Udsatte vender tilbage til Klostertorv
Erhverv: En varmestue for udsatte grønlændere og udvidelse af fixerummets åbningstid har hjulpet på problemerne med socialt udsatte ved Klostertorv, men nu lader udviklingen til at vende, lyder det fra flere erhvervsdrivende.
Fredeligere. Sådan kunne Jyllands-Posten i efteråret beskrive tilstanden på Klostertorv, der før har døjet med tilstedeværelsen af socialt udsatte. Flere erhvervsdrivende frygter dog nu, at problemerne vender tilbage.
»Der var en forbedring hen over sommeren og efteråret sidste år, men i december lod de til at dukke op igen – både gamle kendinge og nye ansigter. Pusherne er også kommet tilbage. De står og handler lige ude foran vinduet,« siger Kasper Albrekt, butiksbestyrer hos WeBike på Klosterport.
Indehaveren af Café Smagløs og Café Ministeriet, Kim Lykke, har samme oplevelse.
»Vi frygter, at hvis man ikke tager fat om nældens rod allerede nu, ender vi med det samme scenarie som sidste år ved forårstid. Vi kan se nu, at vi har en øget aktivitet. Vi havde en periode, hvor det var på vej ned, men det er, som om der ikke er så meget politisk fokus på det nu,« siger han.
Morten Aagaard, som leder Kirkens Korshær i Aarhus, får dagligt klager over, at de udsatte vækker opsigt i gadebilledet.
»Folk ringer hver eneste dag og siger, at mine brugere står i trappeopgangen eller smider deres nåle rundt omkring. Jeg anerkender, at det er vores særlige udfordring at tage os af dem, men de har ret til at være i byrummet og sidde på en trappesten,« siger han og forklarer, at det nye værested på Spanien har afhjulpet en del af »grønlænderudfordringen« på Klostertorv.
Socialformand på sagen
»Men hver nat har jeg 10 grønlændere siddende her, og når de skal bevæge sig ned til værestedet om morgenen, kan de lave mange pitstops undervejs. Så vi har startet en praksis, hvor vi hver dag kører en bus derned.«
Han peger på, at Kirkens Korshær i to-tre måneder har manglet en social vicevært til at holde opsyn og opsamle kanyler og efterspørger desuden en boks til brugte kanyler på toilettet ved Klostertorv. Det vil formanden for Socialudvalget, Hüseyin Arac (S), gerne se på. Han har ikke hørt om problemet før, men vil bede om en redegørelse fra forvaltningen til det næste socialudvalgsmøde for at følge op på sagen.
»Beboerne og de forretningsdrivende har været gode til at samarbejde med kommunen, og derfor skal vi give en hånd, hvis der er problemer igen. Jeg er villig til at finde en løsning. Det har vi gjort før, og vi kan gøre det igen,« siger han.