Kom den aarhusianske natur nærmere
En stor del af bynaturen er upåagtet, mener folkene bag Habitat Aarhus. Men der er masser af naturoplevelser i byen, hvis man blot bruger sine sanser.
Den populære konkurrence med naturfotos Habitat Aarhus fortsætter lidt endnu, og derfor kan man stadig nå at indsende bidrag.
Projektet sætter spot på den natur, der normalt ikke rigtigt bemærkes af byboerne, og er et initiativ fra Naturhistorisk Museum i Aarhus i forbindelse med kulturhovedstad 2017.
Billeder fra konkurrencen er i løbet af det seneste år blevet udstillet to forskellige steder i Aarhus, og udvalgte billeder vil blive udstillet langs åen i løbet af maj 2017.
Inden for ringgaden yngler eksempelvis 62 fuglearter, og der er mere end 100 plantearter på Godsbanen, der er sjældne. Den slags natur er der mange, der bliver overraskede over, oplyser Emil Skovgaard Brandtoft, biolog og projektleder bag Habitat Aarhus.
»Byen er et levested for andet end bare mennesker. Det prøver vi at belyse med denne konkurrence,« fortæller Emil Skovgaard Brandtoft.
Habitat Aarhus er et samarbejde mellem Naturhistorisk Museum og udstillings- og eventfirmaet, Life Exhibitions.
Fascination og overraskelse
Konkurrencen har kørt siden januar 2016, og mange har bidraget. Et udvalg valgte derefter et udpluk af billeder af natur i byen, som blev vist ved to mindre udstillinger i Aarhus midtby.
»Vi har talt med folk, der har boet i Aarhus i 35 år og egentlig troede, at de kendte byen ind og ud, men som alligevel har fundet nye steder og afkroge gennem deres jagt på billederne,« siger Emil Skovgaard Brandtoft.
De to mindre udstillinger fandt sted ved henholdsvis Europaplads og Rådhuspladsen og vakte stor opmærksomhed hos forbipasserende.
»Der var mange, der blev fascinerede. Både af de gode billeder, den uventede natur og også fortællingerne bag,« siger biologen.
Emil Skovgaard Brandtoft tilføjer, at deltagere for eksempel har været overraskede over den natur, der kan være et sted som nede ved godsbanearealerne, der kan se tørlagt og industrielt ud.
»Et sted som Godsbanen er der masser af spændende liv. Bl.a. har vi fundet en edderkop, som kun var kendt ét andet sted i Danmark, og som generelt er sjælden i Nordeuropa. Det kan være overraskende, men der findes masser af insekter, der egentlig lever i næringsfattige og tørre miljøer.«
Til den store udstilling, der vil blive placeret langs åen, vil der være 100 billeder fra forskellige steder i Aarhus.
Byboere og naturen
Emil Skovgaard Brandtoft håber, at projektet ikke alene kan kaste nogle gode billeder af sig, men også give byboerne et mere nært forhold til naturen, end det man normalt kan have som byboer.
»Det er også en øvelse i at give plads til noget andet end bare sig selv. Alle de arter, som findes forskellige steder i byen, har jo også fandtes længe før, vi begyndte at udnytte landskabet de sidste mange tusinde år. Naturen har helt samme berettigelse til at være her, som vi har,« siger Emil Skovgaard Brandtoft.
Vent med at slå græsset
I det daglige er der også mere, der kan gøres, for at byboere kan komme nærmere naturen, mener Emil Skovgaard Brandtoft.
Han opfordrer til et mere løst forhold til, hvordan naturen bliver tæmmet i det daglige.
»En græsplæne er ikke et specielt godt levested for alle mulige andre levende ting, hvis den bliver slået hver 14. dag. Nogle steder kan det måske også blive svært at komme til med en græsslåmaskine, og her tænker vi: Måske skulle det bare få lov at gro lidt, så der kunne komme nogle vilde blomster, som både ville være til gavn for os selv, men også bier og sommerfugle.«
For Emil Skovgaard Brandtoft er det en nem måde at fremme naturen i det daglige.
»Når man kommer ud sådan en sommerdag, hvor det sværmer rundt med sommerfugle, bliver man bare så glad.«
Habitat Aarhus modtager stadig bidrag til konkurrencen, og alle med et kamera kan deltage. De bedste fotos udstilles langs åen ved Mølleparken.