Trump i Polen: »Den vestlige civilisation er på spil«

Den amerikanske præsident vil have Vesten til at følge i Polens fodspor.

Artiklens øverste billede
USA's præsident, Donald Trump, og den polske præsident, Andrzej Duda. Foto: Evan Vucci/AP

Polen er et eksempel på et land, der vil forsvare civilisationen. Et forbillede, som resten af Vesten har brug for mod den trussel, der i dag manifesterer sig som terror og ekstremisme.

Sådan ræsonnerer den amerikanske præsident, Donald Trump, i hvert fald i sin tale, når han torsdag eftermiddag træder frem på Krasinski-pladsen i Warszawa. Det skriver BBC.

Donald Trump er i Polen forud for fredagens G20-topmøde i Hamborg, og i sin tale vil han appellere Vesten til at rejse sig for civilisationen, når han træder frem på Krasinski-pladsen - nøjagtigt ved monument, der markerer den polske modstandsbevægelses oprør mod Nazi-Tyskland i 1944. 

»Som de polske erfaringer minder os om, hviler forsvaret af Vesten i sidste ende ikke alene på midler, men også folkets vilje til at stå imod,« vil Donald Trump ifølge uddrag fra talen sige, når han står frem på scenen i Warszawa.

»Det fundamentale spørgsmål i vor tid vil være, om Vesten har viljen til at overleve.«

Trumps visit i Polen er af flere medier blevet spået som et sted, hvor han vil få en varm velkomst. I modsætning til Hamborg og London, hvor han også skal hen. Den konservative, nationalistiske regering, der råder her, fører nemlig en politisk linje, der flugter med Trumps - særligt på immigrations-området og når det gælder national selvbestemmelse.

Den polske partileder i regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) har i EU nægtet at tage flere kvoteflygtninge og har i sin politik også ført en skarp retorik mod flygtninge og migranter. Det har blandt andet tidligere lydt fra ham, at migranterne bærer farlige sygdomme, når de kommer til Polen, skriver BBC.

»Både Kaczynski og Trump ser sig selv som nogen, der kan stoppe den venstre-liberale politiske korrektheds indtog i verden,« siger Michael Szuldrzynski, der er klummeskribent ved den polske avis Rzeczpospolita.

»Paradoksalt nok er det sådan, at jo mere du kritiserer hr. Trump, og jo mere, du kritiserer Kaczynski, des mere vil de føle, de har ret,« siger klummeskribenten til BBC.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen