Ambitiøs plan skal forvandle Aarhus til en rigtig storby

Aarhus Kommune skal ikke længere udvides arealmæssigt ifølge ny planstrategi. I stedet skal der bygges tættere omkring især letbanestationerne for at gøre plads til 450.000 borgere i 2050.

Artiklens øverste billede
Imens anlægsarbejdet af 1. etape af letbanen er i fuld gang, bliver mulighederne for etape 2 undersøgt. Her er det et kort over en mulig løsning for, hvordan man kan forbinde Brabrand og Aarhus Ø.

Hvert år får Aarhus Kommune omkring 4.000 nye borgere, og den store befolkningstilvækst betyder, at der i 2050 skal være plads til 450.000 aarhusianere og 250.000 arbejdspladser inden for kommunegrænsen.

Det er Aarhus Kommunes mål og baggrunden for en ny planstrategi, som borgmester Jacob Bundsgaard (S) og teknikrådmand Kristian Würtz (S) netop har lagt frem for byrådet.

Strategien hedder "klog vækst frem mod 2050", og i den lægges der for første gang op til, at Aarhus fremover ikke skal vokse i bredden, men at der i stedet både skal bygges tættere i den eksisterende by inden for ringvejen samt i forstæderne og de fritliggende bysamfund.

"I fremtiden skal der ikke inddrages nye arealer i byudviklingen. Det handler både om Aarhus og de mindre bysamfund som Beder, Malling og Lystrup. Vi skal ikke længere inddrage løgringe i bysamfundenes udkanter til at bygge f.eks. villakvarterer, i stedet skal vi fokusere på at bygge boliger i flere lag," siger Kristian Würtz.

I dag bor der ca. 325.000 borgere inden for Aarhus' kommunegrænse, og dermed forventes det i planstrategien, at Aarhus vokser med 125.000 borgere på 35 år.

De mere fortættede bysamfund skal være med til at understøtte fremtidens transportsystemer i kommunen. Derfor skal byvæksten især koncentreres om transportkorridorer som letbanen, og byområder skal udvikles ved stationsbyerne.

"Det handler om at få en meget større by til at fungere. For at 450.000 mennesker skal have mulighed for bo og arbejde i kommunen, har vi brug for en mere effektiv transport," siger Kristian Würtz.

Planstrategien beskriver desuden, hvordan Aarhus Kommune i højere grad skal ses som en vækstdriver for hele landet og regionen.

Læs mere om Aarhus Kommunes egne planer for fremtiden her.

Derfor skal sammenhængen mellem by- og oplandsområder styrkes ved bl.a. at udarbejde en samlet mobilitetsstrategi for Business Region Aarhus, som består af 11 østjyske kommuner. Fokuspunkterne er et samarbejde om bl.a. en udvidelse af E45 og letbanens fremtidige udvidelsesetaper.

"Det er en meget ambitiøs plan, fordi vi ændrer kurs i forhold arealudvælgelse. Vi vælger at sige, nu stopper vi med at udvide byen. Dernæst ser vi ud over kommunegrænsen og lægger i meget højere grad op til at anerkende, at vi er en del af en region, hvor det ikke er afgørende, hvor folk bor og arbejder. Jeg vil samtidig kalde det en vidtgående strategi, fordi vi skal til at ændre folks vaner bl.a. angående måden, man transporterer sig på," siger Kristian Würtz.

Tankerne om kommunens udvikling er beskrevet i et 24 sider langt notat, der skal være forløber for den kommende kommuneplan. Og byrådet har været med i udarbejdelsen af strategien på møder i marts, fordi det har ønsket at komme med sit indspark før, at embedsmændene grifler løs på planerne. Denne tidlige politiske involvering er usædvanlig.

”Jeg har aldrig prøvet noget lignende i forhold til at lave den planprocedure, og jeg har gjort det i snart 30 år,” konstaterer kommuneplanchef, Niels-Peter Mohr, der mener, at de 24 sider er nemmere at forholde sig til end embedsmændenes sædvanlige 128 sider.

Planstrategien er en samlet strategi for byudviklingen og fungerer som forudgående høring om en kommuneplansrevision. Der skal foretages en revision i hver byrådsperiode.

Følg JP Aarhus på Facebook, hvor du også kan kommentere artiklen

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.