Hjemløse, udsatte og ældre skal have adgang til egne penge

Aarhus Byråd har vedtaget forslag, som skal sørge for, at de mest udsatte grupper i samfundet har mere selvstyring over egen økonomi.

Artiklens øverste billede
Det skal være nemmere for de mest udsatte grupper i Aarhus at få adgang til egne penge. Arkivfoto: Ole Lind

Bankerne har løbende indskrænket antallet af kontantkasser, hvilket har gjort det sværere for udsatte borgere at få adgang til egne penge. Derfor vedtog Aarhus Byråd onsdag, at der skal sættes tiltag ind for at udbedre problemet.

Helt konkret vil Borgmesterens Afdeling i det kommende udbud af bankforretning indtænke, at udsatte borgere skal sikres adgang til egne penge.

Derudover skal Sociale Forhold og Beskæftigelse, i samarbejde med relevante aktører såsom Rådet for Socialt Udsatte og KL, arbejde for at synliggøre udsatte borgeres udfordringer med at få adgang til egne penge med det formål at inspirere til nationale løsninger.

»Grupper som hjemløse skal have adgang til deres egen penge. Når man ikke kan bruge NemID, kan man ikke få bistand, og når bankerne har lukket kontantkassen, så er der nogle mennesker, som kan komme i klemme,« siger Hüseyin Arac (S).

Ifølge det oprindelse forslag fra SF vil det have stor værdi for borgere, at de kan have mere selvbestemmelse over deres egen økonomi. Derudover vil tilgængelige og fleksible løsninger, der imødekommer borgernes behov, give dem bedre muligheder for at tage hånd om deres egen situation.

Det er dog ikke kun de hjemløse, som kan være ramt af et digitaliseret samfund.

»Vi har et samfund, hvor det at hæve penge og have kontanter er et problem. Vi undrer os derfor over, at Ældrerådet ikke er med i denne her snak om, hvem de udsatte er. Der kan være ældre, som også har udfordringer, hvis de ikke har NemID, så vi skal sikre, at de ældre borgere er tænkt med,« siger Mette Skautrup (K).

Udfordringerne er dog ikke kun Aarhus-specifikke. Derfor vurderer forvaltningen i en indstilling, at der er behov for at finde nationale løsninger. I foråret 2021 nedsatte Social- og Ældreministeriet, Finansministeriet og Erhvervsministeriet en arbejdsgruppe med henblik på at foreslå løsninger omkring adgang til kontanter for udsatte borgere.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.