Antallet af sager om æresrelaterede konflikter med trusler om æresdrab, genopdragelsesrejser og vold stiger i Aarhus Kommune

Der er politisk enighed om, at indsatsen for at bekæmpe negativ social kontrol i Aarhus skal styrkes.

Artiklens øverste billede
Kristian Würtz (S), rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, vil intensivere indsatsen mod negativ social kontrol. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

Antallet af aarhusianere, der henvender sig til Aarhus Kommune for at få hjælp, fordi de er udsat for bl.a. social kontrol, tvang, vold og genopdragelsesrejser, stiger.

En aktindsigt hos kommunens Team for Æresrelaterede Konflikter, Tæk, viser en støt opadgående udvikling fra 57 henvendelser i 2018 til 80 sidste år.

Tallene bekymrer medlemmer af Social- og Beskæftigelsesudvalget, og de efterlyser en stærkere kommunal indsats over for negativ social kontrol.

»I Venstre frygter vi, at der er et stort samfundsundergravende parallelsamfund i dele af Aarhus. Vi skal sætte langt mere intenst ind, og det skal vi som byråd sætte os i spidsen for,« siger Gert Bjerregaard (V), der vurderer, at det stigende antal henvendelser både er et resultat af mere fokus på emnet og mere negativ social kontrol i byen.

Venstre-politikeren mener, at der findes et stort mørketal, og vil sende et beslutningsforslag til byrådet om en styrket indsats samt tage en drøftelse til budgetforhandlingerne i september af, om området har brug for flere midler.

Formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget Liv Gro Jensen (SF) bakker op:

»Sagerne varierer i alvor. Men nogle er graverende. Der skal mere fokus på det, og vi skal finde ud af hvordan. Jeg vil gerne undersøge, om Tæk skal udvides, eller om der skal andre ting til. Der skal socialforvaltningen inddrages.«

Tæk består af fire medarbejdere og tilbyder bl.a. vejledning, psykologsamtaler og mentorstøtte. En opgørelse over årsagerne til samtlige 221 henvendelser, siden enheden blev oprettet i september 2017, viser, at sociale restriktioner fylder mest (63). Dernæst kommer at være udsat for pres (49), mens der har været 35 henvendelser om reel fysisk vold. Ni har henvendt sig på grund af trusler om æresdrab, 12 med ønske om at ophæve et tvangsægteskab, og 13 fordi de har haft et ufrivilligt udlandsophold.

Socialrådmand Kristian Würtz (S) kalder social kontrol »fuldstændig uacceptabel«. Han vurderer, at stigningen i antal årlige henvendelser er et udtryk for, at flere med tiden bliver klar over, at de kan få hjælp.

»Jeg har desværre også en formodning om et ukendt mørketal, men vi æder os ind på problemet,« siger han.

Socialrådmanden erklærer sig enig med sine byrådskollegaer i, at indsatsen mod negativ social kontrol skal styrkes. Bl.a. har Tæk brug for mere kapacitet, da det øgede antal sager har betydet en nedtrapning af enhedens opsøgende og oplysende arbejde.

»Vi er i gang med at indhente synspunkter og idéer bredt på området. Til foråret vil jeg præsentere en plan for, hvordan vi kan sætte mere ind over for problemet,« siger Kristian Würtz.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.