Unge i protestbrev: »Det giver ingen mening«

413 unge skanderborgensere protesterer mod udsigten til, at Skanderborg Gymnasium skal sende elever ud af kommunen.

Artiklens øverste billede
Sofie Fisker Johansen går i øjeblikket på Bjergsnæs Efterskole ved Viborg. Hun håber på en gymnasieuddannelse i Skanderborg efter sommerferien. Foto: Mads Frost

Mandag aften mødtes fem unge fra Ry for at tale om deres bekymringer og formulere et brev til børne- og undervisningsministeren. Et døgn senere havde de indsamlet 413 underskrifter fra unge i Skanderborg Kommune. Alle skrev de under i protest mod, at kommende gymnasieelever fra Skanderborg Kommune risikerer at blive flyttet til gymnasier i Aarhus. Brevet blev sendt til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, der netop nu er i gang med at beslutte, om Skanderborg Gymnasium kan få lov at udvide kapaciteten fra otte til ni klasser og dermed optage alle ansøgere fra kommunen.

»Der har altid været plads til dem, der ansøgte om at komme på Skanderborg Gymnasium som førsteprioritet. Det giver ingen mening at fjerne en klasse, når der er ansøgere nok fra kommunen til at fylde klassen ud,« siger 16-årige Sofie Fisker Johansen, der er en af de unge bag underskriftsindsamlingen.

I januar besluttede regionsrådet i Region Midtjylland at skære antallet af klasser på Skanderborg Gymnasium fra ni til otte klasser. Efter at have set ansøgertallene ønskede regionsrådet dog at lave beslutningen om og nedlægge Aarhus Gymnasiums stx-klasser på Dollerupvej, der kun fik 16 ansøgere, for i stedet at fordele klasserne på Aarhus Katedralskole, Marselisborg Gymnasium og Skanderborg Gymnasium. Men det ønske har børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil afvist.

Ministeren åbnede dog en kattelem for, at Skanderborg Gymnasium kan få lov at oprette ni klasser, hvis fordelingsudvalget kan påvise, at afviste ansøgere til Skanderborg Gymnasium får »meget lang« transporttid til et andet uddannelsessted. Samtidig må en opjustering ikke påvirke fordelingen af elever til udfordrede gymnasier »nævneværdigt,« står der i brevet fra Pernille Rosenkrantz-Theil.

Sofie Fisker Johansen håber, at protesterne fra Ry kan få indflydelse på ministerens beslutning.

»Det naturlige valg«

»Vi tænkte, at hvis vi fik mange underskrifter, ville vores brev være mere overbevisende. Jeg har arbejdet virkelig hårdt for at sprede budskabet på de sociale medier og kontaktet dem, jeg kender, for at få dem til at dele det. Derfor var det virkelig befriende og dejligt, at der kom så mange underskrifter i hus,« siger Sofie Fisker Johansen.

De unge får også opbakning fra deres forældre. Den 18. april oprettede Sofie Fisker Johansens mor, Bente Fisker Johansen, Facebook-gruppen ”Protest mod nedlæggelse af klasse på stx - Skanderborg”, der ved JP Aarhus’ deadline onsdag havde 638 medlemmer.

»Jeg har aldrig før oprettet en Facebook-gruppe, og jeg er ikke sådan en, der overhovedet går ud og blander mig i debatter. Men her kunne jeg bare mærke, at jeg måtte gøre noget,« siger Bente Fisker Johansen, der også fortæller, at forældrene har lavet en lignende underskriftindsamling, hvor 399 har underskrevet.

Hun fik hurtigt opbakning fra andre forældre, der hjalp med at organisere protesten, kontakte politikere og sprede budskabet.

»Vi blev nødt til at fortælle beslutningstagerne, at det betyder noget for os. Vi er på ingen måde ligeglade, for det berører os og vores børn rigtig meget. Den beslutning, der nu er ved at blive truffet, er afgørende for vores børns trivsel, deres sociale relationer og deres fremtid,« siger Bente Fisker Johansen.

Hun synes ikke, det giver mening at tvinge nogle unge til at gå på et gymnasium uden for kommunen.

»Tidligere hed det Ry Kommune, men nu er det Skanderborg Kommune. Derfor vender folk sig mere og mere mod Skanderborg. Der sidder vores borgmester, der er vores ungdomsuddannelser, og der kan vi finde flere butikker, hvis der er noget, vi ikke kan få i Ry. Derfor er Skanderborg Gymnasium det helt naturlige valg.«

For mig ville det være en utryg oplevelse at skulle ind et nyt sted, hvor jeg slet ikke kender nogen.

Sofie Fisker Johansen, kommende gymnasieelev.

Ønsket Skanderborg siden brobygning

For Sofie Fisker Johansen var der i hvert fald ingen tvivl om, at Skanderborg Gymnasium skulle være hendes førsteprioritet.

»Det er den skole, jeg har været på brobygning på, og som jeg har et forhold til. I Ry er vores lokale gymnasie Skanderborg Gymnasium. Så det er også der, mine venner kommer til at gå, og der går allerede kendte ansigter derude,« siger hun.

Derfor frygter Sofie Fisker Johansen at være en af de 11 unge fra Ry, der skal flyttes til Viby Gymnasium, hvis ikke børne- og undervisningsministeren giver Skanderborg Gymnasium lov til at oprette en ekstra klasse.

»For mig ville det være en utryg oplevelse at skulle ind et helt nyt sted, hvor jeg slet ikke kender nogen, og samtidig vide, at alle mine venner går det sted, hvor jeg også helst vil gå. Jeg er også bange for at miste kontakten til mine venner fra Ry, der har et fællesskab i campusmiljøet i Skanderborg,« siger Sofie Fisker Johansen.

Samtidig bekymrer det hende, at det kan blive svært at blive en del af fællesskabet i Aarhus, når hun bor i Ry.

»Det vil blive svært at pleje nye venskaber, fordi de bor i Aarhus. Og hvis der er lektier eller gruppearbejde, er jeg nødt til at blive derinde, og så er jeg bange for, at jeg ikke kan nå mine fritidsinteresser og sport herhjemme,« forklarer hun.


Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.