Sådan tager du bedre naturbilleder
Naturfotografi er en svær kunst, hvor man hurtigt kan falde i fælden med solnedgang og søde dyr med pels.
Når man fotograferer naturen, kombinerer man flere gode ting.
For det første får man god motion ved at vade de flere kilometer i skove, på strande, og hvor man nu ellers færdes. For det andet rummer det store oplevelser, når man kommer helt tæt på naturen.
Mange naturfotografer har købt sig fattige i udstyr for at kunne lave billeder, der til forveksling ligner de billeder, der pryder siderne i f.eks. National Geographic.
For at kunne lave disse farvemættede billeder af sjældne fugle skal man mindst have fat i et 400 mm objektiv eller derover og et dertilhørende spejlreflekskamera.
Den første og mest typiske fejl, man begår, er at være for langt fra motivet. Der er ikke noget værre end et billede med 98 pct. himmel og en lillebitte prik, som efter fotografens udsagn er en sjælden fugl.
Har man et kamera med optisk zoom, kan man selvfølgelig benytte det. Alternativt må man sørge for at komme fysisk tættere på hovedmotivet.
Tænk på kompositionen
Hovedmotivet skal ikke altid ligge lige i midten, men kan med fordel placeres i højre eller venstre side for at øge dynamikken i billedet.
Man kan også arbejde med flere lag i billedet, så man både har en forgrund, mellemgrund og baggrund til at skabe mere dybde.
Det vigtigste at tænke over i forbindelse med naturbilleder er lyset. De professionelle fotografer arbejder typisk fra solopgang og tre timer frem, og så igen nogle timer, før solen går ned og frem til, mørket sænker sig.
Det er for at kunne udnytte døgnets bedste lys, som netop findes på disse tidspunkter. Når solen står højest på himlen, er lyset ikke særligt spændende. Derfor skal man vælge tidspunkter, hvor solen hænger lavere. Det giver en øget dramatik i billederne, når skyggerne bliver lange.
Man kan ikke bestemme over dyr, planter eller lys, så her må man bare væbne sig med tålmodighed og vente på det rigtige øjeblik.
Udover fugle, hjorte og andre dyr i den danske natur, er der et meget rigt plante- og insektliv, som man sagtens kan komme helt tæt på, selvom man ikke har de store teleobjektiver.
Her kan man med fordel gå helt tæt på og kigge efter linjer, former og strukturer i planterne, som kan give et nyt billede og forståelse for livet i naturen.