Byrådsforslag fra SF om at begrænse brugen af engangsplastikkrus

SF i Aarhus foreslår at begrænse brugen af engangsplastik til arrangementer i byen.

Artiklens øverste billede
Publikum på årets Northside indleverede over 95 pct. af de hårde plastikkrus, som blev vasket i en kæmpe opvaskemaskine og igen brugt i barerne. Systemet skal bruges på flere festivaler hen over sommeren, men på Northside blev det for første gang prøvet af i fuld skala. Foto: Stine Rasmussen

Hvert år produceres omkring 25,8 mio. tons plastik i EU. og under 30 pct. af det bliver genbrugt. De resterende 70 pct. bliver sendt til forbrændingsanlæg eller på lossepladsen. Noget ender også i naturen, som bruger 400-500 år på at nedbryde ét enkelt plastikkrus. Et EU-plastikdirektiv arbejder med udviklingen og hvordan, man kan komme det store spild til livs. Direktivet kommer til at forbyde bl.a. engangsservice og plastikvatpinde, men foreskriver at de enkelte lande selv skal indføre et passende reglement med fokus på salg og nedsættelse af forbrug af plastikkrus.

Flere store festivaler har allerede valgt at skifte til mere bæredygtige og genanvendelige krus. Det er et tiltag, vi ønsker, Aarhus Kommune skal gå videre med og indføre som fast praksis.

Når arrangementer afholdes rundt i Aarhus Kommune, sker mange af dem med udskænkning af drikkevarer - ofte i engangsplastbægre. Især festivaler har et stort forbrug af plastikkrus, og det sætter sit aftryk på miljøet. Flere store festivaler har allerede valgt at skifte til mere bæredygtige og genanvendelige krus. Det er et tiltag, vi ønsker, Aarhus Kommune skal gå videre med og indføre som fast praksis.

Københavns Kommune vedtog først i juni måned, at det fra 2020 skal være forbudt at bruge engangsplastbægre ved arrangementer, hvor arrangementstilladelse er påkrævet, eller hvor kommunen er ene- eller medarrangør. Det er en praksis, der efterhånden bliver mere og mere populær i de europæiske storbyer. I Wien har man indført et generelt forbud imod brugen af engangsplastik, hvilket dækker tallerkener, bægre og bestik. Forbuddet gælder alle offentlige arrangementer og private arrangementer med mere end 1.000 gæster. I Berlin er det et krav at bruge genanvendelige plastikkrus ved alle arrangementer, hvor arrangementstilladelse er påkrævet, hvis det også er økonomisk ansvarligt. Også i Freiburg er der forbud mod engangsemballage i offentlige områder og faciliteter. Et forbud der har eksisteret siden 1993.

Udfasningen og forbuddet mod plastikkrus skal være ansvarligt mht. sikkerhed og økonomi. Det anslås, at mindre arrangementer med omtrent 500 udskænkninger vil blive ramt på økonomien. Ligeledes vil klimapåvirkningen ved sådanne arrangementer være minimal og forskellen lille, hvis man brugte genanvendelige plastikkrus. Derudover kan der ved visse lejligheder være en sikkerhedsrisiko ved brugen af de genanvendelige plastikkrus, hvorfor det skal være muligt at få dispensation ved nogle arrangementer. Ved løbsarrangementer kan de genanvendelige plastikkrus blive tabt på vejen efter depoter og udgøre en fare for løberne, hvis de træder på dem. Ligeledes vil krusene i særlige tilfælde kunne bruges som kasteskyts.

Det foreslås derfor, at vi i Aarhus Kommune beslutter, at:

1. der stilles krav til arrangementer med arrangementstilladelse og hvor udskænkning foregår, om at man ikke må benytte engangsplastikkrus.

2. der stilles krav til arrangementer, hvor Aarhus Kommune er ene- eller medarrangør, og hvor udskænkning foregår, om at man ikke må benytte engangsplastikkrus.

3. det skal være muligt at søge om dispensation, hvis arrangementer har begrænsede deltagere eller afholdes privat, og/eller er af særlig karakter såsom løbsarrangementer, fodboldarrangementer eller andre arrangementer, hvor der kan være risici forbundet med anvendelse af genanvendelige krus.

Skriv din mening om forholdene i Aarhus, Østjylland og Region Midtjylland til JP Aarhus – klik her og læs, hvordan du sender et debatindlæg.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen