Vi mangler en forvaltningsdomstol

Kommunerne kan med ro i sindet bryde loven, for der er ingen sanktioner, når de ikke overholder lovgivningen.

Forleden var der breaking news på nyhedsfladen. Aarhus Kommune havde meddelt handicappede borgere, at de ikke længere kunne få ledsagerhjælp, da kommunen havde brugt årets budget allerede. Problemet med den udmelding er, at kommunen ikke bare kan fjerne en ydelse, som skal gives borgere, der har behov for ledsagelse.

Eksemplet er blot det seneste i en lang række af sager, hvor kommunerne vælger at forringe serviceniveauet ud fra økonomiske hensyn. Man tilsidesætter klare lovgivninger, man fortolker vejledninger og retningslinjer til kommunens egen fordel, og man fratager borgere deres basale rettigheder. Og det gør de helt uden konsekvenser, for klagesystemet er ikke indrettet til at udstede sanktioner.

I et retssamfund som det danske er vi vant til, at der er et ordentligt og redeligt retssystem. Et system, hvor vi kan få prøvet sager, og hvor dem, der ikke overholder loven, kan blive sanktioneret. Det er helt naturligt i et retssamfund. Når det drejer sig om det kommunale og sociale system, findes denne retssikkerhed ikke.

Som borger kan man anke en kommunal afgørelse til Ankestyrelsen, og i rigtig mange sager på handicapområdet beder Ankestyrelsen kommunerne om at omgøre deres beslutninger. Udfordringen er her, at der er vildt lange sagsbehandlingstider, der er ikke opsættende virkning, og kommunerne kan køre sagerne frem og tilbage til Ankestyrelsen i årevis. Og Ankestyrelsen kan ikke sanktionere en kommune, der konsekvent ikke overholder lovgivningen.

Hjerneskadeforeningen foreslår, at Folketinget tager en seriøs debat om at få indført en uafhængig forvaltningsdomstol, med Højesteret som ankeinstans, hvor borgere, der er kommet i klemme i det sociale system, kan få sin sag afprøvet af en uvildig institution. Ankestyrelsen kan ikke siges at være uvildig, som den er organiseret i dag under Socialministeriet.

Det er vores opfattelse, at der blandt landets partier er bred enighed om, at systemet, som det er i dag, ikke er optimalt. Der har igennem de seneste år været arbejdet på forslag om en forvaltningsdomstol fra begge sider af Folketinget. Nu er det på tide, at vi flytter os fra snak til handling og får gjort noget ved det. Udsatte og svage borgere har også brug for retssikkerhed i et retssamfund.

Skriv din mening om forholdene i Aarhus, Østjylland og Region Midtjylland til JP Aarhus – klik her og læs, hvordan du sender et debatindlæg.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.