan han fik den orden.

Dagens Nyheter har gravet og fundet en anbefaling fra forfatter Per Wästberg, som er medlem af Det Svenske Akademi. Han skrev i 2013 på akademiets brevpapir til den svenske rigsmarskal, Svante Lindqvist, at han »på det kraftigste« ville anbefale, at kulturprofilen fik tildelt en prestigiøs orden »eller lignende.«

Det skete således i 2015, men, understreger rigsmarskallen, ikke på hans initiativ.

»Det er blevet insinueret i pressen, at jeg som rigsmarskal skulle have en andel i, at kulturprofilen blev tildelt en kongelig orden i 2015. Det er helt forkert,« skriver Svante Lindqvist i et debatindlæg i Dagens Nyheter.

Rigsmarskallen er den højeste embedsmand ved det hoffet i Sverige. Han forklarer, at der er to måder at få en kongelig orden på. Den ene er at foreslå en kandidat for rigsmarskallen, den anden er at foreslå det for regeringen.

Om Per Wästbergs brev skriver han, at han valgte ikke at handle på det, »overbevist, som jeg var, efter hvad jeg havde hørt om kulturprofilen, om at denne ikke var en kongelig medalje værdig.«

Kulturprofilen ejer et etablissement i Stockholm, der af Dagens Nyheter beskrives som »en legendarisk scene for litterære oplæsninger, akademiske foredrag, dans, jazz, klassisk musik og teater.« Stedet, som af pressen blot bliver kaldt "Klubben", ejer han med sin kone, en forfatter med stærk tilknytning til Det Svenske Akademi.

Nobel-akademi om anklaget kulturprofil: Medlemmers døtre og hustruer blev også udsat for »uønsket intimitet«

Kulturprofilen har indtil for nylig angiveligt også set sig selv som akademiets 19. medlem - der er kun 18. Efter historierne om mandens overgreb har akademiet dog kappet alle bånd til manden.

Historierne går videre end uønskede berøringer. Voldtægt og fysisk vold hører også til beretningerne. Mange af overgrebene skal være foregået i Det Svenske Akademis lejligheder i Stockholm og Paris. Adskillige af kvinderne fortæller, at de ønskede at komme frem i kulturbranchen og derfor overskred deres egne grænser, ligesom han ifølge flere var god til at spotte kvinder, der befandt sig på et sårbart sted i livet.

Det Svenske Akademi har igangsat en undersøgelse af, hvorvidt kulturprofilen på nogen måde - direkte eller indirekte - kan have påvirket akademiets uddeling af priser, stipendier eller anden finansiering.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her